Nizozemská muzea a koncertní síně stříhají návštěvníky

0
320
nizozemska
Ilustrace: Pixabay.com

Některé nizozemské kulturní instituce tento týden otevřely jako kadeřnictví, tělocvičny či manikúry. Učinily tak na protest proti proticovidovým opatřením, která nizozemská vláda zavedla loni v prosinci.

Uvedla to agentura AP. Podle ní nizozemská vláda minulou sobotu uvolnila několik proticovidových opatření. Služby nově nabízejí například kadeřnictví, pedikúry a fitness centra. Otevřely obchody, jejichž někteří zákazníci v minulých týdnech jezdili nakupovat do Belgie či Německa. Profesoři na univerzitách znovu přednášejí. Však bary, restaurace, ale i divadla, kina a muzea musejí mít nadále zavřeno.

„Nerozumíme tomu a není pro to důvod, jelikož jsme za poslední dva roky ukázali, že navštívit koncert nebo muzeum je velmi, velmi bezpečné,” říká ředitel koncertní síně Královského orchestru Concertgebouw v Amsterodamu Simon Reinink.

Nizozemci si ulevují od epidemie covidu marihuanou

Orchestr tak uchopil celou věc po svém a zahájil provoz. A to tak, že zatímco hudebníci hráli symfonii amerického skladatele Charlese Ivese, kousek od nich dvojice kadeřníků stříhala vlasy zákazníkům. A podle agentury AP nebyl zdaleka jediný.

K protestu se přidala i nizozemská divadla

V nedalekém Van Goghově muzeu podle AP kadeřník ostříhal deset návštěvníků a další desítce lidí se dostalo ještě péče o jejich nehty.

„Chápu, že vláda otevřela tělocvičny, ale potřebujete také duševní posilovnu. A muzeum je místo, kde lidé čím dál častěji přicházejí najít trochu hloubky nebo smyslu života,” prohlásila ředitelka muzea Emilie Gordenkerová.

Pro stanici BBC dodala, že doufá, že tímto protestem upozorní na dle jejích slov nekonzistentní vládní politiku.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Do protestu se zapojily i další kulturních instituce v Nizozemsku. BBC uvedla, že jedno z nizozemských divadel se proměnilo na tělocvičnu. Jeho návštěvníci tak shlédli divadelní představení a současně si i zatančili sambu.

Šéfka Van Goghova muzea přesto zdůraznila, že protesty kulturních institucí se liší od demonstrací odpůrců očkování a lockdownu. Všichni návštěvníci divadel a muzeí se totiž prokazovali covidovým certifikátem, dodržovali rozestupy a měli zakrytá ústa a nos.

Opatření proti covidu vyvolávají odpor

Nizozemsko v poslední době eviduje vysoké přírůstky koronavirové infekce. Tento týden země zaznamenala více než 42 000 nových případů nákazy za 24 hodin. To je nejvíce od začátku pandemie.

Varianta omikron již promořuje USA i evropské státy

Tvrdá proticovidová opatření, která platí od loňského prosince, jsou ale podle mnohých dále neúnosná. Nizozemská vláda proto oznámila, že od 25. ledna zváží další uvolnění. Minulou neděli navíc do ulic Amsterodamu znovu vyšly tisíce lidí na protest proti vládní politice boje s nemocí covid-19. V heslech na transparentech požadovali návrat k normálu.

Bruselské restaurace a bary se staly symbolem odporu

Podle nizozemských médií se protestu zúčastnili také farmáři, kteří přijeli do metropole s několika traktory. “Otravují nás lži” a “Nechceme 2G”, stálo kromě jiného na transparentech demonstrantů. Podle pravidla 2G smějí určitá veřejná místa navštěvovat pouze lidé očkovaní nebo ti, kteří už covid prodělali.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here