Reforma KHS dle ministra Válka tkví v centrálním řízení

0
918
KHS
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek / Foto: TOP 09, Jiří Salik Sláma

Návrh na úpravu fungování krajských hygienických stanic [KHS] slíbil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] připravit do června. Zavést chce jejich centrální vedení a propojit KHS s krizovými štáby krajů.

Plánované změny ve struktuře a vedení krajských hygienických stanic se dle Válka dotknou zákona o ochraně veřejného zdraví, jež tak bude třeba novelizovat. Norma by měla lépe vymezit a současně zkoordinovat činnosti krajských hygienických stanic, hlavního hygienika jako náměstka ministra zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Jejich agendy se totiž dle Válka mnohdy prolínají.

O změnách ministr Válek diskutoval s poslanci sněmovního výboru pro zdravotnictví ve středu 13.4. Podle předsedy výboru Bohuslava Svobody [ODS] je třeba systém upravit tak, aby byl schopen reagovat na jakoukoliv krizovou situaci.

Členům výboru ministr dále připomněl, že hygienické stanice u nás zaměstnávají přibližně 2 500 pracovníků. Zatímco SZÚ zhruba 570 a ministerstvo zdravotnictví pak kolem 470 osob.

Stěžejní je dle Válka centrální řízení

„KHS musí mít centrální vedení a daleko lépe být propojeny s krizovými štáby krajů tak, aby je hejtmani mohli daleko více využívat, pokud je problém v konkrétním kraji,” přiblížil svou představu reformy KHS ministr Válek.

Koncepci nového fungování zmíněných institucí plánuje ministerstvo připravit do června. Vedle hlavní hygieničky se na ní podle Válka bude jako jeho poradce podílet také ředitel KHS Plzeň Michal Bartoš a ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Návrh poté poputuje k diskuzi do zdravotních výborů Sněmovny a Senátu. Teprve poté ho jako pracovní materiál dostane k projednání vláda. Přes léto by se pak měly připravit potřebné legislativní změny. V září by materiál mohla dle představ ministra Válka reálně projednávat Sněmovna.

„A to až poté, co s ním budou všichni poslanci výborů seznámeni. A principiálně v něm nebudou vidět slabá místa,” řekl ministr.

Návrh na centralizaci KHS už tady jednou byl

Novelu zákona, která měla centralizovat hygienickou službu a posílit její pravomoci, připravil už v prvním roce epidemie koronaviru, přesněji pak v listopadu 2020, tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. To na pokyn tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše [ANO].

Opozice odmítla vznik Státní hygienické služby

Zástupci tehdejší opozice STAN, TOP 09, KDU-ČSL a ODS zkritizovali s tím, že by novela zákona o ochraně veřejného zdraví dala bezprecedentní pravomoci jednomu superúřadu, tedy nově vzniklému úřadu Státní hygienické služby.

Návrh z doby, kdy funkci hlavní hygieničky ČR zastávala Jarmila Rážová, měnil krajské hygienické stanice na územní jednotky Státní hygienické služby. A nadřazoval jim jejího ústředního ředitele. Nově měla mít pravomoc například omezit či zakázat cestování. Omezit plošně setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, školy, obchody, služby či zakázat veřejné a soukromé akce. Na tak přísná omezení vláda v současné době potřebuje nouzový stav.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here