Delta mutace není důvod k úpravě vakcíny od BioNTech

0
878
delta
Foto: BioNTech

Upravovat složení mRNA vakcíny společností Pfizer a BioNTech není v tuto chvíli potřeba. Účinkuje totiž i proti delta variantě viru. Její úpravu kvůli budoucí mutaci viru ale její spoluautor a výkonný ředitel BioNTechu Ugur Şahin nevylučuje.

Rozšířená delta mutace koronaviru vakcíně Comirnaty společností BioNTech a Pfizer neodolává. Proto není v tuto chvíli třeba složení očkovací látky nijak upravovat, prohlásil její spoluautor a šéf německého společnosti BioNTech Ugur Şahin.

„Je dost dobře možné, že se v následujících šesti až dvanácti měsících objeví nové varianty, které budou vyžadovat uzpůsobení vakcíny, v tuto chvíli to ale není ten případ,“ uvedl.

Rozhodnutí o úpravě vakcíny podle něj přijde tehdy, kdy bude jasné, že již nefunguje. Anebo při zjištění, že očkovaným poskytuje pouze nízkou ochranu. Vzhledem k tomu, jak rychle se situace mění, je načasování podobné změny naprosto klíčové, dodal.

„Přijmout v tuto chvíli rozhodnutí by se během tří nebo šesti měsíců mohlo ukázat jako chybné, pokud by převládla jiná varianta,“ dodal s tím, že pro tuto chvíli stačí přeočkování třetí dávkou vakcíny.

Přeočkování třetí dávkou má posílit imunitu očkovaných

V České republice mají odborné společnosti doporučení k přeočkování vydat nejpozději do konce srpna. Zřejmě by se po vzoru ostatních zemí začalo s podáváním třetí dávky vakcíny u zranitelných občanů – tedy těch nejstarších.

Některé země již začaly s přeočkováním proti covidu-19 třetí dávkou vakcíny. Jde především o vyspělé země s dostatečnou zásobou očkovacích látek. Přeočkování zprvu osob ve vyšším riziku vážného průběhu nemoci covid-19 již potvrdily Německo a Francie. V Izraeli podle agentury Reuters třetí dávku vakcíny Comirnaty dostalo přes 240 tisíc obyvatel starších 60 let.

S aplikací třetí dávky vakcíny před týdnem ale vyslovila nesouhlas Světová zdravotnická organizace [WHO]. Její předseda Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval hospodářsky vyspělé země k dočasné stopce přeočkování třetí dávkou.

Země EU začínají s přeočkováním. WHO myslí na chudé

Nejprve je dle jeho slov třeba zvýšit proočkovanost v chudých zemích, a to minimálně na deset procent.

„Země s vysokými příjmy podaly 100 dávek na 100 obyvatel. Nízkopříjmové země mohly podat jen 1,5 dávky na 100 obyvatel, protože jim vakcíny chybějí,“ argumentoval.

Farmaceutické společnosti BioNTech a Pfizer již rozeslaly zhruba miliardu dávek své vakcíny do více než stovky zemí po celém světě. Do konce letošního roku předpokládají, že roční výrobní kapacita stoupne na tři miliardy dávek. V roce 2022 počítají s navýšením produkce na čtyři miliardy dávek ročně.

BioNTech a Pfizer zásobují svou vakcínou celý svět

Úspěch před dvěma lety ještě zcela neznámé německé biotechnologické firmy BioNTech dokládají výsledky jejího hospodaření. Podle údajů, které firma zveřejnila v pondělí 9. srpna, hospodařila ve druhém letošním čtvrtletí s čistým ziskem 2,8 mld. euro [71 mld. Kč]. Zhruba před rokem přitom BioNTech vykázala ztrátu ve výši 88 milionů euro [2,23 mld. Kč]. Za letošní první pololetí firma vydělala téměř čtyři miliardy euro.

Čtvrtletní tržby tak firma zvýšila zhruba na 5,3 miliardy eur [134,5 mld. Kč] ze 42 milionů před rokem. Vakcína proti covidu je dnes jediný produkt firmy BioNTech na trhu, upozornila agentura Bloomberg.

Zájem o vakcínu Comirnaty firmu zřejmě přiměl i ke zlepšení svého odhadu celoročních tržeb z jejího prodeje na 15,9 miliardy eur. Dříve kalkulovala z obratem ve výši 12,4 miliardy. Firma ve své tiskové zprávě také uvádí, že spolu s partnerem Pfizer podepsala smlouvy na dodávku zhruba 2,2 miliardy dávek v letošním roce a více než miliardu dávek v roce příštím.

Jejich vakcína je přitom prioritou i pro země EU. Evropská komise [EK] si u výrobců vyjednala nákup dalších 1,8 miliardy dávek. Což podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové zajistí unijním státům dodávky do konce roku 2023.

Pfizer zvýšil zisk o 60 procent

Podobně dobře na tom je i americký Pfizer. Ten letos ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil svůj čistý zisk zhruba o 60 procent na bezmála 5,6 mld. USD [cca 122 mld. Kč]. Tržby společnosti se v letošním druhém kvartále téměř zdvojnásobily, když dosáhly částky 19 miliard USD. Stejně jako u BioNTech stojí za rychlým hospodářským růstem proticovidová vakcína Comirnaty.

Americký Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 60 %

Vakcína Comirnaty se stala vůbec nejprodávanějším výrobkem společnosti Pfizer. Jen letos má výrobce celosvětově dodat 2,2 miliardy jejích dávek. Očekávané celoroční tržby za vakcínu jsou jen o dvě miliardy nižší než celkové tržby v loňském druhém čtvrtletí. Společnosti Pfizer a BioNTech navíc již oznámily zdražení vakcíny Comirnaty s upozorněním, že další bude následovat.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here