Úhrady za péči o těhotné v porodnicích se sjednotí

0
478
za_peci_o_tehotne
Ilustrace: Pixabay.com

Úhrady za péči o těhotné se od příštího roku sjednotí. Důvod je snížení počtu vyšetřeních v porodnicích, která nejsou pro rodičky nutná a efektivní využití financí. Oznámili to zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] a odborné gynekologické společnosti.

Od ledna 2022 dostanou tuzemské porodnice za péči o každou těhotnou ženu, která se u nich registruje k porodu, jednotou částku ve výši 1 894 korun. Za stávajících podmínek hradí zdravotní pojišťovny jednotlivě vykázané návštěvy a vyšetření. Podle vyjádření zástupců VZP ČR mají nové úhrady zajistit lepší využití finančních prostředků a zkvalitnit péči o těhotné.

„Jde o standardizaci péče. Ve všech regionech bude jedním z cílů zajistit stejnou péči,“ uvedl v této věci náměstek pro zdravotní péči VZP ČR David Šmehlík.

Nový model financování bude do praxe zaveden už od letošního července. Od ledna 2022 pak pojišťovna plánuje na jednotných platbách porodnicím za péči o rodičku vyplatit kolem 208 milionů korun. V Česku funguje zhruba 1 880 ambulantních gynekologů a 87 porodnic.

Úhrada za péči o těhotné v ambulanci

Za péči o gravidní ženu po dobu devíti měsíců nyní dostávají ambulantní gynekologové od zdravotních pojišťoven částku 7 879 korun. Do porodnice se pak ženy obvykle přihlašují od dokončeného 36. měsíce těhotenství. O ženu se ale nově bude nadále starat její ambulantní gynekolog. S porodnicí bude vzájemně spolupracovat, například v posuzování zdravotního stavu rodičky a rizikovosti jejího těhotenství.

U těhotenství bez potíží stačí tři ultrazvuková vyšetření

Co na snížení úhrad porodnicím říká odborná společnost

Podle předsedy České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimíra Dvořáka v Česku v péči o těhotné existují dva extrémy. Buď ženy po celou dobu těhotenství navštěvují pouze svého ošetřujícího gynekologa, anebo se od 36. týdne registrují do porodnice a k vyšetření už chodí jenom tam.

Jak přihlásit dítě ke zdravotní pojišťovně. I jak ji změnit

Nový systém úhrad tedy bude nejspíše znamenat finanční ztráty na straně porodnic. To kvůli tomu, že budou namísto úhrad reálně vykázaných výkonů budou dostávat jednu platbu ve výši 1 894 korun. Podle Vladimíra Dvořáka je to citlivé téma, které se při vyjednávání nového úhradového mechanismu také řešilo.

„Do porodnic půjdou desítky milionů navíc. Mechanismus je nastaven tak, aby nikdo neprodělal. V horizontu let snad vydělají všichni,“ argumentoval Dvořák s tím, že po zavedení novinky do praxe by mohlo návštěv u porodnicích ubývat stejně jako vyšetřeních, která nejsou nutná.

Genderová vsuvka na téma ženy a muži v porodnictví

Za zmínku stojí i fakt, že o změnách v úhradách a nastavování nových pravidel v péči o těhotné ženy rozhodují převážně muži. Kritiku toho, že o péči o těhotné či rodičky jednají jen muži, navíc vyvolal i předloni zveřejněný snímek z otevírání porodních sálů v jedné z pražských nemocnic. Zachytil u lůžka sedm mužů včetně premiéra Andreje Babiše [ANO].

Podle předsedy odborné společnosti Dvořáka většinu členů odborné gynekologické společnosti ale tvoří ženy.

„To, že si zvolí muže, asi o něčem svědčí,“ myslí si.

Podle předsedy Sdružení nemocničních gynekologů a porodníků Radovana Vlka jsou primáři v porodnicích z 90 procent muži, protože „je to dáno historicky“ a jde o velmi náročný obor.

„Jsme všichni velice rádi, že rodičkami stále zůstávají ženy,“ zavtipkoval na závěr vedoucí lékař centra fetální medicíny v Olomouci Marek Ľubušský.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here