Odměna pro pěstouny má narůstat s minimální mzdou

5
3194
odmena_pro_pestouny
Foto: Pixabay.com

Snížit počty dětí v ústavní péči v Česku má vyšší odměna pro pěstouny. Podle novely zákona o sociálně právní ochraně dětí by se odvíjela od aktuální výše minimální mzdy. Normu minulý pátek schválila Sněmovna, nyní ji projedná Senát.

V ústavním zařízení u nás pobývá více než osm tisíc dětí. V péči pěstouna jich podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] z konce loňského roku žije dvanáct tisíc. Podle MPSV brání vyššímu zájmu o pěstounství, a tedy i snižování počtu dětí v ústavní péči nízká odměna především v oblasti přechodné pěstounské péče. Jsou to totiž počty přechodných pěstounů, které v Česku na rozdíl od těch dlouhodobých klesají.

„Zatímco na konci roku 2017 poskytovalo přechodnou pěstounskou péči 651 rodin, předloni to bylo 631 rodin a na konci roku 2020 to bylo již jen 593 rodin. Noví přechodní pěstouni se téměř nehlásí,“ uvádí ve své zprávě MPSV.

Upozorňuje, že právě jedním z důvodů, proč přechodných pěstounů v Česku ubývá a noví se nehlásí, jsou nízké odměny. Přechodní pěstouni mají totiž podle úřadu za stávajících podmínek výrazné problémy pokrýt náklady na péči o děti.

Odměna pro pěstouny podle výše minimální mzdy

Zvrátit neblahý trend má v Parlamentu aktuálně projednávaná novela zákona o sociálně právní ochraně dětí [zák. č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, § 47]. Podle ní se mají odměny za pěstounskou péči výrazně navýšit a nejenom pro přechodné pěstouny, ale i ty dlouhodobé. Nyní novelu čeká projednání v Senátu a následný podpis prezidenta republiky.

Projde-li změna zákona, pěstoun by nově za zprostředkovanou pěstounskou péči dostal násobek minimální mzdy. Aktuálně tedy 15 200 korun. Zatímco za současných podmínek mu náleží odměna 12 tisíc korun. Za dvě děti by pak nově dostal 1,5násobek minimální mzdy [22 800 Kč]. Dnes dostává 18 tisíc korun. Za tři děti pak dvojnásobek minimální mzdy, tedy 30 400 korun. Za současných podmínek mu měsíčně úřad vyplatí 30 tisíc korun.

Co se týče přechodných pěstounů, ti by dle nové legislativní úpravy dostávali měsíční odměnu ve výši 1,8násobku minimální mzdy. Což odpovídá 27 360 korunám. Nyní přitom dostávají 20 tisíc korun za měsíc. Novela navíc navyšuje i odměnu pro pěstouna podle stupně závislosti dítěte [podrobněji tabulka MPSV níže].

Přehled stávajících a navrhovaných odměn pěstouna [v Kč]pest

[Zdroj: MPSV]

Návrh zvyšuje i příspěvek zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ten byl doposud 22 800 korun za obsazené lůžko. Nově by se měl zvýšit na 36 tisíc korun měsíčně.

„Kapacita zařízení tohoto typu by přitom neměla být větší než 20 dětí,“ uvádí MPSV.

Tím ale novinky nekončí. Nová legislativa do praxe zavádí i příspěvek pro mladé dospělé bez vlastního rodinného zázemí. Po odchodu z pěstounské péče, z dětského domova či jiného ústavního zařízení by tak dostávali 15 tisíc korun měsíčně. Podmínka je, že budou pokračovat ve studiu. Toto současná legislativa prozatím vůbec nezná.

Přechodná vs. dlouhodobá pěstounská péče

Pěstounská péče na přechodnou dobu trvá zpravidla nejdéle jeden rok. Pouze ve výjimečných případech [je-li zřejmé, že dítě půjde do dlouhodobé péče, pozn. red.] lze dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu svěřit opětovně. I u přechodné pěstounské péče trvá vyživovací povinnost biologických rodičů ke svému dítěti. Přičemž jim soud uloží, aby výživné platili příslušnému orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Tedy krajské pobočce úřadu práce. Ta totiž vyplácí pěstounovi příspěvek na úhradu potřeb dítěte.

Oproti tomu u dlouhodobé pěstounské péče soud vychází z toho, že doba, kterou nezletilé dítě stráví mimo svou biologickou rodinu, bude delší než jeden rok.

Pěstounská péče vzniká vždy rozhodnutím soudu a končí nejpozději zletilostí dítěte. O konci pěstounské péče rozhoduje soud, který jí může zrušit jen z opodstatněných důvodů. O její ukončení může požádat i sám pěstoun.

