Pacientům Nemocnice Na Bulovce prší do postelí

0
1679
Nemocnice_Na_Bulovce
Foto: Nemocnice Na Bulovce

Budovy Nemocnice Na Bulovce [NNB] se rychleji rozpadají, než jsou opravovány. Nemocnice dlouhé roky čeká na svou rekonstrukci. Té ale brání její neurovnané vztahy s Magistrátem hlavního města Prahy [MHMP], který vlastní podstatnou část budov a pozemků nemocnice.

Podle odhadů má celková rekonstrukce nemocnice [státní příspěvková organizace] vyjít na 6,5 miliardy korun. Při úsporné variantě [oprava jen budov v majetku MHMP] pak na zhruba tři miliardy korun. Letos se Magistrát hlavního města Prahy ale i tak rozhodl rekonstruovat pouze budovu Protialkoholní záchytné stanice. Což však podle ředitele nemocnice Jana Kvačka rozhodně není to, co by nemocnici nyní trápilo ze všeho nejvíce.

„Když je silný déšť, tak voda teče do pokojů pacientů, což je z hlediska pacientů nepřijatelné,“ poukazuje například na situaci Interního oddělení nemocnice.

Jak je zanedbaná Nemocnice Na Bulovce? Hodně!

Podle něj nemocnice dlouho čeká na celkovou rekonstrukci, která ale nepřichází. V Praze je 28 nemocnic, z nichž čtyři jsou fakultní, další jsou odborné ústavy a instituty nebo zařízení následné péče. Nemocnice Na Bulovce patří k nejzanedbanější z nich. V areálu jsou převážně budovy v majetku MHMP, do kterých se řádně neinvestovalo téměř 90 let. Příkladem je pavilon chirurgie, který byl postaven v třicátých letech a od té doby tak zůstal.

„Dopad na pacienty to má zejména psychický. Když přijdou do budov z 30. let minulého století, říkají, že je to tu depresivní, staré, rozbité, není kde zaparkovat, a už jen tím k nemocnici pojmou nedůvěru, která se pak personálu obtížně překonává,“ říká vedoucí odboru komunikace Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa.

Jan Kvaček: Jsme v situaci, kdy dál opravdu už nemůžeme

Upozorňuje, že zanedbaný stav některých budov bezesporu negativně ovlivňuje pacienty, ale i ztěžuje práci personálu, který poskytuje v mnoha oborech špičkovou zdravotní péči. Jenomže i posledně jmenované má své limity.

„Zaměstnanci si dnes stěžují především na pracovní prostředí a v důsledku stávajícího pracovního prostředí i někteří odcházejí,” říká ředitel Jan Kvaček.

Tahanice o budovy i pozemky

Celkové náklady na kompletní rekonstrukci areálu nemocnice jsou odhadovány na šest a půl miliardy korun. Praha, která vlastní více než polovinu budov a pozemků v areálu nemocnice, v letech 2016, 2017, 2018 dala do nemocnice na údržbu a modernizaci jen 124 milionů korun. Do nemocnice přitom významnější částky neinvestovala ani loni a nechystá se ani letos. Chybí i plán, jak situaci v nemocnici řešit.

Rekonstrukce Bulovky vezme miliardy korun

To, proč je majetek MHMP v případě Bulovky zanedbáván, vysvětlil pro ZdraveZpravy.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman takto: „V dříve uzavřených vzájemých smlouvách neodpovídala výše nájemného za užívání předmětných nemovitostí areálu Nemocnice Na Bulovce obvyklému nájemnému.“

Dodává, že po jednání s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] došlo v březnu 2017 k uzavření nové smlouvy, která roční nájemné zvýšila z původních 7 010 000 korun na 28 021 692 korun. I přes navýšení nájemného se toho Na Bulovce ale příliš nezměnilo.

Bulovka se rozpadá

V dezolátním stavu jsou nejen budovy, ale i cesty a chodníky. To, že Bulovka ještě v roce 2019 například nemá nájezdy na chodníky pro vozíčkáře nebo vůbec imobilní pacienty, je stěží k uvěření. Problém ovšem není jen s objekty ve vlastnictví MHMP, ale i v budovách ze 70. let minulého století, jež jsou v majetku nemocnice, tedy MZ ČR a tedy státu. I zde jsou však komplikací nevyjasněné vztahy s MHMP.

„Určitě budeme chtít realizovat priority, kterými je Gynekologicko-porodnický pavilon, Centrální urgentní příjem a zároveň budeme doufat, že s Prahou najdeme dohodu, aby nemocnice měla jednoho majitele a mohlo se začít investovat,“ uvedl při loňské návštěvě nemocnice předseda vlády Andrej Babiš [ANO].

Premiér Andrej Babiš navštívil Nemocnici Na Bulovce

Dohoda s magistrátem ale stále nepřichází. I když náměstkyně primátora odpovědná za sociální péči a zdravotnictví Milena Johnová [Praha sobě] tvrdí, že Praha je situaci Nemocnice Na Bulovce připravena řešit.

