Bulovka a Thomayerova nemocnice jsou znovu fakultní

0
877
Thomayerova_a_Bulovka
Foto: FTN

Nemocnice Na Bulovce a Thomayerova nemocnice v Praze získaly od 1. ledna 2021 zpět status fakultních nemocnic. Ten jim v roce 2012 odebral jejich zřizovatel, tedy Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] údajně kvůli změnám v akutní lůžkové péči v metropoli.

Obě nemocnice o návrat přídomku fakultní požádaly loni ministerstvo zdravotnictví. Úřad po vyhodnocení doložených podkladů rozhodl o opětovném udělení statusu fakultní u obou nemocnic. Zároveň se u nich změnily jejich zřizovací listiny.

Fakultní nemocnice Bulovka

„Nemocnice Na Bulovce je s platností od 1. ledna 2021 opět fakultní nemocnicí. Společně s fakultním statusem se mění také její název na Fakultní nemocnice Bulovka. Veškeré tyto změny jsou promítnuty do modernějšího logotypu nemocnice,“ uvádí na svých stránkách dnes už Fakultní nemocnice Bulovka.

Podle jejího ředitele Jana Kvačka nemocnice plní všechny hlavní úkoly kladené na fakultní nemocnice: „Poskytujeme široké spektrum zdravotní péče. Rozvíjíme centra vysoce specializované zdravotní péče. Vytváříme podmínky pro výuku a praxi studentů lékařských fakult a stejně tak i podmínky pro výzkum a vývoj.“

Pacientům Nemocnice Na Bulovce prší do postelí

Fakultní nemocnice Bulovka [na úvodní fotografii] provozuje společná pracoviště s 1., 2. a 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, ve kterých zajišťuje výukovou a výzkumnou činnost pro lékaře, nelékařské zdravotnické obory a specializační vzdělávání. Úroveň spolupráce potvrdili ministerstvu také děkani jednotlivých lékařských fakult.

Fakultní Thomayerova nemocnice

S Novým rokem získala, jak již bylo zmíněno, status fakultní i pražská Thomayerova nemocnice v Krči.

„S platností od 1.ledna 2021 je TN opět fakultní nemocnicí a její název bude nově Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN],“ potvrdili její zástupci na sociální síti.

Thomayerova nemocnice se dočká rekonstrukce

Vedení FTN děkuje Ministerstvu zdravotnictví ČR a Asociaci děkanů lékařských fakult ČR za spolupráci a podporu, jež jim pomohla opětovně získat titul fakultní nemocnice.

Fakultní Thomayerova nemocnice stejně jako Fakultní nemocnice Bulovka přišly o přídomek fakultní před devíti lety v roce 2012. O odejmutí tehdy rozhodlo ministerstvo zdravotnictví. Svůj krok zdůvodnilo restrukturalizací sítě akutních lůžek v hlavním městě. Vloni tak zdravotnickým zařízením na jejich žádost resort status k 1. 1. 2021 opět udělil.

Pět fakultních nemocnic v Praze

V hlavním městě je nyní pět fakultních nemocnic. Kromě Bulovky a Thomayerovy také Všeobecná fakultní nemocnice v Praze [VFN], Fakultní nemocnice v Motole [FN Motol] a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FN KV]. Vedle toho jako fakultní vojenská nemocnice funguje i Ústřední vojenská nemocnice [ÚVN] ve Střešovicích.

V hlavním městě jsou tři lékařské fakulty a v minulosti se počítalo s tím, že vzniknou takzvané univerzitní nemocnice. Název univerzitní by měly jen nemocnice navázané na lékařské fakulty. Tato změna nakonec nenastala.

–ČTK/RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here