Covid v Rumunsku sílí. Pacienty země vozí do zahraničí

0
463
v_rumunsku
Foto: Pixabay.com

Lůžková péče v Rumunsku se dostala na maximum svých kapacit. Pacienty s těžkým průběhem covidu-19 převážejí zdravotníci do Maďarska a Polska. Očkování má v zemi 34 procent dospělých.

Desítky pacientů v kritickém stavu převezli rumunští zdravotníci do sousedního Maďarska a Polska. Všechna lůžka na odděleních intenzivní péče jsou obsazena. Informoval o tom britský server BBC.

„Občas mám pocit, že se celá země stala resuscitačním oddělením,” uvedl Dorel Sandesc, vedoucí oddělení intenzivní péče v temešvárské nemocnici.

Současnou situaci považuje on i jeho kolegové za selhání státu na všech úrovních.

„Jsme svědky jakéhosi druhu národní slepoty, která je způsobená nedostatkem vzdělání, nedostatkem civilizace,“ dodal.

Rumunsko v létě prodávalo vakcíny na západ

Očkování proti covidu-19 má v Rumunsku dokončeno zatím jen 34 procent dospělé populace. To je druhá nejnižší úroveň mezi zeměmi Evropské unie. Vůbec nejméně naočkovaných vykazuje dlouhodobě Bulharsko. Výsledek neschopnosti tamní vlády oslovit obyvatele 19 milionové země, aby se nechali proti covidu-19 naočkovat, byl, že Rumunsko kvůli nezájmu o vakcinaci v letních měsících prodávalo vakcíny do zahraničí. Konkrétně pak do Irska, Dánska, a dokonce i Vietnamu.

V Rumunsku vyhlašují školní prázdniny

Denně se nákaza podle týdenního průměru v Rumunsku prokáže u 15 tisíc nových osob. A denně v zemi s covidem zemře 389 nakažených. Rumunská vláda tak podle zahraničních sledovatelů přistupuje k opatřením proti šíření nákazy velmi liknavě. I přes přetížené zdravotnictví zpřísnila některé restrikce s platností teprve od pondělí 25. října. Ode dneška tam platí povinnost nošení ochrany nosu a úst uvnitř i venku. Neočkovaní nesmí od dnešní osmé hodiny večerní vycházet ven. V této souvislosti server BBC upozorňuje na to, že je ale otázka, jak pečlivě budou lidé v Rumunsku tato opatření dodržovat. A jak bude jejich dodržování stát vymáhat.

Snížit počty nakažených mají vyhlášené dvoutýdenní školní prázdniny. A omezená otevírací doba obchodů a gastronomických zařízení. Ty smějí být ode dneška v zemi otevřeny nejdéle do 21 hodiny večerní.

„Nacházíme se v katastrofální situaci,” uvedl při vyhlašování opatření náměstek ministra vnitra Raed Arafat.

Upozornil obyvatele, že situaci, kterou nyní Rumunsko zažívá mohli vidět v dobách, kdy nebyla proti covidu-19 dostupná účinná očkovací látka.

„Nacházíme se v této situaci, ačkoli vakcínu máme. Většina lidí totiž očkování odmítá. Této situaci se bylo možné vyhnout,” dodal.

Politici hází odpovědnost na veřejnost

Politici v souvislosti s vývojem šíření koronaviru v Rumunsku viní veřejnost, že odmítá očkování a věří konspiračním teoriím o rizicích spojených s vakcínou. Veřejnost naopak obviňuje politiky, a to mimo jiné ze špatného vedení a z nezajištění adekvátního zdravotnického systému. Ten totiž nyní v Rumunsku doslova praská ve švech.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here