Stát ponížil pěstouny, kteří pečují o děti příbuzných

47
28710
pestouny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zatímco si změnou odměn pro pěstouny od ledna někteří polepšili, jiní se šli registrovat na úřad práce a hledat si přivýdělky. Takzvaní nezprostředkovaní pěstouni mají nižší podporu a sami si platí i odvody na pojištění.

Změny v systému odměňování pěstounů upravené v novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí účinné od 1. ledna 2022 měly podle bývalého vedení Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] zvýšit zájem o pěstounství v Česku. Především pak toho na přechodnou dobu. Podle úřadu totiž stojí za upadajícím zájmem o pěstounství hlavně nízká odměna pěstouna.

„Jedním z důvodů klesání počtů pěstounů jsou nízké odměny. Přechodní pěstouni tak mají výrazné problémy pokrýt náklady na péči o děti,“ uvedlo loni v tiskové zprávě k návrhu novely o sociálně-právní ochraně dětí MPSV.

Jenomže jak se ukázalo, legislativní změny v odměňování pěstounské péče přinesly ovoce pouze části pěstounům. A to těm takzvaně zprostředkovaným. Totiž, u zprostředkované pěstounské péče, kdy úřad vybírá pro dítě vhodného pěstouna z evidence žadatelů o pěstounskou péči, náleží těmto pěstounům dávka zvaná odměna pěstouna. Oproti tomu u nezprostředkované pěstounské péče, kdy je pěstounem většinou prarodič či jiný blízký příbuzný, náleží příspěvek při pěstounské péči.

Rozdělení pěstounů přináší změny v odměňování

Nezprostředkovanou pěstounskou péči pak Úřad práce ČR definuje následovně.

„Jedná se o pěstounskou péči, kdy je dítě v osobní péči osoby příbuzné nebo blízké, případně si pěstoun sám dítě vybral a požádal o jeho svěření do své pěstounské péče.“

Prakticky jde tedy o situace, kdy krajský úřad nerozhodoval o zařazení žadatele do příslušné evidence.

„A nedošlo k „napárování“ pěstouna ke zcela neznámému dítěti a vystavení oznámení o vhodnosti pěstouna ke konkrétnímu dítěti,“ dodává úřad.

V praxi tak jde většinou o situace, kdy o nezletilé dítě pečují prarodiče. Jak dokládá i příběh paní Michaely.

„Jsem dlouhodobá pěstounka, prarodič, tedy nevybraná úřadem, pouze soudní cestou. Rozdělení pěstounů bylo velmi nešťastné,“ říká k novele zákona.

A pokračuje. „Po zesnulé dcerce v roce 2016 jsem se ujala dvou malých dětí 2 a 4 roky. Jsem 50+. Ze dne na den se nám obrátil život. Přišla jsem o zaměstnání, zhoršil se zdravotní stav. Po úpravě dávek přijdeme skoro o 7 tisíc, včetně daňového bonusu.“

A ani tím její starosti, které přinesla zmiňovaná novela nekončí. Sama si nyní totiž musí začít platit zdravotní a sociální pojištění.

„Tak jsem se musela nahlásit na ÚP, kde vlastně ani nevěděli, co mají dělat…nic víc ponižujícího jsem nezažila,“ říká s tím, že by i ráda do práce. Problém je však ve směnném provozu, jak říká. A jinak u ní v regionu nikdo nemá zájem, s výjimkou krátkodobé brigády.

„Paní Maláčová a spol. se v podstatě nedostali do situace, kterou teď prožíváme my, pěstouni, nevybraní,“ popisuje s nadějí na změnu zákona.

Odměny pro pěstouny vs. příspěvek při pěstounské péči

Zprostředkovaní pěstouni si tak díky novele zákona od nového roku polepší v některých případech i o tisíce korun. Odměna pěstouna se totiž nově odvíjí od aktuální minimální mzdy. Za jedno dítě tak dostane pěstoun [zprostředkovaný] měsíční odměnu ve výši násobku minimální mzdy, nyní tedy 16 200 korun [loni šlo o 12 tisíc korun, pozn. red.]. Za dvě děti pak její 1,5násobek [24 300 korun, dříve 18 tisíc korun] a za tři děti pak dvojnásobek minimální mzdy, tedy 32 400 korun [dříve 30 tisíc korun]. Nutno upřesnit, že z odměny pěstouna se ještě platí povinné měsíční odvody, jde tedy o hrubý příjem.

