KHS Plzeňského kraje povede Michal Bartoš

0
546
Michal_Bartos
Foto: KHS PK

Ředitelem Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje [KHS PK] se stal Michal Bartoš. Ve funkci vystřídal odvolaného Přemysla Tomašuka. Bartoš plzeňskou hygienu vedl s pověřením už po dvě předešlá období.

Jmenovací dekret ministra zdravotnictví na dobu neurčitou převzal čtyřiačtyřicetiletý Michal Bartoš v pátek 15. ledna. Ten vedl Krajskou hygienickou stanici Plzeňského kraje jako pověřený ředitel loni za první vlny epidemie covidu-19. Poté znovu od 28. října. Od července do 28. října se totiž do funkce vrátil sedmdesátiletý Přemysl Tomašuk, Bartoš v té době působil na pozici ředitele odboru správní činnosti KHS PK.

Michal Bartoš a jeho cesta do funkce

Bývalý ředitel Tomašuk byl předloni v létě zbaven výkonu funkce kvůli prověřování pochybení při vypisování odměn podřízeným. Obrátil se proto na soud, který po jedenácti měsících rozhodl o neoprávněnosti jeho suspendování. Koncem loňského července se do své původní funkce vrátil. I přesto proti němu pokračovalo kárné řízení a Kárná komise II. stupně zřízená Ministerstvem vnitra ČR [MV ČR], ho opětovně odvolala loni k 28. října, kdy byl řízením KHS pověřený dnes již jmenovaný ředitel Bartoš. Přemysl Tomašuk zažádal ke dni 29. října 2020 o skončení služebního poměru. Jeho žádosti bylo ještě tentýž den vyhověno. Poté odešel do starobní penze. Následovalo výběrové řízení na služební místo ředitele, v němž uspěl právě Michal Bartoš.

Plzeňská hygiena má i novou krajskou epidemioložku

Bartoš dnes řekl, že novou krajskou epidemioložkou, tedy ředitelkou protiepidemického odboru, se od ledna stala dlouholetá pracovnice krajské hygieny a někdejší vedoucí protiepidemického oddělení Jitka Průchová. Byla jedinou účastnicí ve výběrovém řízení. Ve vedoucí pozici nahradila 64letého Petra Pazdioru, který v polovině loňského října požádal zhruba po 40 letech práce na krajské hygienické stanici o ukončení služebního poměru a z KHS odešel koncem listopadu. Důvody tehdy nesdělil.

Plzeňský kraj je dnes v přepočtu na 100 tisíc obyvatel pátý covidem-19 nejméně zasažený kraj. Na 100 tisíc obyvatel v něm připadá 7 728 nakažených. Od začátku epidemie se v kraji virem infikovalo 45 586 lidí, vyléčilo se jich 38 520 a v souvislosti s covidem-19 jich zemřelo 716.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here