Arkansas řeší růst hospitalizací, jih Ruska výpadek O2

0
338
Arkansas
Sestřička Tekala Gardner potvrzuje frustraci z nekončícího boje s covidem-19 ve státě Arkansas, který patří k nejméně proočkovaným v USA. / Foto: ZdraveZpravy.cz

Americký stát Arkansas registroval v pondělí 9. srpna nejvyšší počet lidí hospitalizovaných s covidem-19 od začátku pandemie. Na jihu Ruska zase došlo k výpadku kyslíku [O2] u pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče.

Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 ve zhruba třímilionovém Arkansasu za posledních 24 hodin vzrostl o 103 na celkových 1 376. Dosavadní maximum z letošního ledna bylo o pět hospitalizovaných nižší. Podle výzkumníků americké Univerzity Johnse Hopkinse je stát Arkansas ve Spojených státech třetí z hlediska počtu infikovaných na obyvatele. Na následky covidu-19 v zemi za poslední den zemřelo 20 lidí.

Jižanský stát Arkansas patří v USA k nejméně proočkovaným regionům. Vakcínu tam dostalo zhruba 37 procent populace. Proočkovanost v USA přitom dosahuje v průměru přes 60 procent. Ještě nižší hodnoty než Arkansas mají státy Louisiana, Wyoming, Mississippi a Alabama. Naopak největší podíl naočkovaných vykazuje Vermont, kde má obě dávky proticovidové vakcíny téměř 68 procent lidí.

V Rusku umírali lidé kvůli výpadku kyslíku

Bez zajímavosti není ani zpráva z opačného konce světa a sice jihu Ruska. Tam v pondělí zemřelo devět pacientů s covidem kvůli nedostatku kyslíku v nemocnici ve Vladikavkazu, správním středisku Severní Osetie. Vláda autonomní republiky uvedla, že za výpadkem kyslíku je technická závada. Ta se projevila, když prasklo podzemní potrubí, které kyslík přivádí.

„Na jednotce intenzivní péče bylo dohromady 71 lidí. Devět lidí zemřelo, 62 pacientů zůstává ve vážném stavu,” informovala agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z místních zdravotních úřadů.

Dříve úřady podle listu Vedomosti informovaly o sedmi mrtvých a dvou pacientech ve vážném stavu. TASS později upřesnil, že zemřelo osm žen a jeden muž ve věku od 47 do 85 let. Všichni se ocitli na jednotce intenzivní péče, protože byli v kritickém stavu.

„Očití svědci vylíčili, že lékaři poprosili příbuzné pacientů, kteří byli u vchodu do nemocnice, aby pomohli přepravit pacienty do jiných místností, kde je bylo možné napojit na rezervní systém dodávek kyslíku. Kdyby tito lidé nepomohli, obětí by bylo nejspíše více,” napsal Kommersant na svém webu.

V nemocnici nyní podle úřadů leží celkem 651 lidí, včetně 308 pacientů s infekcí covid-19. Zdravotnický personál pacienty napojil na plicní ventilátory a kyslík z tlakových lahví.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here