Avenier uspěl v tendru za 150 mil. Kč na distribuci vakcín

0
1249
Avenier
Foto: Avenier

Distribuci vakcín proti covidu-19 bude zajišťovat firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. V tendru na jednoho centrálního distributora ji vybraly zdravotní pojišťovny. Informaci potvrdila jedna ze zdravotních pojišťoven.

Pokud neúspěšný uchazeč nepodá námitky, pojišťovny smlouvu s Avenier uzavřou na přelomu července a srpna. Zakázku o objemu 150 milionů korun pojišťovny vypsaly na přelomu května a června.

Podle dřívějších vyjádření ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Zdeňka Kabátka tento tendr nezahrnoval distribuci vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech, která tvoří většinu z dosud podaných dávek.

Pojišťovny vybírají distributora covid vakcín do roku 2025

Na rozvoz látky Comirnaty podle Kabátka vyhlásí pojišťovny zvláštní výběrové řízení. Doposud jejich rozvoz zajišťoval sám výrobce. Chystá se i výběrové řízení na dodávku a distribuci vakcín proti covidu-19 pro příští čtyři roky.

Do výběrového řízení se přihlásily dvě firmy

Avenier bude očkovací látky, které jsou do České republiky dodávány na základě smlouvy s Evropskou komisí [EK], přijímat do svého centrálního skladu. Lékaři nebo očkovací centra si pak budou u distributora vakcíny objednávat prostřednictvím objednávkového systému. Společnost Avenier, která u nás již nyní dvě očkovací látky rozváží, má garantovat doručení vakcín na místo nejpozději do tří pracovních dnů.

Uchazeči museli v tendru nabídnout cenu za rozvoz do ordinací praktických lékařů a očkovacích center. Cenu kalkulovali i s ohledem na uchování vakcín při různých teplotách.

„Každý uchazeč tak musel nabídnout celkem čtyři ceny distribuce. Součet těchto cen pak byl jediným hodnotícím kritériem. Vybraný uchazeč nabídnul takovou cenu, která v jednotlivých kategoriích činí cca jednu až pět korun za distribuci jedné dávky očkovací látky,“ uvedli zástupci jedné ze zdravotních pojišťoven.

Hlavním kritériem tendru byla cena za rozvoz jednoho balení vakcíny. Zakázku vypsaly společně všechny zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. S vítězem chtěli pojišťovny a ministerstvo podepsat rámcovou smlouvu na čtyři roky. Pojišťovny ale budou distributorovi platit jen za skutečně rozvezené vakcíny. Pokud by očkování proti covidu-19 skončilo dříve, smlouva by vypršela bez dalšího plnění.

Avenier není v distribuci vakcín žádný nováček

Distribuci vakcín [Moderna, Janssen a AstraZeneca] proti covidu-19 s výjimkou Comirnaty Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka zajišťuje od momentu, kdy k nám začaly přicházet. Koncem května zdravotní pojišťovny vypsaly nový tendr na distribuci ostatních vakcín, protože firmě Avenier končila smlouva.

VZP ČR zřejmě už dnes vypíše tendr na distribuci vakcín

V ČR jsou dostupné zatím čtyři druhy vakcín. Očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech rozváží sám výrobce, od AstraZeneky nyní vozí Alliance Healthcare a další dvě vakcíny od Moderny a Johnson & Johnson distribuuje Avenier. Pojišťovny jim platí od 70 do 201 korun bez DPH za rozvoz jednoho balení vakcíny, které je ale u každé očkovací látky jinak velké.

Společnost Avenier působí v oblasti očkování od roku 2007. V současné době je největší distributor očkovacích látek do ordinací lékařů v České republice. Rovněž provozuje sítě center Očkování a cestovní medicíny, jež se nacházejí téměř ve všech krajích a vybraných okresních městech. Jako odborný garant působí ve společnosti známý a zapálený „potírač“ covidu-19 Rastislav Maďar. Externím konzultantem skupiny Agel, které patří právě Avenier, je i někdejší ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here