Německo reviduje opatření a končí s hrazenými testy

0
466
testy
„Dnes jsme v jiné situaci, vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat,“ vysvětlila kancléřka Merkelová, proč SRN končí s bezplatnými covid testy. Foto: ZdraveZpravy.cz

Hrazené testy na koronavirus ukončí na podzim i Německo. V úhradě zůstanou jen pro nenaočkované ze zdravotních důvodů. Oznámili to na včerejší tiskové konferenci premiéři spolkových zemí společně s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Bezplatné testování na koronavirus ukončí Německo 11. října 2021 [V Česku bezplatné testy končí 31. srpna, pozn. red.]. Výjimka budou pouze lidé, kteří se proti covidu-19 nemohou očkovat, například těhotné ženy nebo děti do 18 let věku. To přesto, že i německé spolkové země stejně jako ostatní členové EU již očkují mládež od 12 let věku.

Testy nebudou muset v Německu předkládat očkovaní a uzdravení, děti do šesti let a také školáci. Bavorský premiér Markus Söder vysvětlil, že školáci jsou podle hygienického konceptu na školách nejméně dvakrát týdně testováni.

„Pro školáky bude školní kartička dokladem bezinfekčnosti,“ řekl Söder.

Za stávajících podmínek jsou v Německu bezplatné testy pro všechny zájemce bez omezení jejich frekvence. Což podle kritiků není motivací pro očkování těch, kteří ho zatím odmítli.

„Dnes jsme v jiné situaci, vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat,“ řekla Merkelová.

I tak němečtí odborníci plošně nedoporučují vakcínu mládeži od 12 let, ale pouze dětem ve vyšším riziku. Například s diabetem, astmatem, obezitou či chronickými onemocněními.

Pravidlo 3G naváže na počty nakažených v regionu

Kancléřka na tiskové konferenci zároveň informovala o nových opatřeních proti covidu-19. Jedním z nich je navázání protiepidemických restrikcí na počty nově nakažených. Při týdenním průměru nad 35 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel vydá německá vláda zákaz návštěv vnitřních prostor restaurací a veškerých služeb. To s platností již od 23. srpna.

Zpřísnění se dotkne mimo jiné i návštěv nemocnic, pečovatelských domovů, interiérů restaurací, kulturních událostí. Dále kadeřnictví, kosmetických salonů a třeba i posiloven. V ubytovacích službách se bude test vyžadovat při příjezdu a poté vždy dvakrát do týdne.

V SRN funguje pro prokazování bezinfekčnosti pravidlo 3G. Za bezinfekčního se považují očkovaní [Geimpfte], vyléčení z covidu [Genesene] a otestovaní [Getestete]. Což je v podstatě obdoba českého O-T-N [očkování, test, nemoc], které také dokládá bezinfekčnost.

Proočkovanost stoupá už jen pomalu

Německo aktuálně podle dat Institutu Roberta Kocha [RKI] vykazuje v týdenním průměru 23,5 nových nákaz na 100 tisíc obyvatel. Nad zmiňovanou hranicí 35 případů je již několik desítek okresů, včetně Berlína, Hamburku a Šlesvicko-Holštýnska. V Německu [83 milionů obyvatel, pozn. red.] dostalo dosud alespoň jednu dávku vakcíny 62,5 procenta populace, plně naočkovaných je 55,1 procenta lidí.

„Míra proočkovanosti 60 procent není špatná, ale musíme dosáhnout více,“ řekl na tiskové konferenci berlínský starosta Michael Müller.

Stejně se vyjádřila kancléřka Merkelová, podle které je třeba mezi populací starší 12 let dosáhnout proočkovanosti 80 až 85 procent, u starších 60 let pak 90 procent.

„Potěšující ale je, že v kategorii nad 60 let je již nyní imunizováno přes 80 procent lidí,“ konstatovala.

Německo již nechce žádné další lockdowny

Kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci vyloučila další lockdowny v zemi. Současná epidemická situace by podle ní neospravedlnila omezení základních práv očkovaných. S tím souhlasil i premiér Söder.

„Žádný lockdown už nebude. V žádném případě ne pro plně očkované. A proč? Protože by to bylo ústavně neobhajitelné,“ vysvětlil.

To by se ale mohlo změnit, pokud by se rozšířila mutace viru, proti které by očkování neúčinkovalo, dodala Merkelová.

Delta mutace není důvod k úpravě vakcíny od BioNTech

Politici zároveň odmítli debaty o spravedlivosti budoucího zpoplatnění testů.

„Je to samozřejmě spravedlivé,“ ohradil se Söder s tím, že očkování je jediná možná cesta ke svobodě a bezstarostnosti.

„A kdo svobodu miluje, tak znovu doporučuji, aby si vše ještě jednou promyslel,“ dodal.

Podle očekávání Merkelová s premiéry neuvolnila pravidla nošení roušek u očkovaných. Přinejmenším zdravotnická rouška zůstává pro návštěvu obchodů a využití hromadné dopravy povinná. Německé ministerstvo zdravotnictví chce jejich nošení zachovat minimálně do jara příštího roku.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here