Přehled změn u odměn pěstouna [v Kč, MM v loňské výši]
pest

[Zdroj: MPSV]

Co se týče přechodných pěstounů, ti podle nové legislativní úpravy dostávají měsíční odměnu ve výši 1,8násobku minimální mzdy. Což odpovídá 29 160 korunám hrubého měsíčně. Při staré úpravě přitom dostávali 20 tisíc korun za měsíc. Novela navíc navyšuje i odměnu pro pěstouna podle stupně závislosti dítěte [podrobněji tabulka MPSV výše].

Někteří pěstouni prarodiče začínají v Česku živořit

Na rozdíl od zprostředkovaných pěstounů si ale od ledna 2022 pohoršili nezprostředkovaní pěstouni. Tito pěstouni dostávají příspěvek při pěstounské péči, který je navázaný na částku životního minima.

„Výše dávky se odvíjí od násobku životního minima v závislosti na počtu svěřených dětí a jejich zdravotním stavu. V případě prarodičů a praprarodičů je násobek nižší,“ potvrzuje Úřad práce ČR [ÚP ČR].

Odměna pro pěstouny má narůstat s minimální mzdou

Zároveň upozorňuje, že tato dávka nebude podléhat odvodům na sociální a zdravotní pojištění a dani z příjmů. Prakticky to znamená, že pěstoun [nezprostředkovaný] nebude z titulu pobírání příspěvku při pěstounské péči zdravotně a sociálně pojištěn. Podle koeficientů platných od ledna 2022 činí příspěvek při pěstounské péči, kdy je pěstounem prarodič 1,8násobek životního minima [tety, strýcové, zletilí sourozenci pak 2,3násobek ŽM]. Při péči o dvě děti se pak částka násobí dvěma, u třech pak třemi.

Prakticky to pro pěstouny prarodiče znamená pád na dno

Vyžít s poníženým měsíčním příjmem navázaným na částku životního minima by nezprostředkovaní pěstouni – prarodiče – dle svých slov snad i zvládli. Nicméně “jen” ponížením částky příspěvku za pěstounství jejich starosti nekončí. Podle zmiňované novely již za tyto osoby nehradí zdravotní a sociální pojištění stát, respektive se neodvádí z příspěvku. A i doba strávená s péčí o dítě se jim ani nezapočítává do náhradní doby pojištění pro nárok na důchod.

Veronika Táchová

47 KOMENTÁŘE

  1. Je to v pořádku, jestli se někdo z rodiny chce, nebo musí, starat o děti má dost peněz od státu, normální je mít děti a pracovat při nich, proč by měli žít z peněz na ně? I tak dostávají hodně, normální rodiče nemají tolik peněz na dítě. Navíc v příbuzenstvu tohle využívá dost lidí, hlavně jisté etnikum, že? Dříve i příbuzný vzal děti a neměl od státu nic, je to přece rodina a ta by se měla umět postarat o své příbuzné. Posametoví politici jsou štědří, to se to rozdává, že? A jestli už je mají prarodiče co jsou v důchodu, tak mají své důchody přece, na dítě 12 tisíc je ažaž, co bych za to dala! A oni si dovolí ještě stěžovat si? To už je opravdu drzost. A ti co nejsou v příbuzenském stavu, mají na děti hodně peněz a nechodí si klidně do práce, super. Je to dobré pro ty co jsou sami, nemohou mít vlastní děti , peněz je dost, jak říkám, rodiče s vlastními dětmi mají kolikrát mnohem méně, mimo Prahu.

