U očkování těhotných má přednost Comirnaty i Moderna

0
954
ockovani_tehotnych
Foto: Pixabay.com

Očkování těhotných proti covidu-19 doporučují odborné společnosti nejdříve od ukončeného 12. týdne gravidity. Stávající studie podle nich neukazují na zvýšená rizika spojená s jejich očkováním. Preventivně však nedoporučují těhotné a kojící ženy očkovat látkou AstraZeneca a Janssen.

Infekcí covid-19 nejsou těhotné ženy oproti ženám ve stejném věku nijak výrazněji ohroženy. Rizikem u těhotných podle stávajících poznatků je závažnější průběh nemoci covid-19 ve třetí fázi těhotenství. Avšak u většiny žen je nákaza bez příznaků nemoci nebo jen s lehkými symptomy. Uvádí to ve svém doporučení zástupci České vakcinologické společnosti ČLS JEP a České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

„Těhotné ženy s onemocněním covid-19 ve třetím trimestru těhotenství mají při porovnání s těhotnými ženami bez covid-19 vyšší riziko předčasného porodu, proto by očkování v těhotenství nemělo být odkládáno,“ uvádí ve svém stanovisku ČVS.

Zároveň dodávají, že k očkování by se měly rozhodnout především ženy s vyšším rizikem nákazy [profese ve zdravotních a sociálních službách] a zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění covid-19. Těmi jsou věk nad 35 let, obezita, pregestační diabetes mellitus, preexistující hypertenze, astma bronchiale a další chronická onemocnění.

„Rozhodnutí o očkování proti covid-19 v těhotenství je osobní a individuální volbou těhotné ženy,“ zdůrazňují odborníci.

Pro těhotné jen Comirnaty a Moderna

Odborné studie ve Spojených státech sledovaly účinnost a bezpečnost vakcíny od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna na více než 35 tisících těhotných. Lékaři přitom nezjistili žádná zvýšená rizika pro těhotenství, porod a novorozence. Přesto z důvodu prevence velmi vzácného nežádoucího účinku syndromu trombózy s trombocytopenií [TTS] u očkovaných do 60 let věku, odborná společnost nedoporučuje těhotné a kojící ženy očkovat vakcínou AstraZeneca [Vaxzevria] a Janssen [Johnson&Johnson].

EMA: Riziko krevní sraženiny u AstraZeneca je nízké

Očkování těhotných po dokončeném 12. týdnu gravidity

Očkování žen v očekávání doporučují zástupci ČVS očkovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství, to znamená kdykoli od 13. týdne gravidity. První tři měsíce jsou totiž nejdůležitější pro vývoj dítěte. Otázka pak je, jak mají k očkování přistoupit ženy, které o své graviditě nevěděly a již dostaly první dávku. Podle vakcinologů je očkovací látka funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství.

„Před očkováním žen v produktivním věku není nutné provádět těhotenský test. U žen plánujících těhotenství není nutné po očkování oddalovat těhotenství,“ píší v doporučení s tím, že covid vakcínou se mohou očkovat i ženy bezprostředně po porodu.

Očkování proti covidu-19 není důvod k přerušení kojení

Stávající klinické studie na očkování proti covidu-19 u kojících žen zatím nemají dostatek dat ohledně bezpečnosti vakcín. Stejně tak se přesně neví, jak efektivně působí na kojené dítě, na produkci či exkreci mléka ženy. První výsledky studií ale prokazují možnost přenosu protilátek po očkování do mateřského mléka.

„Vakcíny mRNA covid-19 vyvolaly robustní protilátkovou imunitu u těhotných a kojících žen s imunogenicitou a reaktogenitou podobnou jako u netěhotných žen,“ uvádí vakcinologové.

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

Dodávají, že vakcínou indukovaná imunitní odpověď byla větší než reakce na přirozenou infekci. Všechny titry protilátek byly vyšší než titry vyvolané SARS-CoV-2 v těhotenství. IgG specifické protilátky proti SARS-CoV-2 po očkování byly přítomny ve všech vzorcích pupečníkové krve a mateřského mléka.

„Byl tak zaznamenán přenos protilátek na novorozence prostřednictvím placenty a mateřského mléka. Očkování těhotných a kojících žen by tak mohlo poskytovat jak maternální, tak neonatální ochranu před onemocněním covid-19,“ uvažují odborníci.

Vakcíny proti covidu-19 tak nejsou podle stanoviska ČVS rizikové pro kojící ženy ani pro kojené dítě. Kojící ženy se jimi mohou nechat oočkovat.

Obava z neplodnosti není namístě

Plodnost žen a mužů vakcíny proti covidu-19 nijak neovlivní, uvádí ve stanovisku vakcinologové. Neexistuje podle nich k takové obavě žádný důkaz ani teoretický důvod.

„Studie na zvířatech nenaznačily žádné přímé ani nepřímé škodlivé účinky s ohledem na reprodukční toxicitu,“ píší odborníci s důrazem, že očkování neplodnost nezpůsobuje.

Vakcíny proti nemoci covid-19 neplodnost nevyvolají

Stejně jako očkování neovlivní ani její léčbu. Je možné zvážit načasování očkování během léčby plodnosti a oddálit aplikaci vakcíny o několik dní od některých léčebných postupů, například odběru vajíček v rámci mimotělního oplodnění [in vitro fertilizace] kvůli případné nežádoucí reakci po očkování.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here