EK a americký Novavax se dohodly na dodávce vakcín

0
1243
Novavax
Foto: EK

Nové vakcíny proti covidu-19 zajistila Evropská komise [EK] unijním zemím uzavřením předběžné dohody s firmou Novavax. Schválení její proteinové očkovací látky pro země EU se očekává v posledním čtvrtletí letošního roku.

Jde v pořadí již o sedmou předběžnou dohodu o nákupu proticovidové vakcíny EK. Tentokrát na dodávky proteinové vakcíny americké společnosti Novavax. Ta právě prochází ověřovacím procesem účinnosti a bezpečnosti u Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Její podmínečná registrace se očekává ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Vzhledem k tomu, že se v Evropě i po celém světě šíří nové varianty koronaviru, představuje tato nová smlouva se společností, která již proti těmto variantám úspěšně testuje vakcínu, další záruku ochrany našeho obyvatelstva,“ uvedla po uzavření kontraktu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

Dodala, že firma Novavax tak doplňuje portfolio očkovacích látek, které se budou vyrábět v Evropě. Smlouvy na dodávky vakcín již EK uzavřela se společnostmi AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVacModerna. Ukončené předběžné jednání oznámila i se společností Valneva.

Postupně uzavírané předběžné dohody o nákupu ze strany Evropské komise slouží v podstatě k zajištění koupě očkovacích látek v určitém čase. Výměnou za ujednání o přednostním nákupu komise výrobcům financuje část počátečních nákladů spojených s vývojem a produkcí vakcín.

Až 200 milionů dávek vakcíny od Novavax

V případě schválení vakcíny od Novavaxu evropskou lékovou agenturou budou moci unijní země začít objednávat její vakcínu. Podle smluvního ujednání dodá firma zprvu 100 milionů dávek. Součástí kontraktu je možnost přikoupení dalších 100 milionů dávek postupně v letech 2021, 2022 a 2023. Předběžná dohoda dává unijním zemím dokonce volbu darovat zakoupené vakcíny zemím s nižšími a středními příjmy. Anebo je přímo přesměrovat do jiných evropských regionů.

Země EU začínají s přeočkováním. WHO myslí na chudé

Členské státy mohou pro nákup nových vakcín použít podpůrný balíček REACT-EU. Což je jeden z největších programů v novém nástroji Next Generation EU. Ten má unijním zemím pomoci včas reagovat na pandemii covidu, napravit škody, které způsobila a předcházet podobným krizím. Česko může získat na posílení zdravotnictví a snížení dopadů epidemie z programu REACT-EU až 18,4 miliardy korun. Sumu musí vyčerpat do konce roku 2023.

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

Novavax vakcínu vyrábí i v Česku

Podle odborníků se proteinové vakcíny vyrábějí touto technologií již několik desítek let a jejich fungování je prověřené. Využívá se například u vakcíny proti hepatitidě typu B. Výhodami proteinových vakcín jsou velká kapacita výroby a také možnost skladování delší dobu při 4 °C. Naopak nevýhoda je její delší výrobní proces. Americká Novavax k výrobě využívá i svůj český výrobní závod ve středočeské Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

U očkování proteinovou vakcínou se do těla očkovaného vpíchne přímo cílový protein. V případě koronaviru jde o spike protein připravený biochemickými procesy. Vakcíny obsahují mimo zmíněný protein ještě druhou složku, takzvané adjuvans, zesílující imunitní odpovědi.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here