    • No to v poradku rozhodne Neni! Tak si zkuste najit praci pri malych detech,ktere nejso jeste sobestacne,date je do skolky,kde jsou sotva tyden a znovu onemocni mate je mnohonasobne vice doma,nez ve skol.zarizeni,jsou na vas odkazani 24h.peci.S uz vubec se nezminuji o tom,jak takova matka a zaroven pestounka 3 malych deti najde praci,ci zamestnavatele,ktery by ji zamestnal..A uz vubec se nezminuji,jak tezke to maji ti prarodice,keri jsou,jak ta pani tesne pred duchodem..Kde zijete..??Zrejme nevite,ze o takove lidi uz zamestnsvatele nemaji vubec zadny zajem..!!!S ceho asi maji ty deti uzivit??Oni si tu situaci sami dobrovolne nevybrali,ani Nezavinili!Byli pred ni nekompromisne postavenii,aniz bx sami chteli!Tak proc by meli nest dusledky,ci meli by byt trestani?Kdyz se ujmou deti..To je snad chvalihodne,nikoliv samozrejme! Apropo kdyz uz jsme u krajeni chleba,tak nenesou dusledky jen prarodice,ci pribuzni,ale predevsim ty deti! To si asi neuvedomujete! Proc by ty deti meli byt o neco kraceni,meli by s prarodici zivorit,Oni za tuhle situaci prece take nemohou, a rovnez si ji take dobrovolne nevxbrali!Maji stejny narok jako ostatni deti v pestouns.rodinach…!Naopak jsem presvedcena,ze ti pribuzni si role pestouna Dobrovolne nevybrali,naopak regulerni pestouni Ano!Tim samozrejme nechci se jakkoliv dotknout profi pestounu,maji muj obdiv…!Ale jsem si jista ze p. MALACOVA celou tu situaci zcela Nedomyslela..A jeste jedna vec,,Ten kdo bude chtit jakekoliv davky zneuzivat ve svuj prospech,tak jej zneuzivat bude Vzdy,za jakekoliv situace!

      • Pokud vím, tak děti dostávají i sirotčí důchod. Takže zase tak úplně pád na dno to asi nebude. K tomu můžete požádat o všechny možné dávky. Takže to možná je ponižující, ale pád na dno ne.

    • Dobrý den Mileno.
      S příbuzenskou PP to stá udělal dobře protože toho zneužívaly určité skupiny lidí. Nicméně, co se tyká nepříbuzenské péče tak většina dětí svěřených do péče si sebou nese dlouhodobě velké zdravotní problémy (hlavně psychické), špatné návyky, jiná genetika atp. tudíž není to o tom že se pěstounka-pěstoun válí doma a nemusí chodit do práce, ale on nemůže. Dělá to hlavně pro to že ty děti miluje i když jsou tzv.cizí. Proto je tato péče ohodnocená jako práce na plný úvazek(jeho hlavním benefitem je radost a úsměv dětí po létech odříkání). Pokud jsou lidé kteří si stěžují že na své bio děti nic nedostaly tak já taky ne. Ať si každý kdo závidí pěstounům tu min.mzdu za ,,práci” která trvá celý měsíc 24 hodin denně 12 měsíců v roce bez oddychu, protože je problém s hlídáním těchto dětí tak ať si to každý zkusí.(to jsem si nestěžoval to jsem jen konstatoval) A to že máte děti v pěstounské péči tak máte k dětem benefit-jejich biologické rodiče se kterýma máte taky co dočinění a jejich bio rodiče nejsou neviňátka(fetky, alkoholici atp.).

    • Vypadá to, že nemáte páru o co jde, ale nebudu komentovat jen řeknu : povídej hluchému, vysvětlí hloupému

      • Dobrý den IV.
        Reagoval jsem na paní Milenu.
        Takže si přečtěte co paní psala a potom mě opravujte. Bohužel se s nepoctivými příbuzenskými pěstouny svezou ty poctivý. Znáte nějaký nástroj jak je oddělit? Ne pokud by se to dělalo případ od případu tak to bude vypadat potom jako rasismus. Jak už níže někdo napsal, děti dají babičce do PP a přitom rodiče dětí bydlí ve stejné domácnosti s pěstounkou. Koho je mi líto, to jsou prarodiče kteří do toho spadli rovnýma nohama a sami se sebou mají co dělat a ještě se starají o malé děti nebo o puberťáky se kterýma mají velké problémy. To je bohužel realita. Jste pěstoun že tomu rozumíte? Máte s Tímto tématem praktické zkušenosti?

