Vakcíny tří výrobců míří do ordinací dětských praktiků

0
844
do ordinací
Foto: Pixabay.com

Vakcíny proti covidu od tří výrobců se u nás začnou od pondělí 9. srpna rozvážet i do ordinací praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost. Lékaři si u distributora objednají potřebné množství minimálně o objemu 50 dávek.

Rozvoz očkovacích látek od společností Moderna [Spikevax], Johnson & Johnson [Janssen] a AstraZeneca [Vaxzevria] umožní nově uzavřená smlouva o jejich distribuci. Tu v pátek 6. srpna uzavřelo Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] a zástupci všech zdravotních pojišťoven se společností Avenier.

Kontrakt uzavřený na dobu čtyř let za 150 milionů korun tak zajistí distribuci jmenovaných očkovacích látek proti covidu-19 do očkovacích míst stejně jako ordinací praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost.

„To by mělo mít pozitivní vliv na rychlost na očkování. To jak celé populace, tak především ve věkové skupině 12-16 let,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Avenier uspěl v tendru za 150 mil. Kč na distribuci vakcín

Součástí dohody o rozvozu vakcín je také jejich uskladnění v centrálním skladu distributora. Podle ministra bude mít nyní úřad možnost kdykoli závozy přesměrovat do míst s nedostatkem očkovacích látek.

Objednávka minimálně 50 dávek vakcíny

Dohoda o rozvozu a uskladnění vakcín nahrazuje tu stávající, jež pojišťovny uzavřely počátkem letošního roku. Doba platnosti smlouvy jsou čtyři roky. Očkovací místa a ordinace praktiků si vakcíny začnou objednávat u distributora od pondělí 9. srpna. Standardně jim společnost Avenier přiveze základní balení, které u Moderny a AstryZeneky čítá 100 dávek, u Janssenu pak 50 dávek. Distributor však smí dělit balení na minimální jednotky obsahující 50 dávek. Společnost Avenier, která u nás již nyní dvě očkovací látky rozváží, má garantovat doručení vakcín na místo nejpozději do tří pracovních dnů.

Očkovat děti je v Česku doporučeno. V Británii a SRN ne

Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny rovněž připravují veřejnou zakázku, v níž se vybere distributor vakcíny Comirnaty opět na dobu čtyř let. Kritériem při výběrovém řízení bude opět cena za rozvoz jednoho balení vakcíny. Předchozí tendr na distributora rozvážku látky Comirnaty nezahrnoval, protože v jeho době nikdo neznal bližší podmínky pro skladování a počet míst, do kterých se má zavážet. Uvedl to v minulosti ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Rozvoz tak zajišťoval sám výrobce.

Avenier není v distribuci vakcín žádný nováček

Distribuci vakcín [ModernaJanssen a AstraZeneca] proti covidu-19 Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka zajišťuje od momentu, kdy k nám začaly přicházet. Koncem letošního května zdravotní pojišťovny vypsaly nový tendr na distribuci ostatních vakcín, protože společnosti končila smlouva. Uchazeči tendru museli nabídnout cenu za rozvoz do ordinací praktických lékařů a očkovacích center. Cenu kalkulovali i s ohledem na uchování vakcín při různých teplotách.

„Každý uchazeč musel nabídnout celkem čtyři ceny distribuce. Součet těchto cen pak byl jediným hodnotícím kritériem. Vybraný uchazeč nabídnul takovou cenu, která v jednotlivých kategoriích činí cca jednu až pět korun za distribuci jedné dávky očkovací látky,“ uvedli zástupci jedné ze zdravotních pojišťoven.

Pojišťovny vybírají distributora covid vakcín do roku 2025

Zakázku vypsaly společně všechny zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Pojišťovny budou distributorovi platit jen za skutečně rozvezené vakcíny. Pokud by očkování proti covidu-19 skončilo dříve, smlouva by vypršela bez dalšího plnění.

Společnost Avenier působí v oblasti očkování od roku 2007. V současné době je u nás největším distributorem očkovacích látek do ordinací lékařů. Rovněž provozuje sítě center Očkování a cestovní medicíny, které se nacházejí téměř ve všech krajích a vybraných okresních městech. Jako odborný garant působí ve společnosti známý a zapálený „potírač“ covidu-19 Rastislav Maďar. Externím konzultantem skupiny Agel, které patří právě Avenier, je i exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here