Za sobotu 27.6. u nás hygienici potvrdili 260 nových pacientů s covidem-19. Jde o největší nárůst od 8. dubna. O den dříve, v pátek 26.6., bylo potvrzeno 168 nových případů s covidem-19. Ohniska nákazy jsou město Karviná, jeho okolí a město Liberec. Vyšší počty hlásí ale i jihočeské Prachatice.

Vysoký nárůst covid pozitivních pacientů zdravotníci potvrdili již v pátek 26.6., kdy evidovali celkem 168 nově nakažených osob. Počet provedených testů se v pátek přitom podle údajů na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] nijak výrazně nezměnil. Otestováno bylo celkem 3 995 osob. Celkový počet provedených testů za sobotu, kdy bylo potvrzeno 260 pozitivních případů, je přitom podprůměrný. Celkem zdravotníci v sobotu provedli pouze 1 862 testů.

Nejvíce pacientů s covidem-19 je v OKD

Vysoký nárůst pacientů s covidem-19 je podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové zřejmě způsoben plošným testováním v lokálních ohniscích nemoci. Ohniskem s nejvyšším počtem nakažených je dlouhodobě město Karviná. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá zhruba 135 nakažených. Pro srovnání v Praze je to zhruba šest nakažených na 100 tisíc obyvatel.

První ohnisko nákazy v karvinské OKD propuklo v Dole Darkov. U jeho pracovníků i rodinných příslušníků bylo do pátku 26.6. potvrzeno 511 nakažených. V současné době podle hygieniků přibývají pouze jednotky případů a situace je tam stabilizovaná.

Covid-19 se šíří mimo Důl Darkov, zařízení ruší návštěvy

Vzápětí se však začaly zvyšovat počty nakažených v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Mezi tamními nakaženými jsou jak zaměstnanci dolů a jejich příbuzní, tak i cizí státní příslušníci.

Kvůli vysokému počtu pozitivních testů nařídila ostravská krajská hygienická stanice další plošné testování v OKD. Konkrétně v dole ČSM-Sever ve Stonavě. Trvat má až do úterý příštího týdne. Otestováno do té doby má být více než tři tisíce lidí.

Procento pacientů v OKD je vysoké

Z dosavadního plošného testování na koronavirus pracovníků z těžební společnosti OKD vychází devět až deset procent pozitivních testů. Což je podle Petra Kopřivíka z Krajské hygienické stanice v Ostravě vysoké číslo.

„Pozitivních testů vychází devět až deset procent, což je hodně. V sobotu se odebralo kolem jednoho tisíce vzorků na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Laboratoře to postupně ukládají do různých aplikací, zpracováváme to, jak stíháme,“ uvedl.

Dalšími ohnisky nákazy v Moravskoslezském kraji je Frýdek Místek s 23 nakaženým na 100 tisíc obyvatel. Dále pak město Přerov s 15 na 100 tisíc obyvatel. Vyšší počty hlásí i Ostrava, Olomouc a Brno-město.

Dodejme, že Česko od příštího týdne uvolní režim na hranici s regionem Slezské vojvodství v Polsku. Češi ani cizinci už nebudou muset při cestě z něj předkládat negativní test na nemoc covid-19, nebo podstupovat karanténu. Slezské vojvodství přitom doposud spadalo spolu s Portugalskem a Švédskem podle MZ ČR mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Do kategorie středního rizika řadí ministerstvo Velkou Británii a zbytek evropských zemí do nízkého rizika.

Liberec má ohnisko nákazy ve firmě

V Česku se ale začaly objevovat i další regiony s vyšším počtem nakažených covidem-19. V posledních dnech hygienici hlásí desítky nových nakažených i v Libereckém kraji. Tam na 100 tisíc obyvatel připadá zhruba 14 pacientů s covidem-19. Tamním ohniskem nákazy je výrobce plastových součástí pro automobilový průmysl Magna Exterios [Bohemia]. Firma patří k největším zaměstnavatelů ve městě Liberec. Zaměstnává kolem 1 800 lidí. V současné době je ve firmě potvrzeno kolem 30 nákaz, ve většině jde o pracovníky externích agentur, kteří povětšinou žijí na místních ubytovnách. Onemocnění u tamních nakažených probíhá spíše lehce a nevyžaduje si hospitalizaci.

„Všichni nakažení jsou z jednoho pracoviště,“ uvedl manažer agentury Jan Záruba.

V jižních Čechách mají vyšší počty nakažených okres Prachatice s necelými 10 nakaženými na 100 tisíc obyvatel, Strakonice [zhruba 5 na 100 tisíc obyv.], v západních Čechách Plzeň-jih, Domažlice a Cheb. Počty nakažených se však v těchto okresech pohybují do pěti nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Celkové počty nakažených v Česku

První covid pozitivní pacienti byli v Česku potvrzeni 1. března. Šlo o výletníky do Itálie, kde už se nákaza novým koronavirem masivně šířila. Od té doby se nový koronavirus prokázal v ČR celkem u 11 558 osob, z toho 7 682 se již vyléčilo. Otestováno bylo doposud více než 541 tisíc osob. 122 pacientů je hospitalizovaných, s nemocí covid-19 zemřelo 347 lidí.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here