        • Co by za to daly prarodiče, aby jejich děti převzaly zodpovědnost a oni mohly v klidu odpočinout. Je to vůči nim nefér….a ti co to zneužívala tak pro ně je také karma zdarma.zatim jsem nikoho takového z pestounu nepotkala .naopak jejich péče je 100,procetni

    • Absolutní s vami nesouhlasím, nevíte tak nekomentujte ,nikdo z vás nevíte co to obnáší děti v Čr mají stejné práva nemohou zato že jejich rodiče zklamaly a buďme rádi že babičky které by již mohly si užívat svého odpočinku, jedou na noví kolečko, jste asi k hodně zoufalá… lidská ješitnost je neomezená buďme rádi za to že děti mají babičky a ne cizí tety které, jim lásku nikdy nedají jen tu povinnost ti to dělají pro peníze,a když mají málo tak je vrátí zpět do ústavu to je realita… nedaj takovou jako prarodiče protože jim jde hlavně o to aby nebyly v ústavech. Takže ty vaše komentáře …že zneužívají dávky, Takže soudy jsou co???prošla jsi svým jen tak vám nikdo nesveří dítě aniž by soud neshledal důvod a věřte soudy jsou vděční že prarodiče mají to srdce a volbu pomocí už by nemusely.penize nejsou vše. Mějte se vy vypatlanci závist j zloba lidstva nemá hranici.

      • řekl jste to dobře,ty co to tady pisou zneužívani to zase naky chytry to řekl a už se toho pisatele drží jak čerta.Vy si myslíte že je to tak jednoduchy pujdu na soud a řeknu mama se nestara dejte mi ditě pp a soudce řekne jo babičko nebo teto mate je mit a berte penize.SOUD SE TAHNE NĚKDY I ROK NEŽ SI VŠECHNO SOC ZJISTI A DAJI SOUHLAS K PP.A POTOM KONTROLY JSOU KDE ,! ZE SOC.ZE SOUDU neni to tak jednoduchy jak tady pisete ,zjisti li chybu podda soc. k soudu o zrušeni pp a ptam se maji to zapotřebí prarodiče ,kteří ted by opravdu meli užívat jen duchodu a když už si vezmou dítě do pp proč by neměli brát prispěvek jako ostatní

  2. …čili stát usoudil, že babička či jiný příbuzný o svěřené děti pečuje 2x hůř než cizí člověk, a tudíž dostane za stejnou práci jen polovinu odměny pěstouna vybraného úřadem / státem… jelikož se jedná o stejné množství práce placené stejným státem, jde asi o výrazně diskriminační počin, že? … celkově jde tedy o to, že stát potřeboval víc krátkodobých pečovatelů a dobře jim za to zaplatit, a protože šetří, vezme si ty peníze z rodiny pečovatelů příbuzných, neboť ví, že příbuzní by své děti za nižší či žádnou odměnu stejně nedali, kdežto cizí člověk se na cizí děcko vyprdne, když mu nebude dost vydělávat… státní hyenismus špičkového provedení… hmm, nechtěl bych být na školení či víkendovce různě placených pečovatelů a odpovídat na dotazy babičky, proč ona svému svěřenému dítěti nesmí koupit to, co cizí člověk může dopřát…

    • Dobrý večer, děkuji za názor. Je to přesně tak, bohužel se také zapomnělo, že stále musí ,,nevybraní” pěstouni splnit školení, které si z větší části zaplatí, . .každé 2 měsíce kontrola doprovodky, 2x ročně kontrola OSPOD..a ,,vybraní” to samé… tak proč to rozdělení. Je to nelogické, nespravedlivé…

    • Je potřeba nezapomínat, že příbuzní v řadě přímé mají vůči sobě vyživovací povinnost, tedy ji má i babička k vnoučatům (ale i vnoučata k babičce..).

      • Omyl maji vyzivivaci povinnost v pripade ze soud zbavi rodiče…rodičovských práv.rodiče platí UP výživné tudíž pěstouni bio maji potřebu dítěte.

  3. …máte 12tis čistho, žijete sama, jevám 50 let a jak byste se teda rozhodla, když by vám přibylo dítě v rodině ? Třeba 7let? Od příbuzného? Předpokládejme vaši dedukci, že byste statečně nechtěla nic od státu?

