VZP ČR letos zatím hospodaří s přebytkem 1,7 mld. Kč

0
367
VZP
Foto: ZdraveZpravy.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] odhaduje, že letos vydá na náklady spojené s epidemií covidu 16 mld. Kč. To je asi o 7 mld. Kč více, než kolik VZP ČR předpokládala ve svém zdravotně pojistném plánu.

Uvedl to po jednání [29.9.] správní rady pojišťovny ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek. Podle jeho slov pojišťovně klesl zůstatek na bankovním účtu základního fondu ze 21,5 miliardy ke konci loňského roku na 15,2 miliardy korun ke konci letošního srpna. V nákladech jsou podle něj i pokračující výdaje za preventivní testování a třetí dávku očkování.

Náklady VZP ČR na covid-19

Ve zdravotně pojistném plánu pojišťovna odhadovala letošní covidové výdaje na devět miliard korun. Tato částka podle Kabátka zahrnovala předpokládané náklady na hospitalizace pacientů s těžkým průběhem nemoci, na testování a očkování. Podle nynějších propočtů ale pojišťovna vydá o sedm miliard více.

„Zapracovali jsme do našich odhadů, že ještě nebylo ukončeno plošné testování. Jsou tam především náklady na testování, které představují asi miliardu korun v tom schématu, vstupuje tam mírný nárůst hospitalizovaných a samozřejmě třetí dávka očkování,” vysvětlil.

Pacienti jsou více informovanější, říká Zdeněk Kabátek

Podle něj pojišťovna na příspěvky na samotestování ve firmách, které byly hrazeny z fondu prevence, vydala asi 500 milionů korun. Náklady na povinné testování ve firmách, které skončilo na konci června, ještě nedopočítala.

„Ale už teď je možno říci, že náklady spojené s testováním za jarní období překročí 4,5 miliardy korun,” konstatoval Kabátek.

Zhruba stejné výdaje budou podle něj i za očkování. Do celkových výdajů na covid VZP ČR nepočítá dopady kompenzační vyhlášky. Ta nařídila pojišťovnám vyplatit zdravotníkům mimo nemocnice i peníze na odměny za druhou vlnu epidemie. Dohromady na ně měly všechny pojišťovny vydat asi 8,5 miliardy korun.

Odhadovaný schodek ve výši 9,7 mld. Kč

VZP ČR letos podle schváleného rozpočtu očekává schodek 9,7 miliardy korun. Díky vyššímu výběru pojistného zatím základní fond zdravotního pojištění, ze kterého se platí výdaje za zdravotní služby, vykazuje přebytek 1,7 miliardy korun.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR apeluje na úspory

Správní rada se vrátila ke kritizované brožuře o onkologické prevenci, kterou mají všechny pojišťovny vydat. Předsedkyně rady Věra Adámková [za ANO] uvedla, že není o čem hovořit a že brožura se nedistribuuje. Místopředseda Bohuslav Svoboda [ODS] řekl, že z jeho pohledu byla debata ukončena slibem premiéra, že dokument vyjde po sněmovních volbách.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here