VZP ČR zřejmě už dnes vypíše tendr na distribuci vakcín

0
414
VZP_CR
Foto: Pixabay.com

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] 31.5. schválila tendr na jednoho distributora vakcín proti covidu-19. Schválila i prémii pro ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka za loňský rok ve výši 1,28 milionu korun. A podpořila požadavek snížit úhradu za antigenní test na 200 korun.

Informaci o tendru na jednoho distributora vakcín proti covidu-19 potvrdil po jednání Správní rady VZP ČR ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek. Předpokládaná hodnota zakázky je přes 150 milionů korun.

„V tuto chvíli už nebrání nic tomu, abychom vypsali zadávací řízení. Já osobně budu tlačit, aby to bylo ještě dnes,” uvedl po jednání Správní rady VZP ČR Kabátek.

Vítěz by mohl být známý zhruba na přelomu června a července. Hlavním kritériem bude cena za rozvoz jednoho balení vakcíny. Zakázku vypisují společně všechny zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. VZP má s nimi podle Kabátka smlouvu o společném zadávání. S vítězem chtějí pojišťovny a ministerstvo podepsat rámcovou smlouvu na čtyři roky. Pojišťovny ale podle Kabátka budou distributorovi platit jen za skutečně rozvezené vakcíny, pokud by očkování proti covidu-19 skončilo dříve, smlouva by vypršela bez plnění. Dokud nebude vybrán jednotný distributor, budou pokračovat stávající smlouvy na rozvoz jednotlivých vakcín.

V České republice se zatím očkuje čtyřmi vakcínami. Pojišťovny mají nyní smlouvy na distribuci každé zvlášť. Očkovací látku Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech rozváží sám výrobce, látku od AstraZeneky vozí Alliance Healthcare a další dvě vakcíny od Moderny a Johnson & Johnson distribuuje firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Pojišťovny jim platí od 70 do 201 korun bez DPH za rozvoz jednoho balení vakcíny. Dosud u nás zdravotníci podali asi 5,2 milionu dávek vakcín proti covidu-19.

Pojišťovny chtějí nižší úhradu za antigenní test

Jak vyplynulo z dnešního jednání Správní rady VZP ČR, zdravotní pojišťovny usilují o snížení úhrady odběrovým centrům za antigenní testy. Jednají o tom s ministerstvem zdravotnictví. VZP ČR navrhuje 201 korun za test, ostatní pojišťovny chtěly cenu kolem 150 korun. Pokud ministerstvo snížení úhrady povolí, projevit by se mohlo zhruba za týden až dva.

„Kalkulace neobsahuje jen nákup testu, ale i administrativu, zápis do ISIN [Informačního systému infekčních nemocí] nebo likvidaci nebezpečného odpadu,” uvedl Kabátek.

Ten již v neděli [30.5.] v diskuzním pořadu ČT uvedl, že jednání o této věci stále pokračují na úrovni ministerstva zdravotnictví, VZP ČR a ostatních pojišťoven.

Nižší frekvence testování od června šíření viru nezvýší

Odběrová místa tak při ceně kvalitnějšího antigenního testu kolem 60 až 100 korun mají podle Kabátka prostor i pro přiměřený zisk. Některá už kvůli snižování cen avizovala, že zváží, jestli je dál budou poskytovat. Cenu pro samoplátce určuje přímo odběrové centrum, pohybuje se většinou mezi 400 a 500 korun.

Lidé mají v červnu z preventivních důvodů hrazený dvakrát měsíčně přesnější PCR test a jednou týdně antigenní test, od července už budou antigenní testy jen dva.

1,28 milionu prémie pro ředitele VZP ČR za loňský rok

Správní rada VZP ČR také potvrdila, že Zdeněk Kabátek dostane za loňský rok odměnu ve výši 1,28 milionu korun. O věci informovala předsedkyně rady Věra Adámková [za ANO]. Obdobnou částku na odměnách získal ředitel Kabátek i před rokem.

Zdeněk Kabátek vydělává 225 000 korun měsíčně hrubého a jeho roční odměna může činit maximálně šestinásobek jeho měsíčního platu, což je 1,35 milionu korun. Správní rada tak rozhodla, že řediteli schválí odměnu ve výši 95 procent maximální částky.

Adámková uvedla, že pracovní skupiny správní rady zhodnotily, jak ředitel splnil kritéria, která byla pro hodnocení loni nastavena. Mezi požadavky bylo například spuštění mobilní aplikace pro pojištěnce, nebo udržení průměrného počtu pojištěnců. V obou případech úkoly pojišťovna podle Adámkové splnila „ne zcela plně“. Naplnění některých dalších kritérií nebylo podle ní možné kvůli pandemii covidu-19 vyhodnotit.

HK ČR odmítla návrh na monopol pojištění pro cizince

VZP ČR se dostala v těchto dnech do centra zájmu i kvůli návrhu předsedkyně Správní rady Věry Adámkové a jejího kolegy v radě poslance Miloše Janulíka [ANO]. Ti navrhli do ve Sněmovně aktuálně projednávaného cizineckého zákona přílepek, aby cizincům v Česku mohla nabízet povinné zdravotní pojištění pouze Pojišťovna VZP a.s. Ta patří právě VZP ČR. Toto pojištění cizincům aktuálně poskytuje pět komerčních pojišťoven, a to Ergo, Maxima, Slavia, Uniqa a Pojišťovna VZP. Za toto komplexní zdravotní pojištění více než 60 tisíc cizinců na území ČR ročně zaplatí zhruba 600 až 800 milionů korun.

Proti návrhu obou poslanců ostře vystoupila Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Podle jejích zástupců záměr ostře zasahuje do svobodného podnikání a také negativně ovlivňuje hospodářskou soutěž.

„Monopol pojištění prostřednictvím státem ovládané pojišťovny považujeme za svérázný pokus o znárodnění části pojistného trhu. Apelujeme proto na poslance, aby návrh jednoznačně odmítli,“ uvedl tajemník Úřadu HK ČR Tomáš Vrbík.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here