  4. Nejde vždy o příbuzné. Já mám nepříbuzné děti a dostala jsem se do kategorie nezprostředovaných, protože mi děti “nepřidělil” krajský úřad, ale soud. Nikdo z těch co o éto “úžasné” novele rozhodli by si nenechal sáhnoot na peníze. Páni posanci mají své jisté, každý stejnou mzdu. A nikdo nerozlišuje, jaký kdo má papír, jestli je profesor, bakalář, magistr nebo doktor. Tak kde berou právo rozlišovat pěstouny podle kusu papíru, buď od soudu nebo krajského úřadu. Všichni děláme stejnou práci, staráme se jako pěstouni o ty nejzranitelnější. A poslední věc. Každé dítě umístěné v sociálním zařízení nejen že nemá domov a rodinu, ale stát stojí mnohem a mnohem víc peněz než dítě umístěné do rodiny. A každý z nás má možnost být pěstounem a nejen kritizovat. Tak prosím, směle do toho…..

    • Obdivuji Vás, ale … Pokud máte děti ve své péči, dostáváte příspěvek od státu. Sice ponížený, ale dostáváte. Pokud jsou malé, můžete jít k tomu na mateřskou. To jsou další peníze. Pokud jsou děti větší, můžete je dát do školky, nebo chodí do školy a můžete pracovat. Od rodičů máte dostávat alimenty na děti. Pokud nežijí, tak mají děti sirotčí důchod. Já vychoval nevlastní dceru. její otec byl v ID. Díky tomu byli alimenty jen 500 měsíčně. Co to znamená jistě chápete. Finančně se nám ulevilo až biologický otec zemřel. To dcera dostávala 5000 sirotčího měsíčně. Bohužel jí už taky bylo 16 a celé její dětství jsme to táhli se ženou my.

  5. Pravda, jsem pěstounská babička tří vzorně vedených vnoučat.. Je mi šedesát a jsem vdova. Dříve jsem pracovala na dvanáctihodinové směny ve zdravotnictví, což samozřejmě při třech dětech není možné. A navíc v tomto věku. Musím se registrovat na úřadu práce a pak jít do předčasného důchodu, neboli další snížení příjmu. Jsem tomuto státu velmi “vděčná”.

    • Vážím si toho, co děláte a věřím, že se tato nešťastná situace brzy vyřeší k lepšímu. Není přece možné trestat ty poctivé lidi jen proto, že někteří vychytralí dávek zneužívají. Trestat se mají provinilci a ne Ti, co pomáhají dětem a vlastně také státu. Finanční ohodnocení bylo dosud mizerné a teď ještě tohle? Držím palce, ať je líp.

  6. Bohužel tato úprava pravděpodobně proběhla z toho důvodu, že tento způsob péče o děti, kdy babička je pěstounka a máma dál například šlape a bydlí s nimi je naprosto běžný u rodin , o jejichž etnickém původu se nesmí mluvit, a které takto dlouhá léta zneužívají systém. Sama učím několik takových dětí. Bohužel se s tím svezli i ostatní. Asi by stát měl vymyslet nějaké jiné kritérium. Případně zvýšit kontrolu.

  7. Bohužel v některých případech, dochází ke zneužití, kdy rodiče záměrně sníží před úřady své možnosti a postavení, aby zvýšili své příjmy prostřednictvím prarodičů. Rodina tak získává mnohem více peněz než při tradičním modelu. To se však týká jen části příbuzenské pěstounské péče. Mám přesto za to, že je současný model a jeho odměňování v pořádku, přece jen by naše čest a svědomí, měli být nad penězmi. A stále je ten příspěvek mnohem vyšší, než při výchově v orientační rodině.

  8. Měli bychom se zamyslet, proč se tak děje. Skutečně tady je a setkávám se s tím v práci čím dál častěji jistá skupina obyvatel, která to využívá velmi často. Nezodpovědní rodiče kteří v životě nepracovali a děti rodí od útlého mládí hodí na krk své děti prarodičům. A stát je není schopen donutit, aby se starali. Nebo ještě hůře, když se tak děje na oko. Velká rodina žije pohromadě ale děti jsou na prarodiče. Na mateřské se mi o tak vysokém příjmu na 2 děti ani nesnilo.

