Pfizer žádá o schválení tablety paxlovid proti covidu-19

0
6869
paxlovid
Ilustrační foto: Pixabay.com

Výrobce nejprodávanější vakcíny proti covidu-19 společnost Pfizer plánuje na trh uvést pilulku proti covidu-19. Lék zvaný paxlovid podle něj snižuje riziko vážného průběhu nemoci o 90 procent.

Farmaceutická společnosti Pfizer včera [16.11.] oznámila, že požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] o povolení k nouzovému použití své tablety proti covidu-19. Přípravek s názvem paxlovid má podle předběžných výsledků klinických studií snižovat riziko hospitalizace a úmrtí po nákaze koronavirem o téměř 90 procent. Deník The Washington Post [WP] potvrdil, že americká vláda už připravuje nákup těchto tablet v objemu, který má zajistit léčbu pro deset milionů pacientů.

Americký výrobce léčiv Pfizer ve své zprávě uvedl, že již dokončil proces podání žádosti o schválení léku paxlovid. A zároveň FDA dodal data o klinické studii, které se účastnilo 775 dospělých. Podle agentury Reuters není v tuto chvíli ale jasné, kdy americký regulátor rozhodne o žádosti o podmínečnou registraci pilulky proti covidu-19.

Nicméně dodala, že paxlovid by mohl být nová slibná zbraň v boji proti koronaviru. Pacienti by jej mohli užívat při domácí léčbě, čímž by se snížily počty pacientů s těžší formou covidu-19, kteří se později dostávají do nemocnic.

Americká vláda už si zajistila dvě tablety proti covidu-19

Americký lékový regulátor v posledních týdnech posuzuje i jiný léčivý přípravek proti covidu-19. I ten by měl podle prvních výsledků klinických studií výrazně snížit riziko hospitalizace po nákaze virem. Jde o lék molnupiravir americké firmy Merck, která již stejně jako Pfizer požádala FED o jeho nouzové schválení. Molnupiravir firma vyvinula ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutic a o jeho schválení požádala v první polovině října.

Tabletu proti covidu-19 si již objednaly Británie i USA

Výrobce molnupiraviru usiluje o jeho schválení také pro země Evropské unie. Zatímco Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] žádost o jeho podmínečnou registraci stále vyhodnocuje, Velká Británie jeho nasazení do praxe schválila již počátkem listopadu. Stala se tak první zemí světa, ve které pacienti lék molnupiravir dostávají.

USA, Británie i další země nakupují tablety proti covidu-19

Aktuálně posuzované pilulky proti covidu-19 jak od Pfizeru, tak Mercku jako potenciálně přelomové vnímá i vláda USA, poukazuje deník WP. Dva nejmenované zdroje obeznámené s transakcí listu sdělily, že Washington nejspíše tento týden oznámí dohodu o nákupu deseti milionů dávek léku paxlovid od společnosti Pfizer. Bílý dům tvrzení odmítl okomentovat.

Nicméně již dříve potvrdil, že si za 1,2 miliardy dolarů [cca 26,4 miliard Kč] objednal lék molnupiravir. Což by mělo podle odhadů zajistit léčbu pro 1,7 milionu nakažených lidí.

I britské úřady již v říjnu avizovaly, že si u společnosti Merck objednaly 480 tisíc dávek molnupiraviru. A kontrakty měla firma uzavřít i s Malajsií a Singapurem. Společnost Merck uvedla, že do konce letošního roku disponuje výrobní kapacitou v objemu deset milionů dávek nového antivirotika molnupiravir.

Účinná tableta proti covidu-19

Lék proti covidu-19 ve formě tablety má podle odborníků ve srovnání se stávajícími přípravky na léčbu covidu-19, jako jsou například monoklonální protilátky či remdesivir, obrovskou výhodu. To proto, že zmíněné léky se pacientům podávají nitrožilní infuzí.

EMA doporučila první protilátkové přípravky na covid-19

Což znamená, že jejich užití je omezeno pouze na zdravotnická zařízení. Navíc remdesivirem se léčí pacienti s covidem-19 ve vážném zdravotním stavu. Oproti tomu tabletou se mohou léčit všichni rizikoví pacienti, jako jsou lidé s nadváhou, obezitou, diabetem a jinou chronickou nemocí.

„Také by se mohl stát důležitým nástrojem pro země a oblasti s omezeným přístupem k vakcínám nebo nízkou proočkovaností,” upozornila Reuters.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here