Thomayerova nemocnice se dočká rekonstrukce

0
1678
Thomayerova_nemocnice
Foto: FTN

Zhruba tři miliardy korun si vyžádá rekonstrukce, na kterou léta čeká pražská Thomayerova nemocnice. Stavební práce mají začít počátkem roku 2021. Nejvíce peněz půjde na nový urgentní příjem a rekonstrukci plicní kliniky.

Další investice půjdou do oplocení areálu nemocnice, zateplení pavilonů [cca 500 mil. Kč s podporou Operačního programu Životní prostředí], pořízení výtahů nebo nových systémů IT [cca 100 mil. Kč]. V plánu je i přístavba gynekologicko-porodnického oddělení zhruba za 250 milionů korun.

„Je to nutnost a my uděláme vše pro realizaci těchto investic. Vyžádá si to i jednání s pojišťovnami,“ uvedl při páteční návštěvě nemocnice předseda vlády Andrej Babiš [ANO].

Dodal, že důvod, proč se Thomayerova nemocnice ocitla nyní ve ztrátě, spočívá v nárůstech personálních nákladů v posledních letech. A to až dle jeho slov o více než celkových 56 procent.

Nová plicní klinika

Nejprve se zrekonstruuje plicní klinika [Pneumologická klinika 1. LF UK], která je po technické stránce v nejhorším stavu. Oprava si vyžádá investici ve výši zhruba 271 milionů korun a projekt na realizaci je už ve finální podobě. První práce započnou s příchodem roku 2021 a dokončeny mají být nejpozději do dvou let.

Do roku 2023 doufáme bude hotovo, ale já apeluji na pana ministra, aby celou akci zrychlili,“ vysvětlil Andrej Babiš.

Přestavba plicní kliniky je naplánovaná už od roku 2015, ale prozatím na ni nedošlo kvůli nedostatku finančních prostředků. Lékaři, zdravotnický personál i pacienti tak doplácejí na nevyhovující zázemí.

„I když v prostorách, které tomu neodpovídají, se nám podařilo vybudovat unikátní pracoviště. Vybudovali jsme plicní kliniku a máme přesah i přes hranice. Přednášíme po celém světě. A i přesto jak pavilon vypadá, děláme medicínu, za kterou se nemusí naše zdravotnictví stydět,“ říká přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

Upozorňuje také na to, že rekonstrukce nepřeruší zajišťování péče ani vzdělávání.

„Budeme se rozdělovat a už se těšíme na rekonstrukci a důstojné prostory,“ dodává Vašáková.  

Stanice metra Nemocnice Krč a CUP

Další na řadu má přijít výstavba Centrálního urgentního příjmu [CUP] a to v návaznosti na plánovanou stanici metra D. Stavba CUP je podle odborníků důležitá zejména pro zajištění rychlé a komplexní zdravotní pomoci pro významnou oblast Prahy a jejího širšího okolí.

„Máme již zpracovanou studii výstavby urgentního příjmu, která má navíc navázat na budoucí novou stanici metra D, s čímž rovněž počítá i Magistrát hlavního města Prahy v rámci příprav stanice Nemocnice Krč,” říká ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

Dodává, že budoucí urgentní příjem bude mít veliký profit pro pacienty a také význam pro zajištění zejména krizových situací státu.

Celková investice do výstavby CUP se dnes odhaduje na téměř 1 miliardu korun a podle předsedy vlády Babiše je důležité tento projekt řešit co nejdříve.

Thomayerova nemocnice funguje nejen pro Prahu

Komplex Thomayerovy nemocnice ale nezajišťuje zdravotní péči pouze pro Pražany, ale i obyvatele Středočeského kraje. V něm není podle ředitele Zdeňka Beneše zdravotní péče optimální.

Mnoho pacientů jezdí k nám a my máme obrovskou nadprodukci. Jednáme proto s pojišťovnami, aby nám tuto nadprodukci také hradily,“ vysvětluje.  

Letos nemocnici přijde nové vybavení, které už bylo zaplaceno.

„V letošním roce proběhne nákup lineárních urychlovačů a radiodiagnostického vybavení či magnetické rezonance,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Dodal, že Thomayerovu nemocnici jeho úřad co nejvíce podporuje, protože patří k nejvíce podfinancovaným. A není na úrovni zdravotnického zařízení 21. století.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here