Testování školáků prvních a druhých tříd 2. základní školy v Sedlčanech začalo už dnes [15.2.]. Testy ze slin pro tento týden zajistila místní zubní lékařka, příští týden je zaplatí město Sedlčany. Postup v dalších týdnech závisí na Vládě ČR.

Zkušební testování školáků na přítomnost koronaviru na sedlčanské základní škole iniciovala místní zubařka Laura Roden. Ze svého pořídila neinvazivní antigenní testy ze slin. Ředitel tamější základní školy Jaroslav Nádvorník jí byl ku pomoci pouze s organizací zkušebního testování. Další testovací den prvňáčků a druháků je v plánu ve čtvrtek, ve středu se mají testování zúčastnit i žáci základní školy v nedalekých Petrovicích.

Testování školáků podmiňuje souhlas rodičů

Vedení školy v neděli zorganizovalo videokonferenci, na které informovalo rodiče dětí o termínu a způsobu antigenního testování. S testováním musí vždy souhlasit rodiče dítěte, v případě sedlčanské školy s ním souhlasilo 85 procent rodičů.

„Paní doktorka ukazovala veškeré trychtýřky a zkumavky, kam děti budou plivat. Jsou to antigenní slinné testy,“ uvedl Nádvorník.

Školní den v 2. základní škole v Sedlčanech začal běžnou výukou s tím rozdílem, že v 9:30 začalo první testování. Výsledky jsou známé do 15 minut, s vyhodnocením se podle Nádvorníka čeká, až se vzorky odeberou všem testovaným školákům. Pozitivně testované děti si rodiče budou muset vyzvednout ze školy.

Kloktání v ústech je další metoda odběru vzorku na covid

Ve středu 17. 2. je v plánu zkušebně otestovat i školáky Základní školy Petrovice. Podle její ředitelky Hany Vošahlíkové si ho překvapivě dost rodičů nepřeje.

„Docela jsem z toho zklamaná,“ okomentovala postoj tamních rodičů ředitelka školy s tím, že negativní přístup některých z nich ji překvapil.

Z 13 prvňáčků se jich dle Vošahlíkové testování určitě zúčastní sedm, v případě deseti druháků má škola zatím souhlas od rodičů dvou dětí. Na odpovědi tří ještě čeká. Podle petrovického starosty Petra Štěpánka [STAN] zajistila i pro jejich školu slinné testy Laura Roden. Další sérii má hradit obec Petrovice.

„Pokud by testy na koronavirus nezaplatila pojišťovna nebo ministerstvo, tak to dáme z obecního,” řekl Petr Štěpánek.

Vedení Česka s testováním školáků nespěchá

Pilotní testování školáků chystá i vedení Olomouckého kraje. Jeho hejtman Josef Suchánek [koalice Piráti, STAN] dnes na Twitteru uvedl, že zítra se začnou s pomocí kloktacího testu vyšetřovat středoškoláci z regionu. Kraj pro ně připravil návodné video k tomu, jak neinvazivní kloktací test správně provést, do testování se studenti zapojují dobrovolně.

O v Česku používaných testech pro školáky má v nejbližších dnech rozhodnout Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] s ohledem na jejich účinnost a cenu. Aktuálně je u nás dostupných až 60 druhů antigenních testů. Podle stávajících vládních plánů by je nakupovala Správa státních hmotných rezerv [SSHR]. V úterý 16. února má o testování dětí ve školách jednat vládní Rada pro zdravotní rizika.

Právě návrat žáků a studentů k prezenční výuce je jedním z osmi požadavků hejtmanů na vládu, které jí předložili při projednávání žádosti o vyhlášení nouzového stavu na dobu dalších dvou týdnů. Další podmínky ze strany hejtmanů jsou například návrat k běžnému režimu úředních hodin, otevření maloobchodu a prioritní očkování pedagogů. Hejtmani si po vládě vyžádali i pravidelné schůzky v intervalu minimálně jednou za týden.

Testování školáků v Rakousku

Ve Vídni a Dolních Rakousech se začalo ve školách testovat před týdnem, dnešním dnem se do něj zapojuje zbytek Rakouska. Mladší školáci se v Rakousku samotestují dvakrát v týdnu. Starší žáci se dělí na dvě skupiny. První chodí do školy v pondělí a úterý, druhá ve středu a ve čtvrtek. V pátek mají společnou výuku na dálku. Test si dělají vždy v den nástupu do třídy.

Dosud se v Rakousku tímto způsobem otestovalo asi 470 tisíc žáků, pozitivní výsledek vyšel asi 180 z nich. Někteří odborníci však upozorňují, že v rakouských školách používané testy nejsou příliš spolehlivé a mají vysokou propustnost pozitivity. Využívají se tam testy LEPU čínského výrobce, které v Česku dodává firma QuickSeal. Podle jejího zástupce by materiál mohl dorazit do jednoho měsíce od objednání.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here