  9. Vzhledem k tomu, že se příspěvek na úhradu potřeb nezměnil, tzn. zůstal na stejné výši prarodičům i ostatním nepříbuzným zprostředkovaným pěstounům, nelze tvrdit, že prarodiče své děti neuživí a odměna pěstouna pro prarodiče je symbolickým poděkováním, nemá nahrazovat plat, tak jako si prarodiče myslí. Jsou příbuzní, vlastní krev dětí, vlastní rodina. Být babičkou není zaměstnání. S tím skvostem, který si říká Novela, spadlo do této kategorie mnoho nezprostředkovaných pěstounů, kteří dítěti nejsou nijak příbuzní, ale přijali dítě soudem, protože ho u nich “zapomněl” kamarád, sousedka, protože si dítě brali do hostitelské péče z dětského domova, protože se prostě s dítětem kdesi potkali a jeho život jim nebyl lhostejný. Všichni tito lidé na svou ochotu doplatí tím, že jim dítě nevybral úředník, ale svěřil pouze soud. Přesto slyším nadávat primárně prarodiče. Ano, Novela měla být pojata jinak, kontrolní mechanizmy, aby nedocházelo ke zneužívání jsou. Nechť tedy OSPODy konají a prarodiče ať dostanou uznanou dobu o své péči do důchodu. To by bylo správné.

  10. Mám vnouče mé kamarádky, která půl roku před jeho narozením zemřela. Matka kluka je postižená, takže se na něho vykašlala a otec toho v hlavě taky nemá moc, takže taky nefunguje. Je mi 60 let, do práce nemůžu a ani by mě nikde nevzali a stát mi snížil peníze na 8878,-. Na důchod už mi pěstounská péče taky nejde, takže jsem na sociálce. Takže dobrý,
    ne ? Toto mi snad taky někdo závidí ? Taky mám moc peněz ?

  11. Dobrý den, ano i my se setkáváme na školeních s pěstouny z jisté skupiny obyvatel, opravdu to tam každý ví, že zneužívají systém, ale proč nás stát hází do jednoho pytle… nás slušný pěstouny. Není to naše chyba, stát má mít měřítko na každý případ zvlášť…a rozhodovat případ od případu,,,, nárazové kontroly… problém je v tom, že se kontrola objedná..

  12. Jelikož jsem z domácnosti ve které máme již dlouho 3 svěřence a ti byli přiděleni jen soudem tak tato novela se týká i naší domácnosti. V první řadě bych chtěl říci, že velká část internetových křiklounů a odpůrců pěstounských dávek zná toto téma pouze z televize a nebo jedna paní povídala a zbytek umí hovořit jen o minortní skupině obyvatel a špinit. Za ty roky v komunitě pěstounů jsem poznal opravdu mnoho různých lidí. Jak z minoritní tak z majoritní. Mohu zcela upřímně říci, že bílého obyvatelstva které zneužívá státních zdrojů, týrá a zneužívá děti je víc než si umíte představit. Včetně příbuzných a blízké rodiny těchto dětí. A ti, kteří se o takové děti chtějí starat mají být ochuzeni. Proč tedy dostávají mzdu vychovatelé v dětských domovech, kuchařky. Sestry v kojeneckých ústavech?? Protože se starají a vybrali si to stejně jako pěstouni. Ovšem vychovatel v dětském domově či zdravotní sestra v kojeňáku jdou po práci domů. Pěstoun zprostředkovaný i nezprostředkovaný ne. Pro pěstouny to po osmičce v práci nekončí. Pěstouni, doučují, vaří místo kuchařek, tahají se po soudech, OSPODech. Zákonné nároky jsou na nezprostředkovaného pěstouna kladené naprosto stejné jako na zprostředkovaného pěstouna. Odsuzovat nezprostředkované pěstouny je hloupost. Již dávno jsem zjistil, že část společnosti má jen plná ústa, ale ve skutečnosti o tomto tématu absolutně nic neví a tváří se jako odborníci protože si přečetli 2 články na internetu nebo v nějakém časopise. Takže jsem to už přestal po letech řešit a vysvětlovat i svým přátelům.

  13. Konecne se neco zacina pomalu dit…..cigani teto pestounske davky zneuzivaji takze se snizenim plne souhlasim a prosim nevypichovat srdceryvne pripady.Zodpovedni lide vidi kdo cerpa tyto davky a jdo je zneuziva.Jw mi lito tech babicek ale pomahat se musi pokud mozno co nejvic adresne a ne aby se toho zneuzivalo.

