ČLK žádá okamžitý lockdown i povinné očkování

2
2343
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Povinné očkování proti covidu pro zdravotníky, pracovníky sociálních služeb a zaměstnance škol a vůbec lidí nad 18 let žádá ve svém prohlášení Česká lékařská komora. A volá i po okamžitém zavedení lockdownu. 

O pomoc při zvládání sílící epidemie covidu-19 v Česku, při níž se opět plní nemocnice pacienty s vážným průběhem covidu-19, žádá politiky i veřejnost Česká lékařská komora [ČLK]. V aktuálním prohlášení navrhuje zavést co nejdříve i celostátní lockdown a zkrátit platnost covidového certifikátu pro očkované bez třetí posilující dávky. V co nejkratší době pak chce zavést i povinné očkování pro zdravotníky, sociální pracovníky a zaměstnance ve školství. A navrhuje i povinné očkování proti covidu-19 pro všechny nad 18 let.

„Vyzýváme politiky, aby v nejkratší možné době zavedli celostátně platná opatření směřující ke snížení kontaktů mezi lidmi, která jsou všeobecně označovaná jako ´lock down´, uvádí ve svém stanovisku ČLK.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka by měl navrhovaný lockdown platit hlavně pro sportovní a kulturní akce a pro návštěvníky hostinců a restaurací.

„Podporuji vyhlášení nouzového stavu, aby lidé pochopili, že situace je skutečně vážná. Jsem ale proti tomu, aby do nemocnic museli narukovat medici, aby jiní lidé mohli chodit vyřvávat na hokej a podobné akce,“ upřesnil pak prezident ČLK v České televizi [ČT].

Povinné očkování zdravotníků, ve školách i soc. službách

Zástupci ČLK ve svém prohlášení politiky dále žádají o okamžité zavedení povinného očkování pro zdravotníky, pracovníky sociálních služeb i zaměstnance ve školství. Podle zveřejněného stanoviska zástupci Komory podporují i zavedení povinného očkování pro všechny osoby starší 18 let.

„Představenstvo ČLK podporuje přijetí takových legislativních změn, které v co nejkratší době umožní zavést v ČR povinné očkování proti nemoci covid-19 pro osoby starší 18 let,“ uvádí s tím, že výjimku by měli mít pouze lidé s prokazatelnou kontraindikací očkování.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

Ve svém prohlášení ČLK dále apeluje na všechny lékaře, aby respektovali odborná doporučení vydané Komorou. A dále, aby podporovali vakcinaci v zemi a informovali pacienty o nutnosti třetí, posilovací dávky.

Kubek současně upozornil na jeden z velkých a škodlivých mýtů. Totiž, že se nemají proti covidu-19 očkovat těhotné ženy. Podle něj je to chyba. Tvrdí, že těhotenství je naopak rizikový faktor závažného průběhu covidu, a těhotné ženy by se měly nechat naočkovat.

U očkování těhotných má přednost Comirnaty i Moderna

Některé z lékařů prezident ČLK dále důrazně vybídl, aby se vyvarovali šíření nepodložených informací o účinnosti a bezpečnosti očkování.

„Jako lékař se stydím za ty lékaře, kteří o očkování šíří nepravdy,” uvedl s tím, že lékaři, kteří odmítají očkování, škodí celé společnosti.

Nedůvěra v očkování je podle něj pak specifikum hlavně zemí bývalého východního bloku. Naopak v západních zemích je dle jeho slov důvěra v očkování o poznání vyšší.

Situace se podle Kubka opakuje

V ČT Milan Kubek dále připomněl, že covid-19 je teď v Česku znovu druhou nejčastější příčinou úmrtí, to po kardiovaskulárních onemocněních.

„Už nám zase umírá více pacientů na covid, než nám umírá na rakovinu. Což je opět velice vážná situace,“ upřesnil.

Do budoucna přitom odhaduje jen další růst počtu covidových pacientů. Docela stejně jako loni. To podle něj přinese 200 úmrtí na covid-19 denně a zastavení elektivní péče v nemocnicích. Upozornil i na to, že nyní je covidem nakaženo 4 700 zdravotníků.

„Naštěstí ti zdravotníci mají díky očkování lehčí průběh nemoci. I i tak je to citelné pro personální kapacity ve zdravotnictví, které je teď znovu přetížené,“ uvedl s tím, že je rád, že se zdravotníci chodí naočkovat třetí dávkou.

Platnost covidového certifikátu jen na šest měsíců

Další změna, kterou u nás zástupci lékařské obce navrhují, je podávání posilující dávky vakcíny již po pěti měsících od dokončení očkování. Za současných podmínek jí zdravotníci očkují standardně nejdříve po šesti měsících od druhé dávky očkování.

Platnost covidového certifikátu, který u očkovaných dokládá jejich bezinfekčnost, by se pak měla u osob s dvěma dávkami očkování zkrátit na šest měsíců. U lidí s posilující dávkou a po prodělání onemocnění se doba platnosti podle ČLK zkracovat nemá.

„U osob, které absolvovaly třetí dávku očkování případně dvě dávky po prodělané nemoci, nejsou naopak v současnosti důvody platnost těchto takzvaných ´covid pasů´ omezovat,“ vysvětluje Komora.

Za nutné dále považuje zavést home office na všech pracovních pozicích, kde je to jen možné. A zavést taková opatření, která sníží počty kontaktů ve společnosti a přimějí pečlivěji dodržovat karanténní nařízení. A to i pro plně očkované osoby. Přičemž očkované osoby a ty po prodělaném covidu-19 v posledních šesti měsících nedoporučují omezovat než na nejnutnější míru. To kvůli motivaci k očkování.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Prakticke lekarstvi nefunguje v cr uz nekolik desitek let – o vse se musite prosit vcetne preventivnich prohlidek. Zacnete lecit a ne odmitat pacienty s tim at si vezmou paralen ci zavolaji “rychlou” Na co si platime zdravotni pojisteni?Prestante lidem lhat o vedlejsich ucincich vakcin, proc myslite, ze tolik lidi tento preparat odmita? Jen tak z pleziru? Mrtvice, krevni srazeniny, infarkty a neurologicke potize budou asi ten duvod, ze pane Mengele.

  2. Kubek by měl být odvolán, nechává covid pacienty umírat, žádná prevence, žádná léčba, jen po telefonu. Léčba Paralenem , Divné. tak nebezpečný je ten virus, že ani neléčí

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here