Stodská nemocnice zavře porodnici. Pediatři chtějí moc peněz

0
717
porodnici
Foto: Stodská nemocnice

Stodská nemocnice spadající pod Plzeňský kraj zavírá porodnici kvůli nedostatku pediatrů. Jejich mzdové představy jsou podle vedení nemocnice často nereálné. Požadavek jednoho z uchazečů o práci pediatra byl čtvrt milionu korun měsíčně.

O definitivním ukončení provozu porodnice ve Stodské nemocnici ve čtvrtek [10.8.] podle mluvčího nemocnice Jiřího Kokošky rozhodlo představenstvo nemocnice. Důvodem uzavření je nedostatek kmenových pediatrů i externích zaměstnanců nemocnice, kteří by vykryli nepřetržité služby novorozeneckého oddělení. Další problém je, že mzdové požadavky uchazečů o práci dětského lékaře na oddělení jsou podle předsedy představenstva Stodské nemocnice Zdeňka Švandy neprosto nereálné.

„Finanční představy vážných uchazečů, se kterými jsme hovořili, byly pro nás absolutně nereálné. Setkali jsme se pro představu i s požadavkem na mzdu čtvrt milionu měsíčně, a to dokonce i od zájemce bez plné atestace,“ řekl Švanda.

Dodal, že takové návrhy na mzdu nemůže žádný příčetný a odpovědný manažer akceptovat.

„Navíc v porodnici, kde se v průměru narodí jedno dítě denně,” dodal s tím, že loni přišlo ve Stodské nemocnici na svět 361 dětí..

Vedení nemocnice kvůli chybějícím pediatrům novorozenecké oddělení již uzavřela na dobu letních prázdnin. Jelikož se za tu dobu nepodařilo sehnat nové dětské lékaře, oddělení docela uzavře. Dětský lékař musí být přítomen u každého porodu.

Nemocnice zachová dětskou ambulanci i gynekologii

Nedostupnosti zdravotní péče se rodičky ze spádové oblasti Stodské nemocnice nemusí obávat. Využívat mohou služeb porodnic v Plzni nebo v Domažlicích, které mají dostatečné kapacity pro převzetí porodů. Dojezdová doba z okolí Stodu je přibližně půl hodiny.

Dobrou zprávou je, že Stodské nemocnici se daří udržet ambulanci pro děti a dorost, kterou otevřela v loňském roce a přijímá malé a dospívající pacienty do péče. Stejně tak nemocnice zachová gynekologickou péči v plném rozsahu. Včetně ženských ambulancí, těhotenské poradny, lůžkové péče a gynekologické operace.

Nedostatek pediatrů není v Česku žádnou novinkou. Odborné společnosti stejně jako samotní pacienti na špatně dostupnou pediatrickou péči upozorňují několik let. V rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz nedávno upozornila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová, že třetina dětských lékařů je v důchodovém věku a dalších 15 procent starších 70 let.

„A ti lékaři jsou přetíženi, unaveni a ta kapacita v ordinacích narostla, tak oni v horizontu jednoho až dvou let odejdou. Opět nám tu vyvstane obrovský problém, kam by ty děti měly jít. Koho seženou na tu běžnou dostupnou primární péči,“ uvedla lékařka.

Překvapuje mě, že se více neozývají maminky, říká pediatrička Hülleová

A ze stejného důvodu nyní končí provoz porodnice i ve Stodské nemocnici. Vedení nemocnice přitom ještě v červnu při oznamování uzavření provozu na letní prázdniny věřilo, že se podaří lékaře nakonec sehnat a uzavřít s nimi smlouvy.

„Pozici jsme opakovaně inzerovali doma i v zahraničí. Oslovili jsme personální agentury zaměřené na lékaře, měli jsme i osobní kontakty a tipy od zaměstnanců, koho oslovit, a dlouhodobě a úzce spolupracujeme s lékařskou fakultou,“ vyjmenovává ředitel nemocnice Daniel Hajšman s tím, že v podstatě už není ani koho oslovovat.

Nemocnice by podle něj potřebovala alespoň tři plně atestované pediatry, ale má jen jednoho.

Stodskou porodnici mohou následovat i jiná zařízení

Nedostatek pediatrů je systémový problém, který netrápí jen Plzeňský kraj, řekl hejtmanův náměstek odpovědný za zdravotnictví Pavel Hais [Piráti].

„Pokud se nestane zázrak, mám důvodnou obavu, že toto rozhodnutí mohou následovat i jiné nemocnice kdekoliv v ČR,” řekl.

Problém chce probrat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09], který o chybějících pediatrických ambulancí v Česku dobře ví.

Dětské ambulance chybí. Pediatři sedí v nemocnicích

Pokud by stát dlouhodobě neudržitelný stav nezačal systémově řešit, hrozil by kolaps pediatrické péče, míní Hais. Řešení spatřuje například v maximálním zjednodušení přístupu zahraničních zdravotníků, jejich rychlou integraci a zapracování do zdravotního systému.

O uzavření porodnice ve Stodu už vedení nemocnice informovalo zaměstnance a odbory. Všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice nabídne práci na jiném pracovišti podle kvalifikace, případně rekvalifikaci s novou specializací.

V Plzeňském kraji zůstávají porodnice v Klatovech a Domažlicích, které patří do sítě krajem zřizovaných nemocnic. Dále soukromá Mulačova nemocnice v Plzni a plzeňská fakultní nemocnice. Před několika lety skončila porodnice v Rokycanské nemocnici. Loni se ve všech porodnicích v kraji narodilo 5 249 dětí, z toho 3 134 ve fakultní nemocnici. O rok dříve přišlo v porodnicích v kraji na svět 5 734 novorozenců.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here