„S ředitelem nemocnice, panem Janem Kvačkem, jsme se dohodli na vytvoření desetiletého investičního plánu. Zatím jsme obdrželi představu nemocnice a budeme o tom návrhu jednat,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz.

Podle ní je potřeba v Bulovce řešit například informační systém, recepci či parkování. To však podle ředitele nemocnice Jana Kvačka je sice důležité, ale ne to nejdůležitější.

„Téměř všechny budovy nemocnice se rozpadávají rychleji, než jsou opravovány. […] V letošním roce se magistrát přitom rozhodl nepochopitelně rekonstruovat pouze budovu Protialkoholní záchytné stanice,” říká s tím, že tu po dobu rekonstrukce magistrát skoro na rok zavře, což znamená, že opilci skončí na jiných odděleních nemocnice.

Rozpadá se chirurgie i interna

Podle ředitele nemocnice se přitom rozpadá budova chirurgické kliniky nebo interní oddělení. Právě v jeho případě pacientům při dešti zatéká do pokojů. Jeho slova potvrzuje i primář interny Jiří Koskuba.

„Cítím, že tato nemocnice potřebuje jednoho majitele. Vidíte, co se děje například s koronavirem. Za těch 30 let, co tu čekám, až se něco změní, se ukazuje, že ta Praha má asi příliš mnoho jiných starostí a o Bulovku se zas tak příliš nestará,“ říká Jiří Koskuba.

Upřesnil, že když před 30 lety začal Na Bulovce pracovat, měla interna cca 200 lůžek a v nemocnici byly interny dvě. Dnes má nemocnice nasmlouváno 135 lůžek, které kvůli nedostatku personálu ani nepokryje. A přitom čelí obrovskému náporu pacientů, takže je nucena pacienty odmítat.

„Věřte nám, že nejhorší je to vůči Středočechům. Ti lidé nás prosí, abychom je u nás nechali, že nechtějí do nejmenovaných nemocnic, které jsou třeba už i uzavřeny. Jako je třeba Brandýs nad Labem. My ale nemáme kam dát ani palandy, abychom je měli kam dát. A do toho nám sem vozí ty opilce, u nichž ještě ti nad 65 let podle zákona nepatří na záchytku. Patří na internu, i když jsou zpití pod obraz. To nevím, zda by někdo chtěl s takovými lidmi ležet na pokoji,“ dodává s tím, že má často pocit, že Na Bulovce se začínají blížit válečné medicíně. [Na obrázku jsou opilci na Interním oddělení Nemocnice na Bulovce, pozn. red.]

Nová nemocnice v Letňanech

Jiří Koskuba reaguje i na nápad primátora Prahy Zdeňka Hřiba [Česká pirátská strana], který se v minulosti několikrát vyjádřil, že řešením problému Nemocnice Na Bulovce by bylo postavit novou nemocnici v pražských Letňanech.

„Za těch 30 let se toho moc nezměnilo. Když pak slyšíte, že zde mají vyrůst byty a nová nemocnice se má postavit v Letňanech, tak nic proti tomu… Ale počítejte s tím, že pokud vznikne nová nemocnice, tak do ní potřebujete sehnat zdravotníky. To znamená, že když je seženete pro novou nemocnici, tak logicky zanikne tato nemocnice Na Bulovce. To nevyřeší tu zoufalou situaci, která nyní nastala,“ vysvětluje.

Primátorův návrh odmítla i Milena Johnová. Ta pro ZdraveZpravy.cz uvedla: „Výstavba nové nemocnice je tak dlouhodobý proces. Není možné řešit dnešní situaci plánem přestěhovat Bulovku do Letňan a starou nemocnici zrušit.“

Podle ředitele nemocnice Jana Kvačka je situace a zejména přístup k problémům nemocnice ze strany Prahy nezodpovědným hazardem. Podle něj měl mít MHMP jasno, jak vyřeší problémy Bulovky, již loni v létě. Jasno ale nemá doteď. Natož, aby začal realizovat kroky k nápravě. Jan Kvaček říká, že Praha investuje pouze do studií, plánů, nákresů, ale fakticky nic nedělá. Což platí jak v případě přislíbeného projektu na rekonstrukci chirurgické kliniky za cca půl miliardy, tak modernizace čistírny odpadních vod. A to za situace, kdy není žádnou výjimkou, když jedné z největších a nejdůležitějších českých nemocnic pro zanedbaný vodovodní řád [což platí i pro městskou část Prahy 8] neteče voda. Což mimo jiné znamená, že nemocnice, jež se bez vody neobejde, přestane pracovat. Pacienty, kteří měsíce čekají na operaci, tak pošle domů s odůvodněním, že v nemocnici neteče voda.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here