Avenier vyhrál tendr na rozvoz i čtvrté covid vakcíny

0
909
rozvoz
Foto: Pixabay.com

Vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech bude v Česku rozvážet firma Avenier ze skupiny Agel slovenského podnikatele Tomáše Chrenka. Vyhrála výběrové řízení vyhlášené zdravotními pojišťovnami.

Do výběrového řízení na distributora poslední ze čtyř v Česku dostupných očkovacích látek proti covidu-19 se přihlásili dva uchazeči. Vítězem tendru se stala firma Avenier, která již rozváží do očkovacích center a ordinací praktických lékařů další tři vakcíny Moderna, Janssen a AstraZeneca.

Lhůta, ve které se bylo možné proti výsledku řízení odvolat, skončila podle zdravotních pojišťoven minulý týden. Smlouva na rozvážku vakcíny od Pfizer/BioNTech na dobu čtyř let tak zřejmě zástupci pojišťoven uzavřou s Avenierem tento týden. Hodnota zakázky nebyla ve veřejném vyhlášení uvedena.

Kritériem při výběrovém řízení byla stejně jako u předchozích zakázek cena za rozvoz jednoho balení vakcíny. Podle dřívějšího vyjádření zástupců pojišťoven budou distributorovi platit jen za skutečně rozvezené vakcíny. Pokud by očkování proti covidu-19 skončilo dříve, smlouva má vypršet bez dalšího plnění.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Čtyřletá distribuce vakcíny od Pfizer a BioNTech

Distributor pro očkovací látku Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech bude muset zajistit centrální sklad v České republice. Do něj pak budou vakcíny dodávány. Ze skladu je pak bude rozvážet zhruba do 250 očkovacích center a k 7 500 lékařům. Především praktikům pro dospělé, děti a dorost. Očkovací místa a lékaři si budou vakcíny u distributora objednávat v nejmenším možném balení 30 dávek.

Lidé s podezřením na covid už mohou do ordinací praktiků

Smlouva na rozvoz i ostatních vakcín proti covidu-19

Rozvoz očkovacích látek od společností Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca zajišťuje taktéž společnost Avenier. Smlouvu o jejich distribuci na dobu čtyř let uzavřelo na začátku letošního srpna Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR], zástupci všech zdravotních pojišťoven s Avenierem. Kontrakt za 150 milionů korun má zajistit distribuci tří uvedených vakcín do očkovacích míst a ordinací praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost.

Vakcíny tří výrobců míří do ordinací dětských praktiků

Od začátku vakcinace v Česku podali zdravotníci 11,8 milionu dávek. Dokončené očkování u nás má 5,97 milionu lidí. Asi 82,8 procenta z podaných dávek připadá právě na vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Zhruba 7,8 procenta na vakcínu Spikevax od Moderny a 7,5 procenta na látku od AstraZeneky [Vaxzevria]. Zbývající dvě procenta pak na Janssen.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here