Poslanci řešili falešně vykazovaná očkování proti covidu

0
2240
falesne_vykazovana_ockovani
Foto: PS PČR

V Česku se potvrzují případy, kdy zdravotník za úplatu zanese do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] jedince jako oočkovaného, vakcínu mu ale nedá. Falešně vykazovaná očkování řešili mimo jiného poslanci na 93. schůzi Výboru pro zdravotnictví PS PČR.

Fungování očkovacích látek může, a podle některých poslanců už se tomu tak i děje, negativně zkreslit falšování informací o podání vakcíny proti covidu-19.

„Jsou mezi námi spoluobčané, kteří platí za to, aby byli zaneseni do systému jako očkovaní a očkování se nepodrobí,“ uvedl na jednání výboru v úterý 23. června jeden z jeho místopředsedů Miloslav Janulík [za ANO] s tím, že jde o specifikum ryze české a má za to, že takových případů zrovna málo.

Podle poslanců takovým jednáním zdravotník i falešně očkovaná osoba ohrožuje své zdraví a zdraví celé společnosti. [Níže záznam z jednání Výboru pro zdravotnictví, pozn. red.]

Falešně vykazovaná očkování zkreslí data o účinnosti

Falešné očkování navíc zkresluje data o účinnosti vakcín proti covidu-19. Konkrétně počty nakažených po aplikaci především druhé dávky vakcíny.

Podle Janulíka vede lidi k takovému kroku, kdy se nechají za úplatu zanést do ISIN jako očkovaní, zcela mylná domněnka, že se vyhnuli „očipování“.

„Na to je třeba myslet,“ řekl.

Podle něj je třeba takové lidi nějakým způsobem usvědčit a prokázat jim, že ty protilátky prostě nemají, a nemůžou je mít, když se proti covidu-19 nenaočkovali.

Informace o falešně vykázaných očkování potvrdila i předsedkyně výboru Věra Adámková [za ANO].

„Mám tyto zprávy také,“ uvedla s dovětkem, že doufá, že jde pouze o jednotky případů.

Falešné očkování je trestný čin, řešit ho má i ČLK

Poslanci upozornili, že falešně vykazovaná očkování [nejen proti covidu-19, pozn. red.] jsou trestný čin, který jde především na vrub poskytovatele zdravotní služby. Tedy očkovacího centra či jiného místa, kde k fiktivnímu podání látky došlo.

„Vidím, jak očkování funguje, je to akce jak tisíc spartakiád a vidím, že se nikomu nic nestalo,“ reagoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Potvrdil, že jde nepochybně o trestný čin, který začíná u falzifikace zdravotnické dokumentace. Zároveň upozornil, že podle datových stop a údajů o falešně očkovaných dokáží celkem jednoduše a rychle vytrasovat, odkud falešná očkování přicházejí. Včetně lékaře, který údaj do ISIN zanesl.

„Bude to dohledatelné a neskončí to na ÚZIS, ale na Policii ČR,“ řekl důrazně Dušek.

Souhlas s ním vyjádřil na sněmovní schůzi výboru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Podle něj by měla takové jednání, které je hlavně etický problém, řešit také Česká lékařská komora [ČLK].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here