V ČR roste počet otrav dezinfekcí. Potíže působí i zmije

1
891
dezinfekci

V ČR enormně narostl počet otrav dezinfekcí. Během dvou měsíců karantény přijali zdravotníci 107 takových hlášení, což je o 80 více než loni. Odborníci z Toxikologického informačního střediska VFN v Praze ale evidují zvýšený počet i jiných druhů otrav – z hub, hadího uštknutí, ale i afrodisiaky.

Počty telefonických hlášení k otravám, které pracovníci z Toxikologického informačního střediska [TIS] při Klinice pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze vyřídí, každoročně rostou. Vloni v TIS přijali více než 21 tisíc telefonátů. To je o 1 300 hlášení více než o rok dříve.

„Jsme jediné pracoviště svého druhu v celé ČR. Nabízíme mnoho služeb spojených s akutním působením toxických látek v pracovním prostředí i v běžných domácnostech, takže jsme na leccos zvyklí,“ říká vedoucí TIS Daniela Pelclová.

Letošní rok jim ale přeci jenom jisté překvapení přinesl. Během dvouměsíční karantény v pandemii covid-19 se výrazně navýšil počet telefonátů s dotazy k mylnému požití dezinfekcí, převážně s obsahem alkoholu. Stouply počty otrav dezinfekcí.

Problémy s dezinfekcí

Za dva měsíce přijalo TIS celkem 107 takových případů, což je o 80 případů více než za celý loňský rok. Navíc počty takových hlášení ještě stále přibývají.

„Přesto nás enormní nárůst dotazů na dezinfekční prostředky zaskočil. Jednalo se o požití dezinfekcí dětmi i dospělými. Nezřídka z náhradních lahví, kam si je uživatelé přelili,“ vysvětluje Daniela Pelclová.

Dodává, že příznaky takové otravy připomínají otravy alkoholem. Nejdříve přichází euforie a odbourání zábran, později ztráta sebekontroly, porucha rovnováhy, nevolnost, zvracení a nakonec bezvědomí. Podle ní podobné nehody nejsou výlučnou specialitou Česka, zaznamenalo je mnoho dalších zemí zasažených koronavirem.

„Naštěstí mají některé přípravky ANTICOVID19 odporně hořkou chuť, jsou totiž ochuceny nejvíc hořkou látkou na světě, což je denatonium benzolát. Tím většinou odradí konzumenta od dalšího napití,“ tvrdí Daniela Pelclová.

A pak tu jsou ještě zmije a muchomůrky zelené

Ročně v Česku uštkne zmije obecná [vipera berus] desítky osob, ke zjevné intoxikaci dojde podle údajů z TIS u zhruba poloviny těchto případů. Pokud po uštknutí zmijí obecnou dojde k vstříknutí jedu do těla, pak začne okolí rány otékat a místo je citlivé a bolestivé. Projevuje se i zduřením místních lymfatických uzlin, bolestí a pocitem napětí v končetinách, maxima dosahuje otrava zmijím jedem do 48 hodin. Prvotními příznaky jsou nevolnost, zvracení, zvýšené pocení, zvýšená teplota, žíznivost, průjmy, bolesti břicha. V závažných, ale spíše výjimečných případech pak pokles krevního tlaku, selhávání oběhového systému, vzácně ztráta vědomí.

První pomoci po uštknutí zmijí obecnou je znehybnění postižené končetiny. Nedoporučuje se žádný zbytečný pohyb. Pokud nedochází k rozvoji celkových příznaku, může se uštknutý i napít. S výjimkou kávy a alkoholu, které nejsou kvůli zrychlení srdeční činnosti vhodné.

Během loňské houbařské sezony podle toxikologů výrazně stoupl počet lidí otrávených muchomůrkou zelenou. Šlo celkem o šest prokázaných případů. V roce 2018 byl takový případ pouze jeden.

Otrava rtutí, afrodiziaky a jedem chřestýše diamantového

Na odborníky z TIS se volající obracejí často i kvůli obavám z rozbitého teploměru a rozsypané rtuti. A to i když se takové teploměry v Česku již neprodávají, lidé je stále uchovávají a v případě rozbití se obávají otravy z vysypané rtuti.

„K našim stálicím patří otravy rtutí z rozbitých teploměrů, barometrů či tonometrů. Vloni jsme řešili 130 dotazů,“ říká Kateřina Kotíková z TIS.

Dodává také, že obavy ze rtuti jsou mezi veřejností větší, než si rtuť zaslouží. Podrobnosti o její škodlivosti a likvidaci si mohou lidé přečíst na webových stránkách TIS zde.

Crotalus_adamanteusPracovníci z TIS se loni setkali i s několika raritními případy. Například devětapadesátiletého muže uštknul jeho vlastní chřestýš diamantový [Crotalus adamanteus], když mu vyměňoval žárovku v teráriu. Letecká záchranná služba ho transportovala na Kliniku anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN. Postupně se u něj objevila třesavka, porucha srážlivosti krve, podchlazení, měl silně prokrvácené puchýře na dlani a prstech a otok po celé paži. Až po léčbě dvěma typy antisér proti uštknutí se jeho stav postupně zlepšil.

Afrodiziakum málem připravilo o život mladého muže v sex shopu. Šlo o chemickou sloučeninu amylnitritu, která se používá jako protijed při otravě kyanidy, ale také jako afrodiziakum. Mladého muže našli po požití látky v bezvědomí, silně promodralého, v přímém ohrožení života přímo na podlaze sex shopu. Jeho stav se zlepšil až po podpoře dýchání a opakované dávce antiséra.

„Veřejnost by si měla toto riziko uvědomit, vyskytly se i závažné otravy amylnitritem u dětí, které nalezly přípravek doma,“ upozorňuje Daniela Pelclová.

Toxikologické informační středisko zajišťuje konzultace jak zdravotnickým zařízením, tak i laické veřejnosti. Ročně vyřídí více než 21 tisíc telefonátů. V případě jakéhokoliv ohrožení, akutní otravy či nejistoty v souvislosti s vystavením toxické látce je možné se zkontaktovat s odborníky na tel. +420 224 919 293 nebo +420 224 915 402.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here