    • Milí pane všichni stejný nejsou plno lidí jako já museli vzdát věci kvůli záchraně dítěte spíše by ste měl nadávat na Bio rodiče kteří se nedokázali postarat o své děti , věřte že některé ty děti si prošli peklem které by zničilo i dospělého člověka ja si vzala synovce a věřte že jeho psychika je tak narušena a jeho dušička tak ublížená . Nemůže tě soudit když neznáte příběh.

  14. Vy jste absolutní mimoň. Jen podotýkám, že jsem z většinového etnika a nejsem pěstounka. A nepřeji nikomu, i když Vám by to možná prospělo prohlédnout, aby se do takové tíživé situace dostal.

  15. Dobrý den jsme pěstouni , prarodiče máme v péči vnučku které je 7 let a máme ji od 6 měsíců já 63 a manželka 64 asi dámy které tady říkají takové bludy a se vším co tato přiblbla vláda schválila a vzala nám peníze asi neví co takové děcko stojí aže šetříme peníze dětským domovům a klokankum to už nikdo nechce vidět a to ten senilní dědek na hradě navrhnul zdanit důchody všem důchodcům asi si myslí že si žijeme nad poměry to se jim určujou pravidla když každej u koryta mají 250000 plat. By mě zajímalo kdo je volil Musel být slabomyslného

    • Podívejte se, pokud se s mými dětmi něco stane, tak se budu o vnuky starat i zadarmo. Do toho zde máte příspěvek od státu a děti by Vám na vnuky měli platit alimenty. Pokud se staráte proto, že děti zemřeli, což je hrozná tragédie, tak dostávají děti sirotčí. A jste na ně 2, takže minimálně 1 z Vás, pokud to zdraví dovolí, může pracovat. Já vím, že to je tvrdé, ale je to tak. A jsou tu nejrůznější, sice ponižující, dávky od státu na kde jaké potřeby dítěte. Chápu, že celá situace není spravedlivá, ale před 100 lety byste nedostávali nic a taky byste se starali. Přeji hodně štěstí a radosti z vnuků …

      • Kde jste přišel na tu úžasnou myšlenku s alimenty. Jsem pěstounka a můžu vás ubezpečit že žádné výživné nedostávám protože ze zákona jsou rodiče povinni platit výživné státu nikoli pestounum..

        • Přesně tak,pokud biologický rodič platí,tak výhradně státu, nikoliv pěstounům….. To zas tady dělá chytrého někdo,kdo ví o tom…..

  16. Paní s příspěvek nahoře, vůbec neví o čem píše, dostat dítě do péče je to, že se vám otočí život vzhůru nohama, vychováte sama 3 děti poctivě, máte tudíž nárok na odpočinek, pak se stane něco, dítě / vnouče, není zdravé je závislé na pomoci, léky, pomůcky atd. Musíte skončit v zaměstnání, řešíte spoustu jiných věcí, pokud svojí práci vykonává člověk poctivě tak se ho to dotkne, otočil se mi život, zdravotně se to na mě podepsalo strašným způsobem, nyní mám rok do starobního důchodu vnuka autistu a jiné a co dál.., těm kdo toto přichystal přeji ať je nikdy nic takového nepotká ale vyzkoušet by si měli to co prožíváme mi slušní lidé, Ostuda a hamba státu

