Platy zdravotníků v příštím roce vzrostou o šest procent

0
8812
Foto: Pixabay.com

Platy zdravotníků vzrostou od ledna 2022 o šest procent. Méně kvalifikovaným pracovníkům pak alespoň o 1 400 Kč. Dohodli se na tom dnes [4.10.] zástupci České lékařské komory [ČLK] a odboráři s premiérem Andrejem Babišem [ANO].

Od ledna 2022 vzrostou stávající úhrady z veřejného zdravotního pojištění všem zdravotnickým zařízením o sedm procent. V součtu tak půjde podle odhadu České lékařské komory [ČLK] o jedenáct miliard korun. Přičemž tarifní platy lékařů, sester a ostatních zdravotníků se zvýší o šest procent. Zdravotníci v nižších tarifních třídách pak dostanou přidáno minimálně o 1 400 korun.

Na konečném navýšení se dnes shodli zástupci ČLK a odboráři s předsedou vlády Andrejem Babišem, ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO] a náměstkem ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] pro zdravotní péči Davidem Šmehlíkem.

„Dnes jsme se s odbory a ČLK domluvili na zvýšení peněz do zdravotnictví o sedm procent,“ potvrdil v dnešní debatě lídrů politických stran na serveru idnes.cz premiér Babiš s tím, že meziročně tak půjde na platy zdravotníků dalších osm miliard korun navíc.

10% nárůst platů ve zdravotnictví se nekoná

Odboráři spolu s ČLK prosazovaly růst platů od ledna 2022 alespoň o deset procent pro lékaře a o tři tisíce korun pro ostatní pracovníky ve zdravotnictví. Proti návrhu se zhruba před dvěma týdny vyslovili zástupci lékařů ze soukromých praxí. Podle praktiků pro dospělé, děti a dorost, gynekologů, stomatologů a ambulantních specialistů je 10% růst neadekvátní a v „rozporu s dobrými mravy“. To uvedli v otevřeném dopise, který společně s Hospodářskou komorou [HK ČR] adresovali předsedovi vlády.

Platy zdravotníků projedná MZ ČR s odbory příští týden

V dopisu dále upřesnili, že hlavní problém českého zdravotnictví již nejsou nízké platy a mzdy, jak tomu bylo před několika lety. Naopak, zkušenosti z let 2020 až 2021 podle jejich názoru ukazují, že jejich zvyšování přináší opačný efekt, než se předpokládalo.

„Zaměstnanci začali žádat o kratší pracovní doby, protože díky vyšším příjmům preferují více volného času. Opakované plošné navyšování platů a mezd ve zdravotnictví tedy paradoxně může způsobit pokles pracovních kapacit a prohloubit personální krizi,“ vysvětlili důvody pro nezvyšování platů v dopise.

Platy zdravotníků měly původně růst o 4 procenta

V letošním dohodovacím řízení přitom uzavřelo dohodu o úhradách pro příští rok 13 ze 14 segmentů. Na platbách se s pojišťovnami nedohodli pouze ambulantní specialisté. Ostatní souhlasili s plošným nárůstem o čtyři procenta.

Celkem tak půjde do veřejného zdravotního pojištění ještě o jedenáct miliard korun víc než se původně plánovalo. Hospodařit mělo veřejné zdravotní pojištění v příštím roce s částkou vyšší než 400 miliard korun. Nyní k ní přibyde ještě zmiňovaných jedenáct miliard korun.

VZP ČR letos zatím hospodaří s přebytkem 1,7 mld. Kč

Závěrem nutno dodat, že od ledna 2021 vzrostly platy ve zdravotnictví plošně o deset procent. Na jaře dostal veškerý personál pracující ve zdravotnictví [akutní i neakutní péče, pozn. red.] mimořádné odměny za podzimní práci v pandemii covidu-19 až ve výši 75 tisíc korun. Další benefit pro ně jsou lázeňské vouchery v hodnotě osm tisíc korun, které si mají vybrat do konce letošního roku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here