Pražská záchranka loni odvezla pět tisíc lidí s covidem

0
319
prazska_1
Foto: ZZS HMP

Téměř 200 tisíc tísňových volání přijali loni pracovníci dispečinku Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy [ZZS HMP], 115 tisíc z nich řešily záchranářské a lékařské posádky.

V porovnání s předchozím rokem jde o pokles o osm procent. Více než pět tisíc pacientů pražská záchranka převezla kvůli covidu do nemocnice. Většinu ze 115 tisíc primárních událostí [90 %] vyřešily posádky zdravotnických záchranářů samostatně. Asi jedenáct tisíc událostí se neobešlo bez pomoci lékaře a ve 528 případech vzlétal vrtulník leteckých záchranářů. Operátoři zahájili v loňském roce bezmála 800 telefonicky asistovaných resuscitací, v terénu jich pak posádky provedly skoro 600. Přičemž téměř u poloviny pacientů se jim podařilo obnovit účinný oběh přímo na místě události.

LZS změnila od nového roku některé své provozovatele

Porody vedené po telefonu

Dispečeři loni zahájili třináct telefonicky vedených porodů, posádky pak zasahovaly u 284 bezprostředně hrozících porodů v terénu. V 57 případech z nich pak skutečně došlo k porodu ještě za asistence pražských záchranářů.

prazska

Přímo na jednotky intenzivní péče záchranáři po ošetření transportovali více jak 5 500 pacientů. Přes 1 200 pacientů na následky kritického onemocnění nebo úrazu zemřelo na místě události. Koroneři provedli téměř čtyři tisíce prohlídek zemřelých.

Potíže s dýcháním jsou nejčastější důvod výjezdů

Ke zdravotním potížím, kvůli kterým se pacienti na pražskou záchrannou službu obracejí nejčastěji, jsou tradičně dechové potíže [12,5 tisíce výjezdů], bolesti na hrudi [7 tisíc případů] a třetím nejčastějším důvodem je porucha vědomí [necelé 4 tisíce případů]. Z úrazů docházelo v roce 2020 nejvíce k pádům [11,8 tisíc]. Skoro dva tisíce výjezdů směřovalo k dopravním nehodám. Ostatních úrazů bylo necelých osm tisíc. Více než 3 500 výjezdů bylo kvůli otravě všeho druhu.

V ČR roste počet otrav dezinfekcí. Potíže působí i zmije

Více než pět tisíc pacientů loni zdravotníci z pražské záchranky transportovali do nemocnic kvůli zdravotním potížím vyvolaných covidem-19. Záchranáři z Prahy se připojili i k domácím odběrům vzorků na covid-19. V roce 2020 jich nabrali zhruba 18 tisíc na 8,5 tisících adresách. Do provozu záchranka uvedla takzvaný tým speciálních činností. Podílela se i na vzniku a fungování létajícího krizového týmu, jež poskytuje asistenci domovům seniorů a jiným pobytovým zařízením. Při transportech pacientů z přetížených nemocnic v regionech pražská záchranka několikrát využila nové speciální evakuační vozidlo Fénix.

Nejvíce pacientů směřovalo do Vinohradské nemocnice

Po nutném ošetření předávají záchranáři pacienty do pražských nemocnic. V roce 2020 nejčastěji transportovali nemocné do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, konkrétně 20,9 tisíc pacientů. Do Fakultní nemocnice Bulovka jich odvezli 20,7 tisíc. Dále pak do Fakultní nemocnice v Motole 16 tisíc pacientů. Thomayerova nemocnice jich přijala zhruba 16 tisíc a Všeobecná fakultní nemocnice 13 tisíc pacientů.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here