Izrael pouhé dva týdny od zahájení vakcinační kampaně potvrdil na Nový rok jeden milion oočkovaných proti covidu-19. Země tak dosáhla více než 10% proočkovanosti. Do konce ledna má v zemi dostat první dávku vakcíny 2,25 milionu lidí. Milion očkovaných přesáhla i Británie, jež čelí nové mutaci viru. 

Izrael, který má 9,3 milionu obyvatel, se stal v aplikaci vakcíny proti covidu-19 světovým rekordmanem. K 1. 1. 2021 potvrdilo tamní ministerstvo jeden milion osob oočkovaných první dávkou vakcíny od společnosti Pfizer a BioNTech. Podle údajů serveru Our World in Data tak v zemi připadá téměř dvanáct dávek aplikované vakcíny na 100 obyvatel, což je zdaleka nejvíc na světě. Za den tak podle prohlášení tamního ministerstva zdravotnictví dokáží oočkovat více než 150 tisíc lidí.

Vakcinační kampaň zahájil Izrael 19. 12. 2020. Z aktuálního více než jednoho milionu naočkovaných jeho obyvatel dostalo vakcínu 40 procent osob starších 60 let. Dle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je cíl naočkovat v zemi 5,5 milionu lidí. I jedenasedmdesátiletý Netanjahu se nechal naočkovat vůbec mezi prvními.

Přesto i v Izraeli šíření nákazy zrychluje. Denně úřady v zemi potvrdí pět až šest tisíc nových případů nákazy a lze proto očekávat další zpřísnění protiepidemických opatření. Od začátku pandemie se podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse [UJH] novým koronavirem v Izraeli prokazatelně nakazilo více než 426 tisíc lidí, přes 3 330 z nich zemřelo. Aktuálně Izrael očkuje vakcínou od americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Očkovací látka od Moderny má do země dorazit nejpozději v březnu.

Milion oočkovaných potvrdila k 1. 1. 2021 i Británie

Jeden milion oočkovaných vakcínou od firem Pfizer a BioNTech potvrdily na Nový rok i britské úřady. V pondělí 4. ledna mají zdravotníci v zemi, která má 67 milionu obyvatel, začít očkovat také druhou vakcínou od britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Což má dle tamních odborníků tempo očkování významně zrychlit.

Británie bude očkovat další vakcínou proti covidu-19

Británie v posledních dnech řeší další vlnu epidemie covidu-19. Denně potvrdí až 50 tisíc nově nakažených. Situaci navíc komplikuje rychle se šířící nová mutace nového koronaviru, která je dle epidemiologů údajně ještě nakažlivější než ta původní. Data statistického úřadu ONS uvádí, že nová varianta viru se prokázala u 63 procent infikovaných v Anglii a dokonce u 77 procent infikovaných v Londýně, jak upozornil list The Independent.

Kvůli rychlejšímu dosažení imunizace v Británii navrhl vládní poradce Chris Whitty, aby se změnila strategie očkování. Chce prodloužit rozestup mezi dvěma dávkami vakcíny až na dvanáct týdnů ze současných tří týdnů. Důvod je, aby bylo co nejvíce lidí naočkováno první dávkou vakcíny. Podle odborníků totiž již ta u většiny lidí vyvolá imunitu.

Epidemie a očkovací kampaň v Česku

Očkování proti covidu-19 začalo v Česku 27. prosince, kdy do země dorazilo 9 750 dávek vakcíny. Ty směřovaly především ke zdravotníkům do fakultních nemocnic.

Evropa začala očkovat proti covidu. Platí to i pro Česko

Ve středu 30. prosince dovezly dodávky firem Pfizer/BioNTech dalších zhruba 23 400 dávek, jež směřovaly i do krajských očkovacích center. K širší veřejnosti se mají vakcíny dostat nejdříve v únoru, zájemci se budou moci objednávat v rezervačním systému. Jeho spuštění je v plánu na polovinu ledna.

Počty nově potvrzených případů nákazy covidem-19 přitom rostou i v České republice. Denní průměr pozitivity u provedených testů překračuje hranici 50 procent, ministerstvo zdravotnictví proto nemocnicím nařídilo zrušení veškeré plánované operativy. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška bude Česko čelit vysokým číslům minimálně do 10. ledna.

–ČTK/RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here