Aktuální dávky pěstounské péče

Dávky pěstounské péče i okruh osob, které mají na tyto dávky nárok, upravuje zákon o sociálně právní ochraně dětí, jde o tyto dávky:

Odměna pěstouna

Příspěvek dostává pravidelně každý měsíčně pěstoun, který je v evidenci pečujících osob. A to i v době, kdy v pěstounské péči dítě nemá. Nejde však o pěstouny na přechodnou dobu.

  • Odměna 12 000 Kč za péči o jedno dítě,
  • odměna 18 000 Kč za péči o dvě děti,
  • odměna 30 000 Kč za péči alespoň o 3 děti + je-li pečováno alespoň o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II, III nebo IV.

Měsíční odměnu ve výši 20 000 Kč pak dostávají i osoby v evidenci, které momentálně nepečují o žádné dítě.

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte

Jde o měsíční příspěvek na zajištění potřeb dítěte v pěstounské péči.

  • do 6 let: 4 950 Kč,
  • od 6 do 12 let: 6105 Kč,
  • od 12 do 18 let: 6 985 Kč,
  • od 18 do 26 let: 7 260 Kč.

Pozn.: Děti se zdravotním hendikepem dostávají vyšší příspěvek na úhradu svých potřeb.

Příspěvek při převzetí dítěte

Jde o jednorázový příspěvek určený pouze pro pěstouny, kteří přebírají dítě do dlouhodobé pěstounské péče. Výše příspěvku se navyšuje podle věku dítěte.

  • Do 6 let věku: 8 000 Kč,
  • od 6 do 12 let věku: 9 000 Kč,
  • od 12 do 18 let věku: 10 000 Kč.
Příspěvek při ukončení pěstounské péče

Jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun dostane ve zletilosti každá osoba v pěstounské péči. Vyplácí se po ukončení nároku na příspěvek na úhradu potřeb dítěte.

Příspěvek na zakoupení motorového vozidla

Příspěvek až do výše 70 procent pořizovací ceny motorového vozidla nebo prokázaných výdajů na opravy [nejvýše 100 tisíc korun] dostávají pěstouni, kteří mají do péče svěřeny tři děti. Anebo při nároku na odměnu pěstouna z důvodu péče o tři děti.

Dodejme, že odměna pěstouna je považována za příjem ze závislé činnosti. To znamená, že podléhá zdanění a pojistným odvodům.

Veronika Táchová

5 KOMENTÁŘE

  1. Vzali jsme si z dětského domova do pěstounské péče postiženou holčičku, která vyžaduje mimořádnou péči. Nejsme příbuzní. Jezdila k nám v rámci hostitelské péče. Úřady pro ní nenašly pěstouny, tak jsme sami požádali soud o svěření do péče. Díky této novele přijdeme měsíčně o 15.000,- Hrozí, že už se o ní dál nebudeme moci postarat a bude se muset vrátit do ústavu.

  2. Dobrý den jsem babička mám své teď 4 děti(30.l.-28.l.-17.l.-11.l.-2mes.)vnoučata jsou od 28.l.dcery já v té době skončila mateřskou d.se synem(teď mu je 11.l.)šla jsem měsíc do práce zpět na mě místo ve fabrice a mistr mi řekl no bylo na čase,a po měsíci jsem mu přinesla opět papír že jdu s vnouckem (8.mes.)na mateřskou a vnuckou(3.r.) tak mi mistr řekl vy jste se asi zbláznila bo co!! Říkám jo možná ale nedopustíme aby má vnoučata byla umístěna v dětské domově proto jsem se rozhodla si je vzít do pěst.pece tedy spíše mi na to sociálka po telefonu dala 10-15minat se rozhodnu jinak odváží děti do decaku. Má reakce po 5min to nedopustíme jedu si pro děti ze dne na den opět nechtěně ani úmyslně zas doma.ted mám děti 7mim rokem a ač se jim snažím vše nahradit není to v mezích silách dopřála jsem jim díky školení pěstounů alespoň párkrát v dětství zažít moře,já to nezažila ani mě vlastní děti!dopřávala jsem jim kroužky,zušku, to js si to mohla dovolit.☝️ale teď díky Vlado tobě musím děti odhlásit že zušky,omezit jim kroužky,a to nemluvě doma už jsou tedy jen 4 děti,ale i tak puberta děti rostou teď ošacení když byli menší šlo je podělit věcmi.Ted věk 10 a 7 už mají svůj názor a vše si neoblecou jen díky době co tu nastala.jsem na to sama a hlavně vnoučata zdr.prob.maji bronchitydu syn exem,dovedete si Vlado představit jak to mám dělat když omarodi 1dite,zákonitě to jde kolotočem a přenáší se na další pokud půjdu do práce na 1 dítě je paragraf 10 dní samozivitelka pak udělám s dětmi co??? S těmi nemocnými židle se absolutně žádnému zaměstnavateli nebude líbit že jsem více času s nimi na paragrafu než v práci….mi rodiče jsou ve věku 76 a 73 od nich už nemohu zadat pomoc,naopak je řada na mě jim pomáhat me nečekaně tehotenstvi jsem strávila doma na rizikovém,ale i tak s řídící doprovod po lékařích ještě 14dni před porodem…řekněte mi Vlado jak tohle mám zvládat aniž bych přemísleka vrátit děti?? Nebo jak je zaopatřit když budu muset do práce??? Kdo mi je vyzvedne z družiny pokud mi nabídnou směnný provoz??? Je mi hanba za to že jsem opustila práci a věnují se 24hod vnoučatům a dětem a doplacim na to teď díky vám s psichykou 😪😡chce se mi zvracet jak to mám zvládat ..nehledě na to v čem jsme jiní pěstouni vždyť děláme to samé jako ti co jsou státem stanovení stejný čas stejnou dobu jim věnujeme…teď ani do daní si nebudu moci dát ani do důchodu se mi to nebude počítat chcete rušit klokánky a dopadne to tak že se vám oplátku náplní Decke domovy..protože to rodiny nebudou zvládat a vrátí děti státu😡😡😡HNUS A OSTUDA jsme všichni pěstouni stejní ☝️☝️☝️😡!!!!

