Nemocnici Na Bulovce navštívil předseda vlády Andrej Babiš [ANO] spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO]. Nemocnice funguje v zanedbaném a nevyhovujícím areálu.

V Praze je 28 nemocnic, z nichž čtyři jsou fakultní, další jsou odborné ústavy a instituty nebo zařízení následné péče. Nemocnice Na Bulovce patří k nejzanedbanější z nich.

„Dopad na pacienty to má zejména psychický. Když přijdou do budov z 30. let minulého století, říkají, že je to tu depresivní, staré, rozbité, není kde zaparkovat, a už jen tím k nemocnici pojmou nedůvěru, která se pak personálu obtížně překonává,“ říká vedoucí odboru PR a komunikace Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa.

Bulovka patří se svými 2 300 zaměstnanci ke klíčovým nemocnicím pro Prahu, ale i Středočeský kraj.

Problémy s vlastnictvím

Dvě třetiny budov v areálu patří hlavnímu městu Praha, zbytek patří Nemocnici Na Bulovce. Zejména do budov v majetku města se dlouhodobě neinvestuje.

„V dříve uzavřených smlouvách neodpovídala výše nájemného za užívání předmětných nemovitostí areálu Nemocnice Na Bulovce obvyklému nájemnému,“ vysvětluje pro Zdravezpravy.cz mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

Praha za poslední tři roky dala do nemocnice na údržbu a modernizaci 124 milionů korun. Podle primátora Zdeňka Hřiba by řešením mohlo být i přestěhování nemocnice do Letňan. Tam by postavil novou nemocnici.

Investice do nemocnice

Podle Andreje Babiše Vláda ČR ale chce do nemocnice investovat: „Určitě budeme chtít realizovat priority, kterými je Gynekologicko-porodnický pavilon, Centrální urgentní příjem a zároveň budeme doufat, že s Prahou najdeme dohodu, aby nemocnice měla jednoho majitele a mohlo se začít investovat,” uvedl při návštěvě nemocnice.

Podle ministra Adama Vojtěcha vláda chce v otázce pozemků ve vlastnictví Prahy hledat řešení směny. Ale i Praha by se měla podílet i na investicích. Například do chirurgie.

Rekonstrukce za 6,5 miliardy korun

Podle odhadů je nutné do areálu investovat zhruba 6,5 miliardy korun. Asi 2,8 miliardy investic potřebují městské budovy. Celkový počet pacientů ošetřených v Nemocnici Na Bulovce dosáhl za loňský rok 556 tisíc. Z nichž bylo 37 tisíc hospitalizováno. Vozy záchranné služby přivezly do nemocnice více než 28 tisíc pacientů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here