EMA zahájila přezkum první tablety proti covidu-19

0
1583
Foto: Merck

Antivirotická pilulka molnupiravir se zřejmě brzy dočká registrace pro unijní země. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] již zahájila hodnocení její účinnosti a bezpečnosti při léčbě covidu-19.

Podle klinických testů zveřejněných počátkem října snižuje protivirový léčivý přípravek zvaný molnupiravir riziko hospitalizace a úmrtí až o polovinu. Lékaři u něj navíc oceňují jednoduchý způsob podání v tabletové formě. Léčeni by jím tak mohli být navíc i pacienti s mírnějším průběhem covidu-19.

„Výbor pro humánní léčiva [CHMP] EMA zahájil průběžný přezkum perorálního antivirového léku molnupiravir, známého také jako MK 4482 nebo Lagevrio,“ potvrdila EMA.

Léková agentura dále uvedla, že posoudí přijatou dokumentaci o účinnosti, bezpečnosti a kvalitě tohoto přípravku. Termín, do kterého by měla molnupiravir posoudit, neuvedla.

„Průběžný přezkum bude pokračovat, dokud nebude k dispozici dostatek důkazů, aby společnost mohla podat formální žádost o registraci,“ uvedla EMA.

Nicméně samotné hodnocení má podle EMA trvat kratší dobu, než bývá zvykem. Část výsledků už totiž lékový regulátor posuzoval z již dříve dodaných výsledků studií.

USA už si molnupiravir zajistily v předstihu

Lék molnupiravir vyvinula americká společnost Merck Sharp & Dohme ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics právě pro léčbu onemocnění covid-19 u dospělých. Výrobce začátkem října požádal o schválení léku americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Pilulka molnupiravir snižuje riziko úmrtí na covid o polovinu

S americkou vládou už navíc společnost Merck uzavřela smlouvu na dodávku tablet molnupiraviru v objemu, který má zajistit léčbu pro 1,7 milionu nakažených. Celková hodnota kontraktu je 1,2 miliardy dolarů [26,4 miliardy Kč]. Dodavatelskou smlouvu Merck podepsal také s Velkou Británií, Malajsií a Singapurem.

Testy potvrdily účinky molnupiraviru proti covidu-19

Molnupiravir byl původně vyvinut k léčbě chřipky. Navržen je tak, aby v genetickém kódu viru vytvořil chyby, čímž mu zabrání v dalším šíření v těle nakaženého. Zástupci společnosti přitom tvrdí, že lék bude účinný také proti případným budoucím variantám viru.

Vědci testovali lék na 775 pacientech, u nichž se koronavirus prokázal před méně než pěti dny. Jedné části z nich přitom dali molnupiravir a druhé placebo, tedy neúčinnou látku. U osob s molnupiravirem vyžadovalo hospitalizaci 7,3 procenta pacientů. Zatímco v kontrolní skupině s placebem to bylo 14,1 procenta. Mezi těmi, kterým byl podán pravý lék, nezemřel nikdo. Z pacientů, kteří dostali neúčinnou látku, jich zemřelo osm.

Infekce covid-19 se nyní léčí především antivirotikem remdesivir od společnosti Gilead Sciences a také steroidem dexamethason. Oba léky pacienti ve většině případů dostávají až v momentě, kdy jsou přijati do nemocnice pro těžký průběh onemocnění. Zdravotníci jim je podávají obvykle infuzí.

Na podobných lécích jako je molnupiravir pracují další farmaceutické firmy. Například společnost Pfizer nedávno zahájila klinické studie dvou svých antivirotik. A pilulky proti covidu-19 vyvíjejí také společnosti Atea Pharmaceuticals a švýcarská firma Roche.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here