Krvetvorbu u transplantace zvýší oslabení natural killers

0
359
transplantace
Foto: Pixabay.com

Úspěšnost transplantace kostní dřeně by mohlo zvýšit rozpoznání a odstranění takzvaných natural killers [NK] buněk ze vzorku dárce. Ty totiž oslabují nasazené krvetvorné kmenové buňky při transplantaci, zjistili vědci z ÚMG AV ČR.

Výzkumný tým z Ústavu molekulární genetiky AV ČR [ÚMG AV ČR] vedený Meritxellem Alberich-Jordanem nyní přišel s novým poznatkem, který by mohl zvýšit šance pacientů s onemocněním krve na jejich léčbu.

Podle něj při transplantaci mohou snížit krvetvorbu takzvané natural killers [přirození zabíjáci, pozn. red.], jež byly doposud odborníky považovány za naprosto neškodné. Výsledky vědecké studie publikoval odborný časopis Stem Cell Reports.

„NK buňky se během transplantace aktivují a pak produkují protein interferon gama, který negativně ovlivňuje schopnost krvetvorných kmenových buněk kolonizovat tělo dárce a vede ke zhoršení jejich kondice,“ vysvětluje Meritxell Alberich-Jorda.

Ten na studii spolupracoval i s kolegy z pražských lékařských fakult Univerzity Karlovy a zahraničními spolupracovníky z Brazílie a Spojených států. Hlavní závěr jejich bádní zní – úspěch transplantace kostní dřeně přirozeně ovlivňuje aktivita krvetvorných buněk od dárce.

Šance na úzdravu zvýší utlumení natural killers

Pozorování dovedla vědecký tým k myšlence, že odstranění přirozených zabíjáckých buněk, ze vzorku dárce, by mohlo zvýšit úspěšnost zákroku. Stejně jako inaktivace interferonu gama při transplantaci kostní dřeně.

Dětská leukémie: Naději dává zapojení imunity pacienta

Buňky natural killers, které mohou dle výsledků nové studie oslabit krvetvorbu nasazených buněk u nemocného pacienta, jsou podle vědců vlastně specializovanými bojovníky. V organismu likvidují infekce a rakovinné buňky a na normálních okolností na vlastní zdravé buňky neútočí. V podstatě jen reagují na cizí neznámé buňky, což však není při transplantaci kostní dřeně zrovna žádoucí.

U pacientů, kteří trpí poruchami krvetvorby, je transplantace kostní dřeně často používaný zákrok a nezřídka i jediná šance na jejich úzdravu. Při něm se v podstatě odstraní nefunkční krvetvorný systém pacienta a nahradí  transfuzí zdravých krvetvorných kmenových buněk od zdravého dárce. Ty se poté v kostní dřeni usadí, časem pomnoží a při úspěšném výsledku vytvoří nový funkční krvetvorný systém.

Transplantace se snaží nastartovat tvorbu krve

Systém tvorby krve je zodpovědný za produkci veškeré krve v našem organismu, která rozvádí kyslík do všech částí těla. A chrání organismus před infekcemi. Produkce krvinek funguje jako jakýsi rozvětvený strom, v němž kmen, jenž dává vzniknout všem odlišným typům buněk, neboli menším větvím, představují krvetvorné kmenové buňky.

Ondru s leukémií léčí FN Motol jeho vlastními buňkami

Bohužel, u některých pacientů je „krvetvorný strom“ narušen a nevětví se správně. Lékaři pak nasazují pacientům s poruchou krvetvorby standardní léčbu. Pokud ta selhává, stává se pro pacienty konečnou možností nahrazení narušených krvetvorných kmenových buněk zdravými. Což je proces známý jako transplantace kostní dřeně.

 –VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here