  3. Ano, plně souhlasím s paní, jsem opatrovníkem své vlastní vnučky, již 6 let. Dcera zemřela, automaticky jsem soudně požádala o svoji vnučku do péče, jsem otec, matka v jednom, měla jsem stejná práva a povinnosti jako pěstoun. Pokud jsem pracovala tak to šlo, ale onemocněla jsem s koleny, mám revmatoidní artrozu, špatně se mi chodí a invalidní důchod mi přiznali 1stupen. Je mi 51let do práce bych šla s chutí, ale zdravotní stav mi to nedovolí. Tak mi řekněte, kdo vymyslel tu hovadina světa rozdělit pěstouny na evidované a prarodiče, v dnešní době když se vše zdražuje nám naopak seberou? Je to hnus, kdo takto ve vládě přemýšlí, ať si zkusí žít pouze z invalidního důchodu, ze sirotčího a té almužny, co nám teď milostivě určili. Přitom se staráme stejně jako pěstouni, možná ještě lépe. Ano, jsou vlastní, to chápu. Ale proč bychom měli mít méně peněz, navíc když se nám to přestane danit a platit pojištění, jak mám s ID Pracovat dále na důchod, ať si to zkusí ty ve vládě když dělají takové nesmyslné rozhodnutí😒😒😭. Je mi z toho na nic.

    • Milá paní ,je to smutné co se vám stalo ne každá babička by se tak zachovala .Staráte se o vnučku ,kdyby jste si ji nevzala tak by stát musel platit dávku zprostředkovane pěstounce .Nevím o co jim jde za to že dcera umřela přece nemůžete .Jste ještě k tomu nemocná ,i kdyby jste tu vnučku neměla tak vám uznali důchod zajištěna jste ,pobirate i sirotčí důchod a pěstounskou dávku i když sníženou ,ale tady jde spíše o to proč nám to neuznávají taky jako práci ? V čem jsme špatní než druzí pěstouni kteří nemají dítě z přibuzenské rodiny ? Staráme se určitě i líp než ti druzí většina si vzali cizí děti k vůli penězům .Chtěla bych vidět kolik pěstounů by vrátilo zpět dítě které je jim cizí kdyby měli sníženou dávku a nepočítalo by se jim to jako práce ?To by se vláda divila .Měli by se stydět 🤮

  4. Dobrý den ,taky se mě to hodně dotklo . Starám se o dítě mého bratrance ,bohužel ho nechtěli nechali ho v dětském domově . Zjistila jsem že dítě má ADHD jsou s ním problémy ,navštěvuje psychiatra .Starost o takové dítě je dost náročné i na psychiku .Nechápu proč nám to nechcou uznat jako práci tak jako to mají zprostředkování pěstouni?Rozdíl je jen v tom že mají oproti nám cízí dítě ? Děti z dětských domovů jsou narušené psychicky a nám to na zdraví taky ublížilo .V čem to máme my pěstouni ,kteří máme děti z rodiny lehčí ? Měla by se naše vláda nad tím zamyslet .Pomohli jsme dítěti ,že jsme ho vzali do své rodiny a dítě našlo pro sebe domov .Nikdo si neuvědomuje,že takové dítě i naruší vztah v nové rodině .Chce to hodně úsilí ,pevné nervy a lásku k tomu dítěti .I když jsou to děti z rodiny a vyrůstali v dětskem domově mají na celý život vzpomínky .Je spousta zprostředkovaných pěstounu kteří si děti berou k vůli penězům a děti nemají takovou péči jako děti z příbuzenské rodiny .Znám několik rodin ,kde pěstouni vyloženě šetří na těchto dětech .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here