Ve třídách se začne měřit koncentrace oxidu uhličitého

0
476
ve_tridach
Foto: Pixabay.com

Upravená hygienická pravidla pro školní provozy se více zaměřují na kvalitu vzduchu ve třídách a osvětlení vzdělávacích prostor. Nově budou jejich zřizovatelé povinně sledovat koncentraci oxidu uhličitého ve třídách.

Změny přináší novela vyhlášky o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých a dětských skupin. Návrh nahrazuje vyhlášku č. 410/2005 Sb. Největší změny blíže představila v pátek [11.8.] na tiskové konferenci hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

„Snažíme se právní předpisy odplevelit od duplicit. Cílem je ponížení direktivního přístupu státu, aby zřizovatel měl flexibilní možnosti přizpůsobitelné konkrétnímu prostředí,” zdůvodnil obecně změny Matyáš Fošum.

Nově navržená pravidla pro školní budovy podle něj mají pro nově vznikající stavby platit od letošního října. Pro stávající školy se připravuje další úprava. Podle ní budou muset i jejich zřizovatelé povinně sledovat koncentraci oxidu uhličitého ve výukových prostorech. S jejím zavedením do praxe hygiena počítá v několika letech.

Ve třídách se má sledovat kvalita vzduchu a osvětlení

K dalším zásadnějších změnám patří i to, že školy začnou povinně sledovat a měřit kvalitu vzduchu ve třídách. Dále vyhláška mění i požadavky na osvětlení a podle Svrčinové dává více prostoru pro rozhodování o podobě a chodu školy zřizovatelům a ředitelům škol.

„Nová vyhláška přináší hlavní změnu v tom, že není příliš striktní, co se týká třeba předpisů na počty zařizovacích předmětů nebo metry čtvereční pro jednoho žáka. […] Od toho se upouští a pravomoc se převádí na zřizovatele a provozovatele,” řekla hlavní hygienička.

Novelu vyhlášky připravilo ministerstvo zdravotnictví spolu s ministerstvem školství a ministerstvem práce a sociálních věcí a dnes [11.8.] zamířila do připomínkového řízení. Současné hygienické normy jsou totiž podle některých odborníků a politiků zastaralé. A upravené hygienické požadavky by měly odstranit přehnané limity na školní prostory. Podle poslankyně Renáty Zajíčkové [ODS] se tím vyjde vstříc rozdílům mezi školou například se 40 a 1 500 žáky. Koaliční politici si od změn slibují i snížení nákladů na výstavby a přestavby školních budov. Opoziční hnutí ANO s návrhy nesouhlasí.

Jen změna legislativy kapacity v mateřských školách nenavýší

Připravená novela podle Pavly Svrčinové mimo jiné zohledňuje nové způsoby výuky a odstraňuje zastaralá ustanovení. Navrhovaná vyhláška oproti té původní například neupravuje stavebně-technické a další požadavky, jelikož ty již stanoví jiné předpisy.

V novelizované hygienické vyhlášce například nebude pevně daný počet metrů podlahové plochy na počet dětí a ani povinnost oploceného pozemku pro mateřské školy. V každé třídě už nebude muset být povinně umyvadlo a školám vyhláška nepředepisuje ani pevně stanovený počet toalet.

Měření vzduchu zajistí i mobilní měřáky

Naopak upravená vyhláška pro nové školní budovy zavádí zmíněné povinné sledování kvality vzduchu v učebnách a zpřísňuje požadavky na osvětlení ve třídách. V budoucnu se má koncentrace oxidu uhličitého hlídat i ve stávajících školních budovách. Úpravu ale přinese až novelizace jiného předpisu k zákonu o ochraně veřejného zdraví. Podle Fošuma se nyní řeší časový harmonogram, kdy vstoupí tato povinnost do praxe. Počítá se s jejím postupným zavedení po dobu několika let.

„Cílem je zajistit měření koncentrace oxidu uhličitého i ve stávajících podmínkách. Je tu několik možností. Může se jednat o mobilní měřící zařízení,“ uvedl příkladem.

Krajské hygieny přeci jen sjednotí ústřední orgán

U nově vystavených škol už ale novela počítá s povinně pevně instalovaným přístrojem, který bude součástí výukového prostoru tak, aby koncentraci oxidu uhličitého měřil nepřetržitě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here