Tabletu proti covidu-19 si již objednaly Británie i USA

0
2151
Foto: Merck

Lék proti covidu ve formě tablety od společnosti Merck si ve stovkách tisíc kusů předobjednaly vlády po celém světě. Jde o tabletu molnupiraviru, který dnes 4.11. schválily pro léčbu covidu-19 britské úřady.

Dá se říct, že celý svět čeká na účinný a bezpečný lék pro léčbu covidu-19, který by se pacientům podával v pohodlnější formě, než je infuze. A zdá se, že už je tady. Británie dnes veřejnost informovala, že vůbec jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19.

„Dnešek je pro naši zemi historickým dnem. Spojené království je první zemí na světě, která schválila antivirotikum, jež se dá pro léčbu covidu-19 použít doma,“ uvedl britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

EMA zahájila přezkum první tablety proti covidu-19

Právě tento léčivý přípravek od americké farmaceutické firmy Merck Sharp & Dohme [zkráceně MSD, v USA a Kanadě nesoucí jméno Merck & Co., Inc., pozn. red.] nemocný užívá ve formě tablety. A podle odborníků se jím tak mohou pacienti léčit z pohodlí domova. To vyzdvihl i britský ministr zdravotnictví Javid.

Lék ve formě tablety tak má oproti stávajícím přípravkům na léčbu covidu-19, jako jsou například monoklonální protilátky či remdesivir, obrovskou výhodu. To proto, že zmíněné léky se pacientům podávají nitrožilní infuzí. Což znamená, že jejich užití je omezeno pouze na zdravotnická zařízení. Navíc remdesivirem se léčí pacienti s covidem-19 ve vážném zdravotním stavu. Tabletou od firmy Merck se mohou léčit všichni rizikoví pacienti. To jsou lidé s nadváhou, obezitou či jiným onemocněním.

Kdo dřív přijde, ten dřív bere i tabletu proti covidu-19

Obdobně jako tomu bylo při distribuci prvních proticovidových vakcín, kdy to byla právě Velká Británie, která si jejich dostatečné množství zajistila včasnými smlouvami, to bude zřejmě i s dostupností první tabletky na léčbu covidu-19.

Společnost Merck již totiž uvedla, že do konce letošního roku disponuje výrobní kapacitou v objemu deset milionů dávek nového antivirotika. A léky už si prostřednictvím včasných smluv předem zajistily vlády po celém světě.

Britské úřady v říjnu avizovaly, že si u výrobce objednaly 480 tisíc dávek molnupiraviru. Americká vláda již s firmou Merck uzavřela smlouvu na dodávku těchto tablet v objemu, který zajistí léčbu pro 1,7 milionu nakažených. Hodnota smlouvy se odhaduje na 1,2 mld. amerických dolarů [26,4 mld. Kč]. Kontrakty měla firma uzavřít i s Malajsií a Singapurem.

Informace o tom, že by česká vláda objednala nový lék od firmy Merck, nejsou známy. Dá se tak předpokládat, že česká vláda tento lék zatím neobjednala.

České ministerstvo léky proti covidu-19 sleduje

O registraci molnupiraviru pro léčbu covidu-19 ve Spojených státech požádali zástupci firmy počátkem měsíce října. A proces hodnocení už započala také Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Lék na covid-19 ve formě tablety by byl vhodnější i podle názoru českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Pacienti by pak nemuseli vždy do nemocnice.

„Vývoj léčivých přípravků je dynamický. Pokud se objeví nový lék, tak jsme připraveni ho také objednat,“ uvedl dnes ministr.

Nicméně se ministerstvo nyní podle něj soustředí na léčbu monoklonálními protilátkami, o které se u nás podle úřadu v posledních týdnech zvýšil zájem.

„Řešíme případně nějaké další doobjednání,“ poznamenal s tím, že léky si mohou v případě zájmu objednat i samy nemocnice.

Účinnost molnupiraviru na covid-19 potvrdily testy

Molnupiravir byl původně vyvinut k léčbě chřipky. Navržen je tak, aby v genetickém kódu viru vytvořil chyby, čímž mu zabrání v dalším šíření v těle nakaženého. Zástupci společnosti přitom tvrdí, že lék bude účinný také proti případným budoucím variantám viru.

Vědci testovali lék na 775 pacientech, u nichž se koronavirus prokázal před méně než pěti dny. Jedné části z nich přitom dali molnupiravir a druhé placebo, tedy neúčinnou látku. U osob s molnupiravirem vyžadovalo hospitalizaci 7,3 procenta pacientů. Zatímco v kontrolní skupině s placebem to bylo 14,1 procenta. Mezi těmi, kterým byl podán pravý lék, nezemřel nikdo. Z pacientů, kteří dostali neúčinnou látku, jich zemřelo osm. Podle klinických testů zveřejněných počátkem října snižuje molnupiravir riziko hospitalizace a úmrtí až o polovinu.

Infekce covid-19 se nyní léčí hlavně antivirotikem remdesivir od společnosti Gilead Sciences a také steroidem dexamethason. Oba léky pacienti ve většině případů dostávají až v momentě, kdy jsou přijati do nemocnice pro těžký průběh onemocnění. Zdravotníci jim je podávají infuzí.

Na podobných lécích jako je molnupiravir pracují další farmaceutické firmy. Například společnost Pfizer nedávno zahájila klinické studie dvou svých antivirotik. A pilulky proti covidu-19 vyvíjejí také společnosti Atea Pharmaceuticals a švýcarská firma Roche.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here