Zemřelí loni darovali 765 orgánů k transplantaci

0
402
organu
Foto: Pixabay.com

Česká transplantační centra loni provedla 765 orgánových transplantací od 249 zemřelých dárců. O rok dříve jich bylo 816 od 288 dárců. Nižší čísla jsou podle Koordinačního střediska transplantací [KST] ovlivněna pandemií covidu. U orgánů se musela vyloučit také přítomnost koronaviru.

Co do počtu zemřelých dárců byl rok 2020 srovnatelný s rokem 2015. Celkem sedm transplantačních center v republice provedlo na 765 orgánových transplantací od 249 zemřelých osob. To znamená od osob, u nichž lékaři potvrdili smrt mozku, anebo zástavu krevního oběhu. V předchozím roce 2019, který byl v historii transplantací vůbec rekordní, u nás lékaři transplantovali v součtu 816 orgánů od 288 zemřelých dárců. I přes výrazný pokles provedených transplantací zůstává Česko v celosvětových statistikách stále v první desítce v počtu dárců na milion obyvatel.

„Loňský rok byl vzhledem k situaci a náročnosti srovnatelný s rokem 2015. Výsledné číslo 249 považujeme za obrovský úspěch, 249 lidí po své smrti pomohlo nemocným v záchraně života druhého,“ říká ředitel Koordinačního střediska transplantací [KST] Miloš Adamec.

Zemřelí dárci orgánů v roce 2020

KTS

Zdroj: KST

Transplantační rok 2020: 415 ledvin, 172 jater a 72 srdcí

Nejvíce se loni transplantovaly tradičně ledviny, které od kadaverozních [zemřelých, pozn. red.] dárců dostalo 415 nemocných. Druhým nejčastěji darovaným orgánem od zemřelého byla játra, která v roce 2020 dostalo 172 čekatelů. Dále lékaři transplantovali 72 srdcí, 37 slinivek břišních a 35 plic. Langerhansových ostrůvků přijalo od zemřelého celkem pět pacientů a u jednoho provedli chirurgové transplantaci tenkého střeva. U žádné z pacientek loni lékaři neprovedli transplantaci dělohy, a to jak od žijící, tak zemřelé dárkyně.

Na náhradní orgán v Česku loni čekalo celkem 1 103 nemocných, 765 z nich se nakonec transplantace dočkalo.  

Transplantační aktivita v ČR od roku 2006 do 2020

KTS22 [Zdroj: KST]

Čestná plaketa pro JUDr. Přemysla Frýdu

Koordinační středisko transplantací taktéž pravidelně uděluje čestnou zlatou plaketu významné osobnosti, která se zasloužila o rozvoj českého transplantačního programu. Letos ocenění získal JUDr. Přemysl Frýda, který ve středisku pracoval 16 let jako právník. Doktor Frýda stál u začátků koordinačního střediska a pracoval v něm až do loňského roku, kdy odešel do penze. Za jeho působení se středisko stalo respektovanou institucí s přátelským vztahem se všemi sedmi transplantačními centry v Česku. Mimo své působení v domácím prostředí v oboru transplantační medicíny se Přemysl Frýda zasloužil o vznik a realizaci programu mezinárodní výměny orgánů Foedus.

O své práci vypráví JUDr. Přemysl Frýda s úctou a nadšením: Plníme povinnosti správce transplantačních registrů, spolupracujeme s lokálními koordinátory v jednotlivých transplantcentrech a zastupujeme ČR na odborných jednáních EU a dalších organizací. Byla pro mne čest být v počátcích střediska a nadále jeho kvalitu s kolegy udržovat,“ řekl Frýda.

Jedním z výsledků přeshraniční spolupráce v oboru transplantací v loňském roce je vývoz srdce do Švýcarského Bernu od dětského dárce. V České republice totiž lékaři nenašli jeho vhodného příjemce, a tak ho dostal 8měsíční chlapec ve Švýcarsku.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

Sedm transplantačních center v ČR

V Česku funguje celkem sedm transplantačních center [TC]. Je to pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM], TC ve FN Motol, Centrum kardiovaskulární transplantační chirurgie [CKTCH] Brno, TC ve FN Hradec Králové, TC v Plzni, Ostravě a Olomouci. Ve všech transplantačních centrech funguje 24hodinová pohotovost sedm dní v týdnu. Transplantační koordinátorky zajišťují co nejrychlejší proces odběru orgánů. Například u srdce musí být krevní oběh obnoven do čtyř hodin, u jater do dvanácti hodin a u ledvin do 24 hodin.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here