Dětské vakcíny proti covidu dorazí do EU 20. prosince

0
1136
detske_vakciny
Foto: Pixabay.com

Dětské vakcíny proti covidu se začnou do zemí EU zavážet 20. prosince. Půjde o vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech pro děti od pěti do jedenácti let. Potvrdil to německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Očkovací látku Comirnaty pro děti od pěti do jedenácti let aktuálně posuzuje Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Podle německého ministra zdravotnictví Spahna by měla vydat své doporučení koncem tohoto týdne. Pak už ho čeká jen konečné potvrzení od Evropské komise [EK]. Což bývá v době pandemie covidu záležitostí i několika hodin.

„Státy EU dostanou dětskou vakcínu od BioNTechu 20. prosince,“ prohlásil Jens Spahn na dnešní [22.11.] tiskové konferenci.

Dodal, že v 83milionovém Německu žije 4,5 milionu dětí ve věku pět až jedenáct let. Podle něj Německo naráz dostane 2,4 milionu dávek. Což dle jeho slov prozatím pokryje velkou část potřeby.

ČLK žádá okamžitý lockdown i povinné očkování

Zároveň opětovně ostře zkritizoval postoj některých obyvatel, kteří se odmítají naočkovat proti covidu-19. V Německu je nyní plně vakcinováno zhruba 68 procent populace. To odborníci nepovažují za dostatečné pro získání kolektivní imunity. Podle Spahna odmítači vakcín ohrožují společnost i sebe a navíc jsou zátěží pro zdravotnický systém.

„Po této zimě bude takřka každý očkovaný, uzdravený, nebo mrtvý. To je u koronavirové mutace delta velmi pravděpodobné,“ shrnul stávající situaci německý ministr zdravotnictví.

Onemocnění covid-19 si v Německu dosud vyžádalo více než 99 tisíc obětí. Denně s infekcí umírá několik desítek nakažených, za posledních 24 hodin jich bylo 62.

USA již dětské vakcíny používá, Evropská unie čeká

Žádost o schválení očkovací látky proti covidu-19 pro děti od pěti do 11 let předaly firmy Pfizer a BioNTech letos v září jak u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA], tak u Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Americký lékový regulátor vakcínu pro tuto věkovou skupinu schválil již 29. října. Avšak na doporučení od EMA se stále ještě čeká.

USA začnou očkovat děti nad pět let asi už příští týden

Ve své tiskové zprávě výrobci vakcíny Comirnaty uvedli, že imunitní reakce u zmiňované skupiny dětí byla srovnatelná s tou, kterou látka vyvolala u osob ve věku 16 až 25 let. Ti ale dostávají o něco silnější dávku. Zatímco dětem od pěti do jedenácti let bylo v rámci klinické studie podáváno deset mikrogramů účinné látky, starší ročníky se dnes očkují látkou s obsahem 30 mikrogramů léčiva.

Vedlejší účinky snížené dávky jsou dle firem u dětí od pěti let srovnatelné s účinky, jaké má větší dávka u starších osob. Firmy navíc odkazují i na částečné výsledky šest měsíců trvající studie, které se účastnilo 4 500 dětí. A to z USA, Finska, Polska a Španělska.

Šéf firmy Pfizer Albert Bourla pak uvedl, že vzhledem k šíření nakažlivější varianty delta vzrostl od letošního července počet nákaz koronavirem u dětí v USA. A to až o 240 procent. To je podle něj jasný důvod k podání žádosti o možnost očkovat i děti od pěti let.

Covid vakcína Comirnaty se nově už nebude muset ředit

Pravda je, že v USA spolu s tím, jak intenzivně rostly počty nakažených dospělých v průběhu tohoto roku, vzrostl i počet covidem-19 nakažených a hospitalizovaných dětí. Stále ale platí, že covid-19 neohrožuje děti a mládež stejně nebezpečně jako dospělé. Nicméně i děti mohou podle odborníků nákazu přenášet na rizikové skupiny obyvatel.

Tlak na očkování dětí v USA i Evropě stále sílí. Pfizer a BioNTech se dokonce již chystají zveřejnit výsledky studie účinků své očkovací látky u dětí mezi dvěma až pěti lety. A následně od šesti měsíců do dvou let. Těm by měly být podávány dvě injekce po třech mikrogramech účinné látky. Výsledky mají firmy zveřejnit ještě do konce letošního roku.

Studii na účinnost a bezpečnost mRNA vakcíny pro děti pod 12 let provádí i americká společnost Moderna.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here