Velká Británie omezí slevové akce na vybraný Junk Food

0
391
Britanie
Foto: Pixabay.com

Snížit počty lidí s nadváhou a obezitou chce Velká Británie i prostřednictvím zákazu slevových akcí na potraviny s vysokým obsahem cukrů, tuků a soli. Omezení platí od dubna 2022 a týká se i prodeje slazených bezedných nápojů v restauracích a stáncích s rychlým občerstvením.

Nedávný průzkum v zemi potvrdil, že 63 procent dospělých obyvatel Británie trpí nadváhou nebo obezitou. Na konci základní školy má nadbytečná kila každé třetí dítě, což se mimo jiné odráží i v tamním systému zdravotnictví. Británii vyjde každý rok léčba nemocí spojených s nadváhou na šest miliard liber [174 mld. Kč]. V posledních měsících se navíc prokázalo, že nadváha zhoršuje průběh nemoci covid-19 a zvyšuje riziko úmrtí na něj.

Nemoc covid-19 ohrožuje zejména obézní pacienty

Slevové akce typu “druhý výrobek zdarma” nebo “tři za cenu dvou” budou zakázané ve velkých a středně velkých obchodech na území celé Británie. Výjimku ze zákazu mají pouze specializované obchody, jako jsou například čokoládovny. Zákon také stanoví, kde přesně v obchodech smí být nezdravé jídlo vystaveno. Zmizí tak například z regálů u pokladen, u vchodů do obchodu nebo z čelních prostor uliček.

M. Matoulek: Obezitu s infarkty vidíme už i u třicátníků

„Vytvořit prostředí, které pomáhá každému jíst pravidelněji zdravější potraviny, je zásadní pro zlepšení zdraví národa,” uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Jo Churchillová.

Snížit tělesnou hmotnost a udržet ji na běžných hodnotách jde pouze dodržováním režimových opatření. Jinak řečeno kombinací vyvážené stravy a přiměřenou fyzickou aktivitou. Proto je třeba věnovat pozornost výběru správných jídel a potravin. Tedy se vyhnout potravinám s vysokým obsahem cukrů, soli, nasycených tuků a nahradit je nízkotučnými produkty, bílým masem, čerstvým ovocem a zeleninou.

Británie i další země užívají Nutri-Score

V boji s nadváhou a obezitou může pomoci jednoduchý potravinový štítek zvaný Nutri-Score. Jde o systém pěti barev, který spotřebitele na první pohled jasně informuje o nutriční hodnotě dané potraviny. Nutri-Score už funguje v některých zemích Evropy, například ve Francii, Německu, Belgii, Nizozemsku a Španělsku.

Nutri-Score informuje o nutriční hodnotě dané potraviny

Nutri-Score je v podstatě semafor o pěti barvách od tmavě zelené po sytě červenou, který rozřazuje potraviny a nápoje do pěti kategorií [A-B-C-D-E] podle jejich nutriční hodnoty. Systém Nutri-Score přichází z Francie, kde jej k užívání schválilo ministerstvo zdravotnictví.

Téměř 21 % českých dětí jí sladkosti každý den

EU má o Nutri-Score rozhodnout do roku 2022

Uvádění Nutri-Score na obalech potravin je v zemích EU zatím dobrovolné. Evropská unie avizovala, že o povinnosti jednoduchého značení nutriční hodnoty u potravin rozhodne nejpozději do roku 2022. Není však jasné, jestli půjde právě o systém Nutri-Score, nebo se přikloní k jinému značení. I přesto se některé země rozhodly Nutri-Score využívat a na produktech už jej uvádějí. Jde například o Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko a v posledních měsících se objevuje i na obalech potravin v Česku.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here