MZ ČR opět zmírnilo podmínky pro léky firmy Regeneron

0
349
Regeneron
Foto: Roche

Monoklonální protilátky Regeneron mohou lékaři podávat více lidem. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] rozvolnilo podmínky pro jejich užívání u covidových pacientů. Podmínky úřad zmírnil už jednou.

To, když se po Janu Blatném [za ANO] ujal funkce ministra zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO]. Léky zabraňují množení viru v buňkách, čímž předcházejí rozvinutí vážného stavu nemoci, který by si vyžádal hospitalizaci. Plošnější podávání preparátu od firmy Regeneron a také látky bamlanivimab od firmy Eli Lilly žádal premiér Andrej Babiš [ANO]. Podporovala ho i Mezioborová skupina pro epidemické situace vedená epidemiologem Petrem Smejkalem.

Americká FDA schválila užívání léku na covid REGN-COV2

Naopak stanovisko premiéra nepodporoval někdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] a jeho náměstek Vladimír Černý. Což premiér ostatně uvedl i jako jeden z důvodů, proč se rozhodl Jana Blatného nahradit Petrem Arenbergerem, který souhlasil s nasazením těchto léků [„a předcházení problémům“] v prvních minutách po uvedení na MZ ČR.

Výměna ministrů zdravotnictví vzbuzuje hlavně nedůvěru

Dočasné povolení obou experimentálních léčiv ministerstvem platí do konce roku. Protilátky mohou nově dostat všichni lidé od 65 let výše s vysokým rizikem zhoršení nemoci. Nové mimořádné opatření MZ ČR prodlužuje dobu od nástupu příznaků onemocnění, ve které mohou nakažení experimentální kombinaci látek casirivimab a imdevimab [dodavatel Roche, pozn. red.] obdržet.

Co dál u léků od Regeneron povolilo MZ ČR

Hlavní podmínka pro podání léku od Regeneronu dosud bylo to, že pacient neměl příznaky covidu-19 déle než jeden týden. Nově podávají lékaři protilátky do deseti dnů od nástupu příznaků. Pacientům s vybranými nemocemi může lék nadále předepsat jejich praktický lékař nebo pracoviště v nemocnici. K podání infuze musejí pacienti do nemocnice.

V Brně otevřeli denní stacionář pro léčbu covidu-19

Lék od společnost Regeneron je určen pro lidi s vysokým rizikem zhoršení covidu-19. Podmínkou pro podání léku dosud byla obezita s BMI nad 40, nyní je to BMI nad 35. Dříve byla léčba možná jen u některých lidí s cukrovkou nebo léčbou omezující imunitu, nově se týká všech takových pacientů. Protilátkový lék nově dostávají všichni lidé s chronickým onemocněním ledvin a jater.

Nadále je povoleno lék podávat lidem po transplantaci, při léčbě rakoviny, s chronickou obstrukční plicní nemocí [CHOPN] ve třetím a čtvrtém stádiu. Pouze však u pacientů bez potřeby domácího podávání kyslíku. Dále astmatikům léčeným biologickou léčbou, lidem s plicní hypertenzí, s trombofilním stavem a neurosvalovými onemocněními.

Monoklonální protilátky dostanou i nemocní v Česku

Vedle všech lidí nad 65 let je lék nově dostupný i lidem nad 55 let s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem nebo chronickým respiračním onemocněním. Lidé mezi 12. a 17. rokem s rizikem vážného průběhu covidu-19 dostávají nyní protilátky od Regeneronu při BMI nad 85, pokud trpí srpkovitou chudokrevností, onemocněním srdce, mozkovou obrnou nebo astmatem.

Jedna infuze stojí 60 tisíc korun

První dodávky protilátek od Regeneronu dorazily do Česka letos na přelomu března a dubna. Bamlavinimab je do ČR dodáván od konce února. Experimentální léky jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jedna infuze stojí zhruba 60 tisíc korun. Přibližně podobnou částku, 53 tisíc korun, ale zdravotní pojišťovna platí za týden pobytu pacienta s covidem-19 na běžném lůžku. Týden strávený na jednotce intenzivní péče pak vyjde na 440 tisíc korun. A právě hospitalizacím mají nové léky zabránit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here