Letiště Václava Havla Praha nabízí cestujícím možnost otestovat se na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Služba má přispět ke snížení šíření nákazy i usnadnit bezpečné cestování. Otestovat se na letišti mohou nejen cestující, ale i široká veřejnost. Testy provádí laboratoř GHC Genetics.

Cena za standardní RT-PCR test na covid-19 je 1 750 Kč/65 EUR. Cena za expresní provedení testu s doručením výsledků do tří hodin je 7 500 Kč/280 EUR. Doplatek za potvrzení výsledků testů lékařem, bude-li to požadováno, je 550 Kč/20 EUR.

„Testování na covid-19 poskytujeme v našich laboratořích prioritně za pomoci metody [RT-PCR], ale realizujeme i vyšetření protilátek IgG a IgM. A to jak imunologicky, tak i imunochromatograficky za pomoci takzvaných rychlotestů,“ říká ředitel společnosti GHC Genetics Viktor Furman.

GHC Genetics, která na novou službu letiště vyhrála výběrové řízení, má mezinárodní akreditaci ČIA. Prošla mezilaboratorními zkouškami kvality na covid-19 u Národní referenční laboratoře. A je na oficiálním listu ministerstva zdravotnictví laboratoří testujících SARS-CoV-2.

Letiště Václava Havla Praha: Tři testovací místa

Letiště Praha zřídilo za účelem testování celkem tři odběrová místa. Jedno odběrové místo je umístěno ve veřejné části letiště ve spojovací chodbě mezi Terminálem 1 a 2. Je určeno primárně pro širokou veřejnost, popřípadě pro cestující, kteří odlétají a pro vstup do cílové destinace potřebují negativní test. Další dva odběrové body se nacházejí v neveřejné části obou letištních terminálů před pasovou kontrolou. Otevřeny jsou zejména v závislosti na příletovém provozu dle aktuální potřeby. Využívat je mohou cestující na příletech z destinací, ze kterých jsou povinni předložit negativní test na covid-19, anebo test chtějí podstoupit dobrovolně.

Kdo může využít testování na covid-19

  • Cestující české nebo cizí národnosti, který přilétá ze zahraničí bez povinnosti předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19.
  • Cestující české národnosti nebo s trvalým pobytem v ČR, který přilétá ze zahraničí a má povinnost předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19. Anebo nastoupit do povinné karantény.
  • Cestující cizí národnosti, který přilétá ze zahraničí a má povinnost předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19.
  • Cestující, kteří z Prahy odlétají a v destinaci příletu se musí prokázat negativním testem. Takoví cestující by však měli počítat s časovou rezervou pro doručení výsledků testu.
  • Kdokoli ze zájemců z řad široké veřejnosti, aniž by museli cestovat.

Široké veřejnosti je testování dostupné denně v čase od 4.00 hodin do půlnoci. Provozní doba odběrových míst se však může upravovat podle aktuálního leteckého provozu. Odebrané vzorky jsou analyzovány na vzdáleném a k tomu vybaveném pracovišti. Výsledky se testovaný dozví ve standardním režimu maximálně do dvanácti hodin prostřednictvím zaslaného e-mailu. Dražší služba expresního testování sděluje výsledky do tří hodin.

Preventivní opatření na letišti

Na Letišti Václava Havla Praha i nadále platí preventivní ochranná opatření, která mají zabránit riziku šíření nemoci a zároveň zajistit zdraví a bezpečnost cestujících. Jde například o zajištění bezpečných rozestupů a povinnost nošení roušek v prostorech letiště. Dále zvýšená dezinfekce všech frekventovaných prostor a instalace průhledných plastových bariér na odbavovacích a informačních přepážkách. Součástí jsou i opatření k eliminaci nadměrné kumulace cestujících.

–RED–

1 komentář

  1. Stydim se 9. 8. 2020 at 20:36

    No, to je hruza. Vcera jsme sledovali, jak korupce v Cesku roste. Cekali jsme frontu skoro tři hodiny. A za tu dobu proslo priblizne 20 lidi (vzhledem k tomu, ze tam pracuji 4 med. zdravotnici).
    Kdyz nedoplatite 1 500 Kc za urychleni, tak vas tam skoro nevemou. Takze za test 1 750,- plus 1 500,- se tam ale dostanete do 15 minut. Zdravotni pracovnik vam uprimne rika, jestli vezmete obycejny listek, tak se pravdepodobne na radu nedostanete. Vemte s preplacenim, vezmeme vas behem 15 min. Ostatni jich proste nezajima. Nechteji s vami komunikovat a jsou dost drzi.
    Takze zadny koronavirus, proste nekteri chteji prevydelat. Nic osobniho, jen byznys. Jette radeji do nemocnice. Udelaji vam tam test krasne, rychle a pracovniki velmi mili a ochotni vam pomoc. Nic nemusite preplacet.
    Přestante podporovat korupci.
    Preji vsem hodne zdravi

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here