MZ ČR chystá mobilní očkování i monoklonální protilátky

0
428
mobilni_ockovaci_tym
Foto: Pixabay.com

Změna očkovací strategie má ochránit neočkované, především seniory, před rychle se šířící delta mutací viru. Do terénu vyrazí mobilní očkovací týmy a pro pacienty s covidem ministerstvo zdravotnictví chystá monoklonální protilátky.

Poslanci se se zástupci ministerstva zdravotnictví na posledním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví shodli na nereálnosti dosažení 100% proočkovanosti obyvatel proti covidu-19.

„Vždy budou lidé, kteří se z jakéhokoli důvodu naočkovat prostě nenechají a nám nezbývá, než to prostě přijmout,“ uvedla náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková.

Poslanci řešili falešně vykazovaná očkování proti covidu

A i na ty je třeba dle ní myslet a informovat je o tom, že v případě prokázané covid pozitivity, o tom mají co nejdříve informovat svého ošetřujícího lékaře. Ten u nich pak zváží riziko těžkého průběhu nemoci covid-19 a rozhodne o podání monoklonální protilátky.

„Pokud ji dostane, o 70 procent se sníží pravděpodobnost, že se pacient dostane do hospitalizace,“ upozornila Vašáková s tím, že pozitivita zjednodušeně řečeno znamená konzultaci s praktickým lékařem.

Ministerstvo vypraví mobilní očkovací týmy

Poslanec a místopředseda výboru Julius Špičák [ANO] na jednání výboru upozornil na proti covidu-19 stále nenaočkované seniory starší 70 let, kterých může být až 100 tisíc.

„Delta mutace nemůže nepřevládnout, jinými slovy, my musíme nějakou vlnu nahoru čekat a je otázka, kdy přijde,“ řekl s tím, že je třeba pomyslet na zvýšení proočkovanosti nejstarších ročníků ve věku nad 70 let.

Delta mutace koronaviru se i přes očkování rychle šíří

„Je to poměrně významná minorita,“ upozornil s otázkou směřující na ministerstvo zdravotnictví, jestli se i tímto zabývá.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] poslance ubezpečil, že mají v plánu přistoupit ke změně stávající očkovací strategie. Do vakcinace zapojí větší mobilní očkovací týmy, které by měly zájemcům o očkování primárně podávat jednodávkovou vakcínu [Janssen].

„To je můj návrh, jít více do terénu,“ uvedl s tím, že očkovací týmy mají začít pracovat v červenci. Ovšem jak dodal, k očkování ani v terénu nemůžou nikoho nutit.

„Musíme se snažit to [delta mutaci] co nejvíce zpomalit, delta mutace je tady,“ konstatoval.

Letecká doprava přispívá k importu mutací ze zahraničí

Přítomnost delta i jiných variant koronaviru na jednání výboru potvrdila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Podle jejích slov se na české území dostávají z oblastí, o kterých se ví, že jsou vysoce rizikové. Počátkem týdne potvrdily laboratorní analýzy odebraných vzorků případy nákaz delta mutací dovezené z Ruské federace. Následně se virus rozšířil mezi pracovníky letecké společnosti. Přítomnost další delta mutace se ukázala opět u pracovníka letecké společnosti – pilota – na lince Kongo, Džerba, Česká republika. Jihoafrickou mutaci k nám pro změnu v týdnu dovezl namibijský občan při svém návratu do Čech.

„Další případ má souvislost s Afghánistánem,“ potvrdila Svrčinová s tím, že šlo o případ, kdy se afghánský příslušník vracel do České republiky z návštěvy své rodiny, odkud si přivezl nákazu delta mutací viru.

Indická mutace koronaviru znepokojuje Británii i EU

Šíření delta mutace potvrzuje i případ nákazy pedagogického pracovníka, ke které podle Svrčinové došlo pravděpodobně při jeho návštěvě metropole. Jelikož šlo o lázeňského učitele, muselo v týdnu následně ukončit léčebně rehabilitační pobyt v lázních na 13 dětí, které byly s pedagogem v kontaktu.

„Diskriminační metoda analýzy vzorků a sekvenace přináší celkem slušné výsledky,“ podotkla hlavní hygienička.

Upřesnila, že případy nových variant dokáží efektivně řešit díky zavedení příletových formulářů a diskriminační metodě analýzy vzorků.

S platností od 1. července ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo pro své organizace na sekvenování 80 milionů korun. Celková kapacita této sítě je 4 500 vzorků měsíčně, což je dle ministra za současné epidemické situace dostatečné.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here