Příští týden se na koronavirus otestují žáci z osmi okresů

0
759
zaci_otestuji
Foto: Pixabay.com

Po podzimních prázdninách se na koronavirus otestují neočkovaní žáci základních a středních škol z osmi českých okresů. Celkem půjde o 165 tisíc žáků. Testovat se bude vždy v pondělí 1. a 8. listopadu.

Přesné informace k okresům, ve kterých se příští týden žáci kvůli vysokým počtům nově nakažených otestují na koronavirus, dnes [25.10.] upřesnil ministr školství, mládeže a tělovýchovy MŠMT Robert Plaga [za ANO].

„Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o testování v termínech 1. a 8. listopadu na základních a středních školách v těchto osmi okresech,“ uvedl na twitteru ministr Plaga.

Konkrétně pak půjde o okresy České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

„Testování se bude týkat cca 165 tisíc žáků,“ upřesnil ministr.

Školáci respirátory mít nebudou, neočkovaní učitelé ano

Testování má být dvoukolové. Přitom není podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] vyloučeno, že se kvůli rychlým nárůstům rozšíří počet testovaných okresů v druhém kole testování [8.11.]. Podle dohody obou resortů z minulého týdne by se mělo testovat na všech školách v okresech, kde týdenní nárůsty nově nakažených překročí počet 300 na 100 tisíc obyvatel.

Žáci se otestují AG nebo PCR metodou

Stejně jako při plošném testováním na českých školách si i nyní budou moc zástupci škol vybrat mezi antigenním a PCR testem. Přičemž antigenní testy do jednotlivých škol v nejbližších dnech zavezou jejich zřizovatelé.

„Konvoj ministerstva školství s antigenními testy je již na cestě,“ informoval ministr Plaga.

Aktuálně má být k dispozici na skladech Správy Státních hmotných rezerv [SSHR] 2,6 milionu kusů AG testů. Ministerstvo školství má Správě dát vědět, jestli tento počet bude pro plánované testování stačit. V opačném případě slibuje jejich zásoby zavčasu navýšit.

Neočkovaný učitel smí do práce jen s respirátorem

Od pondělí 1. listopadu začne navíc na českých školách platit povinnost nošení respirátoru pro všechny nenaočkované pedagogy. A to včetně jejich asistentů po celou dobu výuky. Na opatření se shodli v minulém týdnu zástupci resortu zdravotnictví a školství. Jejich rozhodnutí dnes 25.10. stvrdila Rada vlády pro zdravotní rizika. Podle náměstkyně MZ ČR Martiny Vašákové totiž hygienici šetřili vícero případů, kdy zdrojem nákazy na školách byl právě učitel nebo jeho asistent bez očkování proti covidu-19.

Zkrácená karanténa pomůže hlavně rodičům malých dětí

Povinnost nošení ochrany ústa a nosu se nebude týkat žáků bez omezení věku. Žáci by ale až do výsledku testů měli mít nasazený respirátor. Sundat si jej budou smět až po všech výsledcích testů a potom, co se pozitivní žáci odeberou do izolace. Povinnost nošení respirátorů u školáků zprvu prosazoval ministr zdravotnictví Vojtěch. Striktně se proti jeho návrhu postavil ministr Plaga a jeho návrh neodsouhlasila v minulém týdnu ani vláda.

Bezinfekčnost [očkování, test nebo prodělané onemocnění, pozn. red.] budou nově prokazovat i vysokoškolští studenti ubytovaní na kolejích. AG test smějí studenti podle ministerských nařízení podstoupit přímo na místě vždy v sedmidenním intervalu. Potvrzení o očkování nebo postinfekční imunitě prokáží ještě před zahájením ubytování.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here