Očkování po covidu-19 dovoluje již ukončená izolace

1
329
ockovani_po_covidu
Foto: PIxabay.com

Očkování po covidu-19 si zájemci nově rezervují již od ukončené izolace, nikoli po 90 dnech od prokázání nákazy. K rozvolnění opatření přistoupilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] kvůli zrychlení očkování a novým mutacím koronaviru.

S platností od pátku 25. června se k očkování po prodělaném covidu-19 přihlašují standardním způsobem i zájemci hned po ukončení čtrnáctidenní nařízené izolace. Získané protilátky po infekci již nejsou podle odborníků kontraindikací očkování proti covidu-19.

„Z odborného pohledu nic nebrání tomu, aby se lidé, kteří prodělali covid-19, mohli očkovat ihned, jakmile jim skončí izolace a jejich zdravotní stav jim to umožní,“ uvedla náměstkyně pro zdravotní péči a vedoucí Klinické skupiny na MZ ČR Martina Vašáková.

I přesto dodává, že ministerstvo doporučuje ještě před samotnou aplikací vakcíny konzultovat aktuální zdravotní stav se svým ošetřujícím lékařem.

Hranice pro uznání protilátek není stále definovaná

I přes rok a půl trvající pandemii covidu-19 nedokáží odborníci jasně stanovit hranici získaných ochranných protilátek. Stejně jako se jejich názory rozcházejí v tom, jak rychle tyto přirozeně získané protilátky v těle uzdraveného přetrvávají. Proto nelze podle ministerstva spoléhat na to, že jsou lidé po prodělání nemoci před opětovnou infekcí dostatečně chráněni.

„Jak dlouho ale člověka chrání přirozeně získané protilátky dnes nevíme. Velmi závisí na tíži onemocnění, celkovém stavu člověka, jeho genetické výbavě a aktuálním stavu imunitního systému. Vzhledem k tomu doporučujeme brzké očkování i po prodělaném onemocnění,“ zdůraznila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Poslanci řešili falešně vykazovaná očkování proti covidu

 

Před očkováním není podle ministerského doporučení ani nutné absolvovat test na protilátky. Jediný odborný důvod pro jejich vyšetření je darování rekonvalescentní plasmy. Anebo kvůli ověření, jestli pacient s nějakým nálezem, například při rentgenu plic, již neprodělal onemocnění covid-19.

Jak se registrovat v postinfekční imunitě

Zájemci o očkování v takzvané postinfekční imunitě k registraci použijí stejný postup jako ostatní. Nejprve se na portálu MZ ČR [odkaz zde] registrují a po obdržení potvrzující SMS zprávy s PIN 2 si zarezervují jeden z nabízených termínů k očkování.

Očkování dětí od 12 let začne 1.7. Doporučení chybí

Doposud se mohli lidé v 90denní uznané imunitě k očkování pouze registrovat, samotnou nabídku termínů a jejich rezervaci však mohli provést až po třech měsících. Což zohledňoval i systém očkování.

–RED–

1 komentář

  1. Hmm tak dnes v pátek po pulnoci jsem udelal registraci a i ted v 8:33h system porad píše ze registrace pozastavena a uvolneni az 3 mesice po nemoci. Tak nevím tedy co je myšleno tím od pátku…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here