Americký Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 60 %

0
456
Pfizer
Foto: Pfizer

Americká farmaceutická společnost Pfizer ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk zhruba o 60 procent na bezmála 5,6 mld. USD [cca 122 mld. Kč]. Za rychlým hospodářským růstem stojí proticovidová vakcína Comirnaty.

Tržby společnosti se v letošním druhém kvartále téměř zdvojnásobily, když dosáhly částky 19 miliard USD. Její v minulém roce vyvinutá mRNA vakcína proti onemocnění covid-19, na které Pfizer spolupracoval s německou firmou BioNTech, totiž slaví úspěch. Kontrakty na její nákupy uzavírají se společností země po celém světě.

Americká biotechnologická firma navíc dnes ve své zprávě o hospodaření upravila, respektive zvýšila výhled tržeb z prodeje vakcíny proti covidu-19 pro letošní rok. Konkrétně Pfizer letošní výhled tržeb za vakcínu Comirnaty zvýšil o 28,8 procenta na 33,5 miliardy dolarů [727 miliard Kč]. Směrem nahoru upravil i celoroční výhled obratu. Firma je optimistická i z toho důvodu, že mnohé země uvažují o aplikaci třetí dávky vakcíny.

mRNA vakcína Pfizer a BioNTech vévodí světu

Vakcína proti covidu-19 zvaná Comirnaty se stala vůbec nejprodávanějším výrobkem společnosti Pfizer. Jen letos má výrobce celosvětově dodat 2,1 miliardy jejích dávek. Očekávané celoroční tržby jen za vakcínu jsou jen o dvě miliardy nižší než celkové tržby v loňském druhém čtvrtletí.

Comirnaty jde na odbyt. BioNTech má 70krát vyšší tržby

Nově koncern počítá s tím, že letos utrží celkem 78 až 80 miliard dolarů. Předchozí plán počítal s částkou v rozmezí 70,5 až 72,5 miliardy dolarů. Očištěný zisk na akcii by se měl pohybovat od 3,95 do 4,05 dolaru, dříve firma odhadovala 3,55 až 3,65 dolaru na akcii.

Vakcína od Pfizer/BioNTech v zemích EU slaví úspěch

Za úspěšným prodejem vakcíny společností Pfizer a BioNTech stojí i spolehlivost firmy v dodržování termínu jejích dodávek. Což ocenili i zástupci Evropské komise [EK]. Ti letos v první polovině května s výrobcem podepsali kontrakt na její další dodávky v objemu 1,8 miliardy dávek. Podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové má tato objednávka pokrýt potřebu unijních zemí do roku 2023. Země EU mají v dosud největší smlouvě na vakcíny zaručen nákup 900 milionů dávek vakcín s možností stejné množství si ještě dokoupit.

EK objednala vakcíny Pfizeru, ale už ne od AstraZeneky

Nový kontrakt má podle představ komise umožnit v příštích dvou letech přeočkování a posílení imunity všech 450 milionů obyvatel unijních zemí. Objemy dodávek navíc umocnilo nedávné povolení EK na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravy očkovat touto vakcínou také mládež od 12 let věku.

EK se tak již dříve nechal slyšet, že potenciál vidí především v mRNA vakcínách, které vedle Pfizeru vyrábí další americká společnost Moderna. I její vakcínou už se v unijních zemích očkuje mládež starší 12 let. Oproti tomu vektorové vakcíny, které vyrábí firmy AstraZeneca a Johnson & Johnson, se podle Bruselu v EU využívat nebudou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here