Inovativní farmaceutický průmysl intenzivně pracuje na hledání léčivých účinných látek proti koronaviru SARS-CoV-2. Farmaceutické společnosti zároveň finančně podporují organizace, včetně zdravotníků, jež se v první linii podílejí na potírání nákazy nemoci Covid-19 v Číně a dalších nákazou ohrožených zemích.

„Inovativní farmaceutické firmy nyní ve svých knihovnách intenzivně vyhledávají potenciálně vhodné látky, jež by mohly být využity k vývoji vakcín, léčiv a diagnostických metod proti koronaviru SARS-CoV-2,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.  

Upřesňuje, že členové asociace se i aktivně zapojují do aktuální, 21. výzvy Iniciativy pro inovativní léčiva Innovative Medicines Innitiative [IMI]. Ta na společný koronavirový vývoj a výzkum alokovala v přepočtu přes jednu miliardu korun.

„Členské společnosti Asociace inovativního farmaceutického průmyslu se boje proti aktuální koronavirové epidemii účastní na mnoha úrovních,“ upřesňuje Jakub Dvořáček a přidává i základní přehled současných aktivit členů asociace.

Co dělá inovativní farmaceutický průmysl

Americká společnost Gilead Sciences intenzivně pracuje na klinických studiích léku remdesivir k určení, zda ho lze bezpečně a účinně použít k léčbě Covid-19. Gilead podporuje dvě klinická hodnocení svého přípravku v Číně vedená čínskými úřady a globální klinické hodnocení vedené Národním institutem pro alergické a infekční choroby USA [NIAID]. Gilead pro tyto studie poskytuje léčivou látku zdarma [v případě potřeby i do ČR, pozn. red.]. Výsledky studií v Číně se očekávají v dubnu. Gilead rovněž zahajuje dvě klinická hodnocení léčiva ve fázi 3 v Asii a dalších zemích s velkým počtem potvrzených případů Covid-19.

Americká společnost AbbVie darovala již koncem ledna čínským zdravotnickým úřadům svůj antiretrovirální přípravek jako experimentální možnost léčby. A to za přibližně 14 milionů amerických dolarů [cca 315 mil. Kč]. Firma dosahuje ročních zisků ve výši cca 33 mld. USD, to je v přepočtu 742,5 mld. Kč. AbbVie se dále zavázala pokračovat v urgentních dodávkách léků zemím nejvíce zasažených epidemií Covid-19. Firma úzce spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací [WHO]. Zapojila se i do výzkumné spolupráce v rámci výzvy IMI, jež hledá léčebné možnosti proti Covid-19.

Německá agrochemická a farmaceutická společnost Bayer věnovala několik druhů léčiv a finanční prostředky ve výši 1,5 milionů EUR [38,1 mil. Kč] čínským regionům postižených epidemií Covid-19. Dary byly poskytnuty Čínskému červenému kříži. Ten spolupracuje s čínskými zdravotnickými úřady na zavádění opatření při prevenci, léčbě a zamezení dalšímu šíření koronaviru.

Největší německá farmaceutická společnost Boehringer Ingelheim poskytla dary v celkové výši jednoho milionu amerických dolarů [22,5 mil. Kč] Čínskému červenému kříži. A to na nákup lékařských materiálů pro nemocnice ve Wu-chanu a dalších městech v provincii Chu-pej. Společnost také darovala léky na pomoc pacientům s novým typem pneumonie ve Wu-chanu.

Francouzská společnost Roche a Genentech ze skupiny Roche poskytla své odborné znalosti a poradenství WHO a dalším zúčastněným stranám. Společnosti spolupracují s čínskými zdravotními úřady a vládou, pomáhají jim zajistit screening a zdravotní péči. Podporují také zdravotníky a nemocnice v provincii Chu-pej. Postiženému regionu darovala diagnostické testy, zdravotnický materiál a finanční podporu.

Britská společnost GlaxoSmithKline [GSK] ve spolupráci s Koalicí pro inovace v připravenosti na epidemie zpřístupnila svou technologii výroby očkovacích adjuvancií [látek pro zesílení imunitní reakce organismu] pro vakcínu proti pandemické chřipce. To proto, aby zintenzivnila vývoj účinné vakcíny proti Covid-19. Použití adjuvans může být zvláště důležité během pandemie, protože může snížit množství antigenů potřebných v jedné dávce. To umožní vyrobit více dávek vakcíny a poskytnout ji většímu počtu lidí.

Americká společnost Johnson & Johnson [J&J] se snaží urychlit svůj výzkumný program vývoje vakcíny proti koronaviru. A to prostřednictvím rozšířené spolupráce s Úřadem pro biomedicínský výzkum a vývoj [BARDA]. Ten je součástí Kanceláře náměstka ministra pro připravenost a reakci při americkém ministerstvu zdravotnictví a sociálních služeb [ASPR]. Společnost také iniciovala přezkoumání známých drah v patofyziologii koronaviru. To proto, aby bylo možné stanovit, zda lze použít již dříve testované léky, které by mohly pomoci pacientům přežít infekci virem Covid-19 a snížit závažnost onemocnění.

Francouzská společnost Sanofi Pasteur, globální obchodní jednotka skupiny Sanofi zabývající se vývojem vakcín, využila svůj výzkum vakcíny proti SARS na vývoj vakcíny proti viru SARS-CoV-2. Firma spolupracuje s Úřadem pro biomedicínský výzkum a vývoj [BARDA] Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb USA. Společně rychle postupují při vývoji potenciální vakcíny proti této chorobě.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here