  17. Můj příběh začíná tak – můj synovec už od narození s Bio rodiči závislí na drogách a hazardních hrách , chlapec ne ustálené zamykání v bytě jen hádky drogy bytky a cizí lidé v bytě a nebylo jich málo. Můj otec vzal vše do vlastních rukou a chlapce konečně vysvobodit z pekla ale bohu žel nemoc vzala za své a můj otec zemřel tak jsem si synovce vzala já je plachý všeho se bojí a nevěří lidem a i když ho obklopuji láskou mluvím s ním tak stále to v něm je. Moje Bio dcera i synovec Vašek mají udělané spoření pojistky aby do dospělosti měli základ, no teď vůbec ne tuším jak budu hradit. Než jsem si synovce vzala měla jsem dobře placenou práci, kterou jsem musela hold opustit ani jsem ne váhala kvůli synovcovi i na úkor své rodiny , museli jsme se dost uskromnit a ted to už vážně nevím co dělat . Jsme z vesnice a tudíž by museli děti jezdit autobusem kdybych musela do práce ano skouseli jsme dopadlo to pro mě a hlavně pro Vaška traumatem chlapec se Stratil a když jsme ho našli byl ve stavu bez naděje a strachu , prosil mě at už ho autobusem ne posílám že moc bál, cestu na autobus jsme spolu procházeli snad 100 krát a stejně se stal ten to malér. Hold vše co zažil v něm nechalo pocity velkého strach s nových věcí . Jeho rodiče ted pouštějí z vězení tak to bude další rána do jeho dušičky . Snad nám někdo pomůže a změní se ten zákon který je padlí na hlavu . Děkuji Marková Petra

    • Je to smutné,jelikož by stát na dítě umístěné v dětském domově zaplatil daleko více,než příbuzným pěstounům… Ale,otom se nemluví,každý jenom vidí,že pěstouni dostanou odměnu a tím to končí .. Většina nepěstounů, ani netuší,jak se pak změní pěstounům život. Ztráta soukromí,kontroly,jak z doprovázející organizace,tak odspodu. Povinné semináře,atd. Takže,takové řeči,jako, máte zato peníze si můžou chytráci nechat pro sebe! Ono to totiž stojí i kolikrát dost práce a úsilí … Není to zadarmo ,ani ty peníze zato nestojí…. Je to spíš výsměch. Člověk to dělá z lásky k tomu dítěti…. Které nesmírně miluji!

  18. Jsem pěstounka babička, bohužel nemohu chodit do práce jelikož se starám celodenně o syna, kterého ve 13 letech postihla mozková mrtvice. Syn je na plenách, nemluví sám se nenají. Starám se již 15 let 24 hod denně. Nemohu si přivydělat ani korunu navíc. Navíc se starám o 92 letou babičku.A teď mi vláda sebere ještě peníze za to, že se starám o svoji vnučku!! To je super ne? Kolik by asi stát zaplatil za všechny kdybych je dala do ústavu, domova důchodců a dětského domova a sama si pokojně žila a chodila do práce???

  19. Co sem zjistila tak dětské domovy za jedno dite dostávají za lůžko a za vše okolo děti dostávají 100000 Kč měsíčně na jedno dite .A lidem kteří se chudáci starají o svá vnoučata dostanou par korun.Je to nespravedlivě.Chudáci prarodiče ,kteří z tohoto mají uživit děti.Hamba tomu kdo toto schválil měl by si ubrat peníze hlavně u sebe.Z těchto usmudlsnych par korun by sam svoje dite neužívá.Ten kdo nemá dite v pěstounské péči tak vůbec neví jak chudáci ty babičky životu.

  20. Ví,zavislivci,vipatlanci,ví,nevíte,o,čem,mluvíte,Jase,starám,o,4,děti,sem,babycka,1rok,2,3,14,,jemií,58,let,coby ch,dala,zato,aby,se,Oty,děti,postarali,jejich,rodiče,vinevidite,to,trápený,Atén,pláč,v,noci.Aktomu,být,24hodin,v,pilně,pohotovosti,aktomu,sem,řada,že,večer,lehnu,ale,ne,odpočinu,nebo,kdis,se,jen,probudí,a,pláče,tak,pláčou,i,ti,ostatní,tak,že,nevím,koho,dřív,utišit,a,odpočinek,je,nanedolednu,stoje,stali,kolotoč,tak,co,ví,chitraci,pot,tési,to,viskosiet,to,vibyste,nedali,ani,kdibyvam,dávali,300,000,kc

  21. BUZERACE A PONÍŽENÍ ze strany úředníků….Kdybych věděla co mě čeká, tak bych do toho nikdy nešla i kdyby mě dávaly miliony…Teď už nemůžu dělat nic, protože bych tak akorát ublížila tomu dítěti…Jenom čekám, kdy si ji zase matka vezme, ale to se asi nestane…protože ona jí nemá opravdu ráda, tak jak se před námi a úředníky prezentuje…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here