Česku dochází zásoby monoklonálních protilátek

0
1400
protilatek
Foto: FN Brno

Covidoví pacienti příbramské nemocnice příští pondělí [22.11.] monoklonální protilátky už nedostanou. Monoklonální protilátky došly. Slabé zásoby těchto protilátek potvrzují i další české nemocnice.

Pozastavení léčby covidových pacientů s pomocí monoklonálních protilátek veřejnosti dnes [19.11.] oznámila příbramská nemocnice. Kvůli jejich nedostatku od pondělí 22. listopadu přerušuje až do odvolání jejich podávání.

„Čekáme na mimořádný závoz, který máme předběžně přislíbený zhruba za týden, jisté to ovšem není,“ uvedla nemocnice na sociálních sítích s tím, že o změnách bude zájemce zavčasu informovat na svém webu a profilech na sociálních sítích.

EMA doporučila první protilátkové přípravky na covid-19

Zásoby monoklonálních protilátek, k jejichž podávání nakaženým pacientům v riziku těžkého rozvoje onemocnění covidu-19 před několika týdny vyzývala i náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková, se tenčí po celém Česku.

Na což na twitteru upozornila i středočeská hejtmanka Petra Pecková [STAN]: „Proč se bude muset zastavit aplikace v nemocnicích? Proč není dostatek něčeho, co funguje?“ 

Přerozdělování protilátek se v Česku zastavilo

O tom, že monoklonální protilátky v Česku docházejí, svědčí i vyjádření lékárníka Fakultní nemocnice Motol [FNM] Petra Horáka. Podle něj již motolská nemocnice stejně jako Fakultní nemocnice Brno [FNB], které přerozdělují protilátkový lék od firmy Regeneron do ostatních nemocnic, již pozastavila redistribuci léku.

„Bohužel už nemůžeme dalším nemocnicím dodávat nic. Včera o tom byly všechny nemocniční lékárny informovány,“ potvrdil Petr Horák.

Motolská nemocnice jich podle něj jen za listopad rozdělila ostatním nemocnicím přes 4 300 dávek. Sama nemocnice léky podle dostupných informací dál podává. Nové termíny jsou ale zaplněné. Druhý lék od firmy Eli Lilly distribuuje ostatním nemocnicím Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN]. K objemu zásob se ale nevyjádřila.

Eli Lilly stáhla žádost o hodnocení dvou protilátek v EU

Zatím ještě dostatek zásob monoklonálních protilátek mají v Mladoboleslavské nemocnici. Její mluvčí Hana Kopalová nicméně uvedla, že v posledních dnech u nich výrazně narostla poptávka po tomto druhu léčby covidu-19. Nemocnice se proto léčebnými přípravky podle ní včas předzásobila.

„My to víme, že ten problém nastane, proto jsme se předzásobili. V tuto chvíli máme protilátek dostatek, na jak dlouho, to uvidíme,“ upřesnila.

Záleží nyní i na tom, kolik bude chodit pacientů a kdy budou dodávky opět obnoveny. Podotkla, že v posledních dnech v nemocnici navýšili i počty lůžek, na kterých protilátky covid pozitivním pacientům v riziku podávají.

Monoklonální látky jsme už doobjednali, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v souvislosti s nedostatkem monoklonálních látek uvedlo, že je již doobjednalo. Dorazit mají dle jeho zástupců v příštím týdnu. Zda ale dorazí včas do nemocnic, které je potřebují pro covidové pacienty, není jisté.

Mluvčí resortu Daniel Köppl nicméně upozornil, že v Česku nyní čítá objem zásob monoklonálních protilátek zhruba devět tisíc dávek. Ty se podle něj teď přerozdělují.

„K 15. listopadu měly lékárny 11 797 dávek, nyní by měla být zásoba asi 9 000 dávek,“ reagoval na informace o nedostatku protilátek mluvčí Köppl.

Dodal, že týdně se u nás spotřebuje asi 2 500 až 3 000 dávek. Což by i s rezervou mělo vystačit na další dva týdny. S plánovanou dodávkou v příštím týdnu by tak u nás mělo být k dispozici 24 000 dávek. A nově by si protilátkové léky podle Köppla měly objednávat samy nemocniční lékárny.

Roche požádala u EMA o registraci léku REGN-COV2

MZ ČR pak nechalo zcela bez komentáře, zda již pracuje na objednání tablet proti covidu-19. Na tyto tablety přijímá objednávky již firma Pfizer a na tyto tablety přijímá objednávky i firma Merck. Lék na covid-19 ve formě tablety si tak již zasmluvnily země, jako jsou USA, Velká Británie, Izrael a další.

Monoklonální protilátky se váží na spike protein

Monoklonální protilátky podle vědců dokáží působit na onemocnění covid-19, především pak v jeho časném stadiu. Jde v podstatě o protein, který rozpozná a následně se naváže ke specifické struktuře nazývané antigen. Jejich účinek spočívá v tom, že se protilátka naváže na S-protein, tedy spike protein viru SARS-CoV-2, a to na jeho různých místech.

„Když se protilátka naváže na S-protein, virus není schopen vstoupit do lidských buněk. Protilátky se váží na různé části proteinu a jejich použití v kombinaci může mít větší účinek než jejich použití samostatně,“ vysvětluje na svých stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Monoklonální protilátky dostanou i nemocní v Česku

Léčbu s pomocí monoklonální protilátky indikují lékaři covid pozitivním pacientům, kterým hrozí těžký průběh onemocnění. Důležité přitom je, aby léčivý přípravek dostali co nejdříve od doby, kdy k nákaze došlo. Nejlépe v počátcích prvních příznaků nemoci.

V Česku protilátky dostávají především lidé s chronickým onemocněním. Jako jsou například vysoký krevní tlak, cukrovka a obezita. Dále lidé v onkologické léčbě a po transplantaci. Pacient je v Česku může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, a to na základě žádanky od praktického lékaře nebo specialisty.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here