Vědci testují hydrogel na mírnění Parkinsonovy choroby

0
719
hydrogel
Foto: Pixabay.com

Pohybové poruchy doprovázející Parkinsonovu chorobu by mohl v budoucnu zmírnit jednorázový výkon. Při něm by lékaři vpravili do mozku pacienta speciální hydrogel s náhradními kmenovými buňkami.

S novinkou v mírnění poruchy pohybu u Parkinsonovy choroby a možná i dalších neurodegenerativních nemocí přišli australští vědci. Ti vyvinuli speciální hydrogel s obsahem aminokyselin, který by u pacientů zmírnil symptomy nemoci i na několik budoucích let.

Dlouhodobá úleva od příznaků nemoci

Pokud se s hydrogelem zatřese, promění se v tekutinu. Právě tato technologie usnadní jeho aplikaci do mozku skrze malou kapiláru. Poté se navrátí do pevnějšího stavu a vyplní nepravidelně tvarované dutiny. Čímž bezpečně dopraví náhradní kmenové buňky do nemocí poškozených částí mozku.

„Skutečným přelomem je to, že je to jednorázový zásah,“ uvedl k nadějnému léku v podobně hydrogelu profesor David Nisbet z Australské národní univerzity.

Podle něj by pacient přišel do nemocnice s Parkinsonovou chorobou a potřeboval by pouze tento jediný zákrok k potenciálnímu zmírnění mnoha symptomů. A to navíc na několik let dopředu, dodal Nisbet.

Každý rok přibývá pacientů s Parkinsonovou chorobou

Léčebný hydrogel není finančně nákladný

Nadějnou metodu na mírnění projevů Parkinsonovy choroby vědci zatím testovali pouze na zvířecích modelech. Účinným se přitom ukázal být u krys. Profesor Nisbet tak doufá, že v příštích pěti letech již začnou klinické testy u lidí.

Látka, na jejímž vývoji pracují společně výzkumníci z Australské národní univerzity a Floreyho institutu, je podle Nisbeta relativně levná a mohla by být v budoucnu poměrně snadno masově vyráběna. Podle něj by nadějný preparát mohli v budoucnu používat lékaři i u dalších pacientů s neurologickými potížemi, například po mozkové mrtvici.

Huntingtonova choroba značí genetické onemocnění

Parkinsonovu chorobu úspěšně mírní farmaka

Parkinsonova choroba je onemocnění mozku, které způsobuje třes a potíže s chůzí, rovnováhou a koordinací. Pacientů s Parkinsonovou chorobou po celém světě žije zhruba deset milionů. Jejich počty přitom každý rok narůstají hlavně v hospodářsky vyspělých regionech spolu s tím, jak se v nich prodlužuje průměrná délka dožití.

Nemoc se nejčastěji objevuje u lidí nad 50 let. V posledních letech ale postihuje i pacienty mladšího věku. O něco vyšší riziko, že se onemocnění rozvine, je u mužů. Parkinsonova choroba je zatím nevyléčitelné onemocnění, jehož příznaky ale dokáží významně utlumit léky. Terapie se zaměřuje na příznaky onemocnění a zahrnuje farmakologickou léčbu, rehabilitaci, psychoterapii a také úpravu životosprávy.

Mladí parkinsonici mají šanci, ne všichni ji dostanou

Základem farmakologické léčby jsou léky nahrazující chybějící dopamin, nebo měnící metabolizmus dopaminu. Využívají se také pomocné léky ovlivňující vedlejší příznaky i komplikace. A také neurochirurgická léčba, jako je hluboká mozková stimulace.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here