Tobolka na covid-19 do Česka dorazí v polovině prosince

2
11127
covid-19
Foto: Merck

Tobolka na covid molnupiravir dorazí do Česka v polovině prosince. Ve stejné době přijdou i protilátkové léky od firem Regeneron a Roche. Jejich aktuální nedostatek má vykrýt 10 tisíc dávek, které nám darovalo Německo.

Doporučení k užívání přípravku na léčbu covidu-19 molnupiravir ve formě tobolky pro země EU vydala Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] minulý týden v pátek 19. listopadu. V pondělí 22. listopadu Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] potvrdilo, že ho již objednalo a první závoz v objemu pět tisíc dávek do Česka dorazí zhruba v polovině prosince. A zajištěn by měl být podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha [za ANO] i další lék proti covidu-19 v pevné formě paxlovid od americké společnosti Pfizer. Tento lék ještě hodnotí EMA, která k němu ale zatím nevydala doporučení k užívání.

Pfizer žádá o schválení tablety paxlovid proti covidu-19

„Máme objednány také další [léky v tabletě, pozn. red.] od firmy Pfizer, která ještě je před schválením,“ potvrdil ministr Vojtěch.

Upřesněmě, že půjde vůbec o první léky na covid-19 v pevné formě, které mohou nakažení ve zvýšeném riziku těžší formy onemocnění užívat i mimo nemocniční zařízení. Stávající léčivé přípravky, jako jsou remdesivir nebo monoklonální protilátky pacientům podávají zdravotníci v nemocnicích infuzí Léky se podávají i v denních stacionářích.

Česko již čeká na léky na covid-19 v pevné formě

Léčivý přípravek s molnupiravem zvaný Lagevrio vyvinula americká společnost Merck Sharp & Dohme [zkráceně MSD, v USA a Kanadě nesoucí jméno Merck & Co., Inc., pozn. red.] ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics.

EMA vydala doporučení k užívání tobolky na covid-19

Podle aktuálního doporučení evropského regulátora se jím po nákaze covidem-19 léčí pouze dospělí pacienti ve vyšším riziku zhoršení zdravotního stavu a současně bez nutnosti doplňkové léčby kyslíkem.

„Molnupiravir by měl být podán co nejdříve po diagnóze covid-19, nejpozději však do pěti dnů od začátku příznaků,“ uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] ve své zprávě.

Pacienti by měli lék s molnupiravirem podle doporučení od EMA užívat dvakrát denně po dobu pěti dnů.

Monoklonální protilátky Česku darovalo Německo

Na nedostatek monoklonálních protilátek v Česku již zareagovalo výpomocí sousední Německo. V neděli [21.11.] k nám dorazilo deset tisíc dávek protilátkového léku Regn-CoV-2 od firem Regeneron a Roche. Přípravky se již podle ministra Vojtěcha začaly rozvážet do nemocnic s jejich akutním nedostatkem.

„Rychlá akce, jak získat monoklonálni látky, než v půlce prosince dorazí další objednané dodávky. […] Požádali jsme Angelu Merkelovou a ministra zdravotnictví Jense Spahna o 10 tisíc dávek Regeneronu,“ informoval na twitteru ministr.

Česku dochází zásoby monoklonálních protilátek

Po pondělním [22.11.] jednání vlády veřejnost i informoval o dalších objednávkách monoklonálních protilátek.

„Máme objednány další dodávky monoklonálních protilátek. Jak Regn-Cov-2 od firmy Roche, což jsou ty, které nám dodalo Německo a jsme za to velmi vděční. Máme od nich objednáno dalších 25 000 dávek,“ uvedl.

Tyto objednávky mají podle jeho odhadu dorazit v polovině prosince. Do té doby by měly podle ministra potřebu pro české pacienty pokrýt stávající zásoby a dále již darované přípravky z Německa.

„Do té doby máme zajištěné dávky na našem území,“ ubezpečil veřejnost ministr.

Před dvěma týdny jednala o nákupu protilátkových léků také Klinická skupina [KS] Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Odborníci v ní ministrovi doporučili objednat 20 tisíc dávek léku od Regeneronu. Dodavatele měl úřad oslovit dopisem ohledně detailů. Projednávaná byla nabídka i dalších léků od firmy Celltrion, které podle Vojtěcha Česko také objednalo.

Pacientům v riziku se u nás podávaly také léky od firmy Eli Lilly. Zprvu výrobce dodával bamlanivimab, který ostatním nemocnicím redistribuovala Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN]. Poté etesevimab, který měl lépe účinkovat i na delta variantu viru.

Společnost Eli Lilly však před několika týdny stáhla žádost o konečné schválení protilátkového léku u evropského regulátora.

Eli Lilly stáhla žádost o hodnocení dvou protilátek v EU

„Proto KS doporučuje již pouze doobjednat etesevimab ke stávajícím bamlanivimabům ve FTN k dopárování a dále již neobjednávat nad rámec smlouvy,“ uvádí dokument KS.

MZ ČR minulý týden uvedlo, že v zásobě je v Česku ještě asi 9 000 dávek, které se přerozdělují mezi nemocnicemi. A dalších 24 tisíc dávek bamlanivimabu dorazí tento týden.

Monoklonální protilátky se váží na spike protein

Monoklonální protilátky podle vědců dokáží působit na onemocnění covid-19, především pak v jeho časném stadiu. Jde o protein, který rozpozná a následně se naváže ke specifické struktuře nazývané antigen. Jejich účinek spočívá v tom, že se protilátka naváže na S-protein, tedy spike protein viru SARS-CoV-2, a to na jeho různých místech.

„Když se protilátka naváže na S-protein, virus není schopen vstoupit do lidských buněk. Protilátky se váží na různé části proteinu a jejich použití v kombinaci může mít větší účinek než jejich použití samostatně,“ vysvětluje na svých stránkách SÚKL.

Léčbu s pomocí monoklonální protilátky indikují lékaři covid pozitivním pacientům, kterým hrozí těžký průběh onemocnění. Důležité přitom je, aby léčivý přípravek dostali co nejdříve od doby, kdy k nákaze došlo. Nejlépe v počátcích prvních příznaků nemoci.

EMA doporučila první protilátkové přípravky na covid-19

V ČR je  dostávají především lidé s chronickým onemocněním. Jako jsou například vysoký krevní tlak, cukrovka a obezita. Dále lidé v onkologické léčbě a transplantovaní pacienti.

Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty.

Experimentální léky, tedy ty bez plné registrace u evropského lékového regulátora, se hradí z veřejného zdravotního pojištění. Jedna protilátková infuze vyjde na zhruba 60 tisíc korun. Přibližně podobnou částku, 53 tisíc korun, vydá zdravotní pojišťovna za týdenní hospitalizaci pacienta s covidem-19 na běžném lůžku. Za pacienta ležícího na intenzivní péči zaplatí pojišťovna bezmála 440 000 korun.

–VRN/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here