Motol i Bulovka kvůli covidu stopnou plánované operace

0
878
Motol
Fakultní nemocnice Motol / Foto: ZdraveZpravy.cz

Pražská Fakultní nemocnice Motol od pondělí 29.11. zastaví plánované operace. V pátek 26.11. to samé udělá Fakultní nemocnice Bulovka. Obě nemocnice jsou přetíženy pacienty s covidem. A k jejich vlastním přibyli ještě pacienti z Brna.

Fakultní nemocnice Motol [FNM] informovala, že zastavení plánované operativy se nedotkne akutních případů a situací, kdy je pacient ohrožen na životě. Aktuálně v nemocnici leží s covidem přes sto pacientů. Třináct z nich je v těžkém stavu.

„Situace se zhoršuje každou hodinu. […] Asi dvě třetiny pacientů v těžkém stavu nejsou proti covidu očkovaní,“ řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík pro Rádio Z s tím, že každá klinika FNM vyčlení asi třetinu lůžek pro pacienty s covidem.

Nemocnice omezují neakutní péči i plánované operace

Kvůli rostoucím počtům nakažených koronavirem zastaví plánované operativní výkony, ale i hospitalizace další velká pražská nemocnice – Fakultní nemocnice Bulovka [FNB].

„Pacienti, kterých se to týká, budou kontaktováni daným pracovištěm. […] Ambulantní provoz zůstane zachovaný,” uvedla nemocnice na svém twitterovém účtu.

Ve FNB je aktuálně hospitalizováno asi 108 pacientů s covidem-19. Z toho 91 pacientů leží na standardních odděleních, 17 osob je umístěno na jednotku intenzivní péče [JIP]. Před týdnem se zdravotníci ve Fakultní nemocnici Bulovka starali asi o 80 nakažených pacientů.

Nově oznámila zastavení dlouhodobých plánovaných neakutních výkonů i pražská Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN]. Důvod je přetížení covidovými pacienty.

Do Prahy míří covidoví pacienti z Brna

Mezitím [25.11.] dochází k převozu covidových pacientů z přetížených brněnských fakultních nemocnic do šesti nemocnic v Praze. Pacienty v nejtěžším stavu přepraví helikoptéry letecké záchranné služby. Podmínka je ale dobré počasí. Ty zbývající přepraví pražští záchranáři do Prahy vozem Fénix. Ten převeze najednou až dvanáct pacientů na nosítkách s potřebou kyslíkové terapie.

Pražská záchranka loni odvezla pět tisíc lidí s covidem

Krajský koordinátor intenzivní péče v Jihomoravském kraji Vladimír Šrámek řekl, že budou převezeni čtyři pacienti na umělé plicní ventilaci a 15 dalších nemocných s covidem-19.

„Brněnská zdravotnická zařízení tak získají alespoň nějaká volná lůžka a budou moci v případě potřeby pomoci menším jihomoravským nemocnicím. Nejvíce chybí odborný personál,“ doplnil.

Nejvíce pacientů z Brna převezme nemocnice Motol

Pacienty z Brna postupně přijímají nemocnice v Motele, Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha, Všeobecná fakultní nemocnice [VFN], Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FNKV], Nemocnice Na Homolce a FN Bulovka.

Nejvíce pacientů má převzít motolská nemocnice. Ve VFN budou podle mluvčí Marie Heřmánkové pečovat o šest osob.

„Jeden pacient je ve vážném stavu, a proto bude hospitalizován na oddělení Karim, kde bude napojený na umělou plicní ventilaci. Ostatních pět pacientů bude podle mluvčí umístěno na lůžka s kyslíkem,” upřesnila mluvčí.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka lékaři přijmou pět brněnských pacientů. A jeden nemocný bude umístěn ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here