MZ vyzvalo zaměstnavatele, aby obnovili home office

0
780
zamestnavatele
Ilustrace: Pixabay.com

„Prosíme zaměstnavatele, aby umožnili lidem pracovat z domova,“ uvedl po dnešním jednání covidového centrálního řídícího týmu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jednání se účastnili i zástupci opozice.

Podle ministra Adama Vojtěcha [za ANO] se home office při zvládání šíření covidu-19 ukázal jako efektivní. A proto poprosil zaměstnavatele, kteří si to mohou dovolit, aby znovu umožnili svým zaměstnancům práci z domova.

„Cíl je omezit kontakty na pracovišti. A zároveň prosíme zaměstnavatele, aby dbali na dodržování systému O-T-N na pracovištích,“ upřesnil.

Systém O-T-N je soubor pravidel pro takzvané rozvolnění plošných ochranných opatření na základě stavu Očkování, negativního Testu nebo prodělané Nemoci.

Podle ministra systém O-T-N mají dodržovat i pracovníci ve službách a zejména pak v pohostinství. Pro ně platí povinnost řídit se přísnějším nařízením od pondělí 1.11.

„Zde se jedná zejména o kontrolu očkovacích certifikátů, testů a ochranu dýchacích cest. […] Chtěl bych i poděkovat těm, kteří jsou odpovědní a ta opatření dodržují. A není jich málo,“ uvedl ministr.

Dodal, že ti, kteří proti opatření rebelují, jsou nezodpovědní. Dle jeho slov jde o pózu a ti, kteří ji vyznávají, nechápou, že teď je třeba bojovat s covidem-19, ne s vládou. Jako příklad neodpovědného spolku zmínil iniciativu Chcípl pes.

Na JIP je teď cca 250 covidových pacientů

Počty covidových pacientů rostou, počty hospitalizovaných na JIP jsou přijatelné, dále vyplynulo z jednání centrálního řídicího týmu. Osob ležících na jednotkách intenzivní péče je podle ministra Vojtěcha zhruba 250.

„Pokud bychom nebyli očkovaní, tak počet pacientů na JIP může být i 1 300,“ řekl s odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS].

Očkování podle něj před těžkým průběhem covidu-19 chrání ze zhruba 87 %. Časem ale klesá. A to již po šesti měsících na zhruba 60 procent. I proto ministr apeloval na seniory, aby využili možnosti nechat si dát posilovací dávku vakcíny proti covidu-19.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

V tomto ohledu pak zdůraznil i dle jeho slov aktuálně úspěšný rozjezd očkování u praktiků.

„Jsem rád, že se podařilo pojišťovnám vysoutěžit distributora vakcín, a praktici si mohou objednávat vakcíny podle přání svých pacientů,“ upřesnil s tím, že jen za včerejšek [3.11.] se u praktiků nechalo očkovat cca 18 tisíc lidí.

Dodal, že dobrá zpráva je i to, že roste zájem o očkování proti covidu-19 jako takové. Významnou měrou se na tom dle jeho slov podílí mobilní očkovací týmy. Těch je nyní v provozu 43. Upozornil na to, že v plném provozu je i dispečink lůžkové péče. Ten monitoruje volná lůžka v nemocnicích jak pro covidové, tak necovidové pacienty.

„Prozatím nedochází k masivním odkladům elektivní péče, i když zde se situace liší kraj od kraje. Oproti loňsku je ta situace ale podstatně lepší,“ upřesnil.

Nejhorší epidemická situace je aktuálně na severu Moravy a ve Slezsku. Naopak nejnižší incidenční číslo vykazuje Karlovarský kraj. Velice důležitá pak byla jeho slova, která mířila k využití monoklonálních protilátek. V jejich předepisování by se dle něj lékaři neměli omezovat. Přičemž, jak uvedl, na ministerstvu zdravotnictví běží intenzivní debata, jak je dál využívat.

Opatření v kultuře, u lyžování a v sociálních službách

Centrální řídící tým se dle slov hlavní hygieničky Pavly Svrčinové dále shodl na tom, že na zítřejším jednání vlády navrhne, aby se od 22. listopadu na hromadných akcích nad tisíc osob neuznávaly antigenní testy na covid-19, ale jen PCR testy.

„Na menších akcích, do tisíce lidí, budou i nadále možné antigenní testy,“ uvedla Svrčinová, která zároveň poděkovala kulturní obci za vstřícnost a spolupráci při zavádění ochranných opatření.

Dodala, že tým řešil i blížící se lyžařskou sezonu. Zde by měla být od 1. prosince upravena pravidla pro lyžařská střediska. Ta by měla mít při nákupu jízdenek na vleky povinnost namátkově kontrolovat očkovací certifikát, negativní test, nebo prodělanou nákazu [O-T-N systém, pozn. red.]. Povinné bude nošení respirátoru v ubytovacích zařízeních.

Hlavní hygienička dále upozornila, že v případě sociálních služeb bude upravena platnost antigenních a PCR testů. A to stejně jako to platí u ostatních služeb. To by znamenalo, že platnost PCR testu bude tři dny, u antigenního testu jeden den.

Nejen apel na zaměstnavatele, ale i věcná řeč s opozicí

Ministr Vojtěch ocenil, že se dnešního jednání vládního covidového centrálního řídícího týmu účastnil pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] a další zástupci opozice.

„To jednání bylo velmi korektní. […] Kolegové nás žádali o různé informace, které my jim rádi předáme. Jsem rád, že k tomu jednání na věcné úrovni došlo,“ řekl.

Na ministerstvu zůstanu až do konce, říká Adam Vojtěch

Upřesnil, že vzájemná společná jednání budou pokračovat na týdenní bázi, což je podle něj jen správně.

„Máme shodný názor, že jediným řešením současné situace je očkování. Dále jsme se shodli na tom, že ta situace není dobrá. Naopak je vážná z hlediska počtu růstu pozitivních covid pacientů i počtu hospitalizací. Byť zde se pozitivně projevuje dopad očkování,“ řekl.

Upřesnil, že případné zavedení povinného očkování pro zdravotníky či učitele, které zmiňovala ministrova náměstkyně Martina Koziar Vašáková, bude až na příští vládě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here